NieuwsbriefZaterdag 15 december

Volkskrant Ochtend: DSM-topman Sijbesma is de invloedrijkste Nederlander | Telefoons maken prachtige foto's, zijn dure camera's nog wel nodig?

Redactie
null Beeld Raymond Rutting
Beeld Raymond Rutting

Terwijl u sliep

Groen, vrouwvriendelijk en soms arrogant: dit is de invloedrijkste man van Nederland

Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van DSM, is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Sijbesma – spreek uit: Siebesma – is geen doorsnee-topman. ‘Nóg meer mannen brengen mij geen nieuwe inzichten’, zei hij dit jaar toen hem werd gevraagd waarom het DSM wél lukte topvrouwen te vinden.

Feike Sijbesma Beeld DSM
Feike SijbesmaBeeld DSM

Groen rijdt links: elektrische autobezitter krijgt vaakst boete voor te hard rijden

Teslabezitters mogen zich graag laten voorstaan op de klimaatvriendelijkheid van hun auto, maar als het gaat om rijgedrag scoren zij minder punten; niet Audi’s, BMW’s en Porsches krijgen de meeste snelheidsbekeuringen, maar bestuurders van de kostbare elektrische auto.

Rechter VS oordeelt: Obamacare is ongrondwettelijk

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag geoordeeld dat Obamacare in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Aan de basis van de zorghervorming die Barack Obama tijdens zijn presidentschap invoerde, ligt een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens de rechter is die verplichting vervallen, omdat het Congres de boete op onverzekerd zijn tot nul dollar heeft verlaagd.

Na lang zoeken vindt Trump dan eindelijk zijn stafchef

De Amerikaanse president Donald Trump gaat begrotingsdirecteur Mick Mulvaney benoemen tot waarnemend stafchef van het Witte Huis. Hij vervangt John Kelly, die aanblijft tot het einde van het jaar.

Vandaag in het nieuws

Bij de 26ste editie van het WK Darts komt vandaag Michael van Gerwen in actie. Nederland speelt in de halve finale van het WK hockey in India tegen Australië. Hoeveel bekeuringen voor te hard rijden werden in 2017 uitgedeeld? CBS maakt de cijfers vandaag bekend.

Aanraders van de redactie

Topbestuurders moeten zich vaker mengen in het maatschappelijk debat. Hoe bereid zijn ze daartoe, vroegen we ze

Ze zouden zich vaker moeten mengen in het maatschappelijk debat, hield premier Rutte de toplieden van de grote Nederlandse bedrijven voor. De Volkskrant testte hun bereidheid daartoe en stelde hun vragen over actuele kwesties.

Het experiment van Europa’s tovenaarsleerling: kanselier Kurz wil extreemrechts temmen

De jonge kanselier Kurz van Oostenrijk wil extreemrechts niet bestrijden maar temmen. In dit experiment werkt zijn conservatieve ÖVP samen met de ultrarechtse FPÖ.

Sebastian Kurz arriveert op Downing Street, Londen, voor een afspraak met de Britse premier Theresa May, 22 november 2018. Beeld AFP
Sebastian Kurz arriveert op Downing Street, Londen, voor een afspraak met de Britse premier Theresa May, 22 november 2018.Beeld AFP

Telefoons maken prachtige foto’s, zijn dure camera’s nog wel nodig?

Heeft het nog wel zin om een dure camera aan te schaffen, nu telefoons steeds mooier fotograferen? We vergelijken de foto’s van twee smartphones en een spiegelreflexcamera in Oud-Zuilen, Utrecht. (Plus: vijf tips om betere telefoonfoto’s te maken.)

Volkskeuken: Duitse Lebkuchen

Volkskeuken-kok Pay-uun Hiu bakt elke kerstmis haar favoriete koeken: Duitse Lebkuchen. Ze smaken als speculaas en taaitaai ineen, maar dan kruidiger en met een laag pure chocola erover. Het is een flinke klus, maar met één hap is het meteen kerst.

Barsten in de groene zonnebril: TopDutch kwam snel op, maar met het geld kwamen de problemen

Met flair en eendracht zette TopDutch de regio Noord-Nederland op de kaart. The boys zouden de lokale overheden wel even laten zien hoe je een fabriek van Tesla binnenhaalde. Maar met het geld kwam de tweespalt. En geen Elon Musk.

Industrieterrein Westpoort in Groningen, mogelijke vestigingsplek van de Giga Factory van Tesla, gezien door de TopDutchbril. Beeld Harry Cock
Industrieterrein Westpoort in Groningen, mogelijke vestigingsplek van de Giga Factory van Tesla, gezien door de TopDutchbril.Beeld Harry Cock

Remkes wil eigenlijk dat de D66-kiezer eens wat beter naar Wilders luistert

Donderdag nam minister Ollongren het rapport van de commissie-Remkes in ontvangst, waarin Remkes adviezen voor democratische vernieuwing geeft. En dat is een best pikant rapport, vindt Martin Sommer. Want er wordt gepleit voor een cultuurverandering. ‘En nu eens niet bij de lager opgeleiden, maar bij de gediplomeerde elite.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden