Volkskrant Ochtend: Duitse formatie mislukt, tijdperk-Merkel kan zomaar voorbij zijn | Moordenaar Charles Manson overleden

Goedemorgen. Het is net Expeditie Robinson, maar dan zonder bounty-eiland. In Brussel wordt vandaag met belofte en bedrog gestreden om een vette economische kluif: een van de twee Europese agentschappen die vanwege de Brexit Groot-Brittannië moeten verlaten. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: de Noren tellen weer mee in de schaatswereld. Hoe kwam dit kleine wonder tot stand?

Redactie
De Zuidas in Amsterdam. Komt hier straks het Europese Geneesmiddelenbureau. Beeld ANP
De Zuidas in Amsterdam. Komt hier straks het Europese Geneesmiddelenbureau.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Expeditie Robinson, maar dan in Brussel: EU-landen strijden om agentschappen die vrijkomen door Brexit
27 kandidaten voor twee Europese agentschappen, maandagavond wordt het pleit beslecht. Nederland wil het Geneesmiddelenbureau. 'Vraag me na afloop of ik ben bedonderd.'

Duitse kabinetsformatie mislukt; tijdperk-Merkel kan nu zomaar voorbij zijn
De Duitse kabinetsformatie is mislukt. Het was de liberale FDP die de onderhandelingen over een Jamaica-coalitie op de klippen deed lopen. De vertrouwensbasis voor een goede samenwerking ontbrak, lichtte partijleider Christian Lindner de terugtrekking toe. Deze onverwachte ontwikkeling zou op korte termijn het einde van het tijdperk-Merkel kunnen betekenen.

Angela Merkel op weg naar de coalitiebesprekingen met de Groenen en FDP. Beeld epa
Angela Merkel op weg naar de coalitiebesprekingen met de Groenen en FDP.Beeld epa

Sekteleider en moordenaar Charles Manson overleden
Sekteleider en moordenaar Charles Manson is zondag overleden. Hij was 83 jaar. De zus van actrice Sharon Tate, een van de slachtoffers van Manson, meldde als eerste het overlijden. Zij was door de gevangenis op de hoogte gesteld.

Israëlische president wijst gratieverzoek af van militair die Palestijn doodschoot
De Israëlische president Reuven Rivlin heeft het gratieverzoek afgewezen van de militair die een straf van 14 maanden uitzit wegens het doodschieten van een ongewapende Palestijnse arrestant. Volgens Rivlin was de straf al verlaagd en zou gratie niet op zijn plaats zijn.

Vandaag in het nieuws

In de zaak-Mitch Henriquez wordt de strafeis tegen de twee agenten die terechtstaan verwacht. Wijkverpleegkundigen voeren actie voor minder administratieve in de zorg. En mag een politiemedewerkster in uniform een hoofddoek op? Het mensenrechtencollege doet uitspraak.

Aanraders van de redactie

Voor Sigrid Kaag is het ministerschap geen eindpost
Ze is een van de verrassingen van Rutte III: Sigrid Kaag, voorheen topdiplomaat van de VN, nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Onbekend met de mores van het Binnenhof en direct beschimpt als 'Palestijnenvriendje'. Het ministerschap is voor haar geen eindpost, weet haar omgeving. (+)

Erkenbranders zijn geen vrolijke Happinez-lezers, nazi's zijn het
'Na het fraaie verhaal over Erkenbrand, pleisterplaats voor jonge mannen met nazisympathieën op hbo-plus niveau, dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant stond, volgden hier en daar alras de relativeringen.' Onterecht, aldus Sheila Sitalsing, lees hier haar column. (+)

Opinie: onvoorspelbare kunstmatige intelligentie, het summum van gevaar
'Hoe beter AI wordt, hoe moeilijker het wordt om te voorspellen wat ze doet of wat haar motieven zijn', zegt cognitief neurowetenschapper aan de VU en de UvA Johannes Fahrenfort.

Sigrid Kaag. Beeld Sanne de Wilde
Sigrid Kaag.Beeld Sanne de Wilde

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

'In de hectiek van het leven brengt een instrument ook veel rust'
In een tijd van fabrieksviolen, beunhazen en internet laat Hein Woldring zijn winkel annex werkplaats in Groningen met gerust hart over aan zijn kinderen. Kan hij intussen zélf bouwen: 'Ik laat me dicteren door het hout.' (+)

Zo vocht Noorwegen zich terug in de schaatstop
In het uitverkochte ijsstadionnetje van Stavanger hing zaterdag een ouderwetse sfeer: het Noorse publiek wilde getuige zijn van de wederopstanding van het nationale schaatsen, een verstoft en vergeten geraakt onderdeel van de wintersport. (+)

'Wij zijn de Bornse NOS'
'Er wordt wel geklaagd over de staat van de lokale journalistiek, maar met het Bornse medialandschap lijkt niks mis. Zes media. Soms zitten ze met vier, vijf verslaggevers bij een raadsvergadering. En dan kijken wie de scherpste vragen stelt', schrijft Toine Heijmans in de verslaggeverscolumn. (+)

Hein en Barbara Woldring met hun zoon Ollie en dochter Anna in Het Strijkershuis. Beeld Harry Cock
Hein en Barbara Woldring met hun zoon Ollie en dochter Anna in Het Strijkershuis.Beeld Harry Cock
Sindre Hendriksen (voorgrond) en Sverre Lunde Pedersen op weg naar de derde en eerste plaats op de 1.500 meter in Stavanger. Beeld Reuters
Sindre Hendriksen (voorgrond) en Sverre Lunde Pedersen op weg naar de derde en eerste plaats op de 1.500 meter in Stavanger.Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden