Volkskrant Ochtendvrijdag 18 oktober

Volkskrant Ochtend: Drie miljoen creditcardhouders moeten zich opnieuw identificeren | Johnson heeft nog wat zieltjes te winnen voor het Brexit-akkoord door het Lagerhuis komt

Redactie
Links  het circuit van Zandvoort. Beeld Raymond Rutting
Links het circuit van Zandvoort.Beeld Raymond Rutting

Terwijl u sliep

Drie miljoen creditcardhouders moeten zich opnieuw identificeren
Drie miljoen creditcardhouders van ICS, dochter van ABN Amro, moeten zich opnieuw identificeren. De maatregel past in een breder offensief van banken om hun klanten beter in kaart te brengen, nadat ING vorig jaar een miljoenenboete heeft moeten betalen en het OM onlangs een onderzoek naar ABN Amro is begonnen. Zes vragen over een nogal uitzonderlijke actie.

Organisatie van Formule 1-race in Zandvoort verwacht dat 100 duizend bezoekers op de fiets komen
De organisatie van de Formule 1-autorace volgend voorjaar in Zandvoort verwacht dat een derde van de ruim 300 duizend bezoekers per fiets naar het circuit komt. Experts noemen het fietsplan ‘interessant’ en ‘ambitieus’.

Witte Huis erkent tegenhouden steun voor Oekraïne om onderzoek naar Democraten af te dwingen
Het Witte Huis erkent dat het militaire financiële steun voor Oekraïne heeft tegengehouden totdat het land een onderzoek zou instellen naar ‘corruptie’ van Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft tot dusver altijd ontkend dat hij Oekraïne onder druk heeft gezet.

Jonge slachtoffers mensenhandel volledig uit beeld door privacywet: ‘dramatisch’ en ‘onacceptabel’
De overheid is het zicht op jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting volledig kwijt, mede doordat hulpverleners door strenge privacyregels niet meer melden. Slechts 2 á 3 procent van de slachtoffers is in beeld. De bescherming van slachtoffers van mensenhandel is in gevaar, constateert Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Vandaag in het nieuws

Vandaag is het de Europese dag tegen mensenhandel. En het is de dag waarop de nieuwe importheffingen van de VS tegen de EU in werking treden. Het gaat onder meer om een extra heffing op kaas uit Nederland. Het begin van de herfstvakantie in het midden en noorden zal tot een zware ochtendspits leiden, zo is de verwachting van Rijkswaterstaat.

Aanraders van de redactie

Zoektocht naar het wereldbeeld van het gezin uit Ruinerwold leidt naar dit landgoed
Voordat Gerrit Jan van D. zich met zijn gezin in de boerderij in Ruinerwold terugtrok, had hij een lap grond achter Staphorst. Wat wilde hij daar? ‘Hij had hier zijn eigen, kleine Utopia.’

Het landgoed bij de staatsbossen achter Staphorst is in het bezit van het gezin dat zich afzonderde in Ruinerwold.  Beeld Harry Cock
Het landgoed bij de staatsbossen achter Staphorst is in het bezit van het gezin dat zich afzonderde in Ruinerwold.Beeld Harry Cock

Johnson heeft nog wat zieltjes te winnen voor het Brexit-akkoord door het Lagerhuis komt
Van de progressieve partijen hoeft Johnson weinig te verwachten. Maar in het eigen en (vooral) het Noord-Ierse kamp moet hij ook nog zieltjes winnen. Hoe denkt hij dat te gaan doen?

Messentrekker René V. hield Noord-Holland in een angstgreep: ‘Ik had te veel gesnoven’
Hij was bang zijn rijbewijs voor de vrachtwagen te verliezen en durfde daarom niet zichzelf bij de politie aan te geven. Zo ging René V., zo werd donderdag in de rechtbank duidelijk, maandenlang door met het steken, bedreigen en mishandelen van vrouwen in Noord-Holland. Hem worden nu onder meer vier moordpogingen ten laste gelegd.

‘Professionele buikpijn’: hoe de overheid probeert de burger te begrijpen
De SVB wil de gevallen van professionele buikpijn bij medewerkers tegen te gaan: het gevoel dat er iets aan schort, het niet pluis-gevoel. Toine Heijmans ging langs bij hun Garage De Bedoeling, het concept wat medewerkers door moeilijke beslissingen moet helpen. ‘Het lastige is: ‘Stop maatschappelijk gevoel maar eens in een dashboard.’’

Voorstelling Dit is Nederland confronteert met de eigen middelmatigheid tijdens zoektocht naar dé Nederlander
Schrijver Marcel van Roosmalen, radiopresentator Roelof de Vries en fotograaf Jan Dirk van der Burg trekken het land door met een voorstelling over het land: Dit is Nederland. Waarom lachen mensen zo graag om hun eigen middelmatigheid?

Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg in restaurant De Beren.  Beeld Stefanie Grätz
Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg in restaurant De Beren.Beeld Stefanie Grätz

Ode aan de microfoon van tante Leen (en de rijke Amsterdamse cafécultuur)
Ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur verdient een geschiedschrijving. Deze keer: de microfoon van Helena Jansen-Polder, van Café Royal op de Nieuwendijk, beter bekend als Tante Leen. Tijdens het Happy hour wat om een uur of 5 begon pakte zij de microfoon en bracht een paar van haar hits ten gehore, zoals haar ode aan vriend Johnny Jordaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden