NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Dreigt een nieuwe wapenwedloop? | In schaduw Brexit bezoeken Oranjes ‘North Sea Neighbour’ Elizabeth

Goedemorgen. De VS, maar ook Rusland, hebben genoeg van het kernwapenverdrag dat een einde maakte aan de Koude Oorlog. Ze willen beide meer armslag om zich te wapenen tegen eventuele nieuwe vijanden. Is het een kwestie van heronderhandelen of dreigt een nieuwe wapenwedloop? Verder in de ochtendnieuwsbrief: de Oranjes bezoeken hun ‘North Sea Neighbour’ Elizabeth. Willem-Alexander wordt de derde Nederlandse monarch die ze ontvangt – haar ontmoeting als prinses met Wilhelmina niet meegerekend.

Redactie
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de Engelse koningin Elizabeth.  Beeld EPA
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de Engelse koningin Elizabeth.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Chemiebedrijf moet fors minder schade betalen aan man die kanker kreeg door Roundup
De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die terminaal ziek werd van onkruidverdelger Roundup is flink verlaagd. Een rechter in San Francisco bepaalde maandag dat het bedrijf 78,6 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) moet betalen in plaats van de eerder vastgestelde 253 miljoen (289 miljoen).

Wetenschappers vinden negen soorten plastic in menselijke ontlasting
Wetenschappers hebben in de ontlasting van personen uit diverse delen van de wereld minuscule stukjes plastic aangetroffen. Elk monster dat zij onderzochten bleek microplastics te bevatten. Over de gezondheidseffecten van microplastics voor de mens is nauwelijks iets bekend.

Omstreden verhoorder Arnhemse Villamoord-zaak blijft aan als politiedocent
Een van de omstreden verhoorders in de Arnhemse Villamoord-zaak (1998), een rechercheur die nog steeds lesgeeft in verhoortechnieken op de Politieacademie, blijft aan als docent. ‘Ook ik stel mij nog geregeld de vraag: hoe kon dit zo gebeuren?’

Bill Clinton roemt leiderschap Wim Kok: daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen
De Amerikaanse voormalige president Bill Clinton heeft in een verklaring op de website van zijn stichting stilgestaan bij het overlijden van Wim Kok. Hij prees de voormalige premier voor diens natuurlijke leiderschap. Volgens Clinton kunnen veel hedendaagse regeringsleiders daar een voorbeeld aan nemen.

Vandaag in het nieuws

Wat is er precies gebeurd op het Saoedische consulaat in Istanbul? Erdogan maakt het bekend. De Europese Commissie beslist wat te doen met de omstreden ontwerpbegroting van Italië. En de Roemeense president Klaus Iohannis praat in Brussel over de toekomst van zijn land in de Europese Unie. Onze correspondent beschrijft hoe de rechtsstaat ook daar onder druk staat.

Aanraders van de redactie

Opzeggen kernwapenverdrag luidt nieuwe nucleaire tijd in
Voordat president Trump dreigde het INF-kernwapenverdrag op te zeggen, deed president Poetin dat al meerdere keren. Zonder verdrag zal de huidige tijd meer op die van de Koude Oorlog gaan lijken.

In de schaduw van de Brexit bezoeken Oranjes ‘North Sea Neighbour’ Elizabeth
Bij het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan de Britse vorstin Elizabeth zal de Brexit zeker ter sprake komen. Het is ook een confrontatie tussen de moderne Oranjes en de veel traditioneler ingestelde Windsors.

Met een linkse straatvechter willen Democraten hun oude bolwerk Wisconsin heroveren
Met een linkse straatvechter als kandidaat hopen de Democraten bij de Congresverkiezingen Wisconsin te heroveren, de staat die doorslaggevend was bij Trumps zege.In Janesville laat de sluiting van de General Motors-fabriek tijdens de crisis nog altijd sporen na.

Erdogan zal de feiten presenteren die hem het best uitkomen
De bizarre moord op journalist Khashoggi is onderdeel van een veel groter steekspel, schrijft Bert Wagendorp: ‘Het gaat om de macht in Saoedi-Arabië en de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten, om allianties die moeten worden verstevigd of juist uit elkaar getrokken.’

De Turkse president Erdogan Beeld AP
De Turkse president ErdoganBeeld AP

Eindelijk je persoonlijke financiën op orde: zo doe je dat
Je persoonlijke financiën op orde krijgen in een strakke rij ordners, dat leek Volkskrantverslaggever Anna van den Breemer wel wat. Ze kreeg vijf lessen van accountant en blogger Marjan Heemskerk.

Nederlands onderonsje in World Series honkbal: ‘Kenleyfornia’ vs. ‘The X-Man
In de finale van het Amerikaanse honkbalkampioenschap staan vanaf woensdagnacht twee iconische clubs tegenover elkaar met twee Nederlandse honkbalinternationals op sleutelposities. Wint Kenley Jansen of Xander Bogaerts de World Series?

 Kenley Jansen. Beeld USA TODAY Sports
Kenley Jansen.Beeld USA TODAY Sports
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden