Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Door het hele land acties rond pensioen: zware hinder op spoor en snelwegen verwacht | De Moskouse wodkabar is terug en helemaal hip

Beeld ANP

Terwijl u sliep

Door het hele land acties rond pensioen: zware hinder op spoor en snelwegen verwacht
Nederland wacht een zware ochtendspits: bij de NS rijden er vanochtend tot 07.06 geen treinen, en in de steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn er tot dat tijdstip ook geen trams, bussen of metro’s. De ANWB vreest dat forenzen massaal voor de auto zullen kiezen, waardoor ook op de weg grote problemen worden verwacht.

Door de aanstaande fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank komen tienduizenden banen op het spel te staan
Deutsche Bank en de Duitse Commerzbank staan op het punt te fuseren, zegt het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg. De fusie zou resulteren in de op twee na grootste Europese bank, maar het is zeer de vraag of beide instellingen daarmee uit de problemen zijn.

Premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Beeld Getty Images

Regering Nieuw-Zeeland is het eens over aanscherpen wapenwet
De regering van Nieuw-Zeeland is het eens geworden over het aanscherpen van de wapenwet. Dat heeft premier Jacinda Ardern maandag bekendgemaakt. ‘Deze maatregelen betekenen dat wij binnen tien dagen na de afschuwelijke terroristische aanslag een hervormde wapenwet kunnen aankondigen.

Gedeputeerde Tekin geeft verkeerde informatie over afvalberg Tata Steel
Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) van de provincie Noord-Holland heeft de leden van de Provinciale Staten verkeerd voorgelicht over een berg restafval van de staalfabrikant Tata Steel. De gedeputeerde die onder meer verantwoordelijk is voor natuur en milieu schreef vorige week in een brief aan de Provinciale Staten dat een omstreden afvalberg die vlakbij het dorp Wijk aan Zee ligt is ‘afgezet en afgedekt’ terwijl dit niet het geval is.

Vandaag in het nieuws

Vijf jaar na de annexatie opent Rusland twee omstreden elektriciteitscentrales op de Krim. In Berlijn reizen vrouwen vandaag met korting. Zo wil de stad aandacht vragen voor ongelijke beloning. Bij de NS en in andere sectoren wordt landelijk gestaakt voor betere pensioenen.

Aanraders van de redactie

Zowel Gelderland als Groningen zoekt naar nieuwe economische impulsen, maar dat gaat niet zonder slag 
Over één ding zijn ze het in Groningen wel eens: na de gaswinning moet duurzame energie de nieuwe motor worden van de regionale economie. In Gelderland betwist de provincie dat een koopjesparadijs langs de snelweg die economie goed zal doen.

Hier aan de A12 in Zevenaar moet in 2021 de Fashion Outlet Zevenaar openen. De bedoeling is dat er tachtig winkels komen die jaarlijks één miljoen bezoekers t­rekken. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De premier had het helemaal niet voor haar gedaan, zo bleek, maar alleen voor Paul Polman en Unilever
Duizelig zat het Vestigingsbeleid thuis op de bank. Beteuterd en een beetje boos. Zo voelde het dus, afgedankt zijn. Leeg en naar. Sheila Sitalsing schreef erover.

Wodka, bier en augurken: zo gaat het er aan toe in een hedendaagse rjoemotsjnaja’s in Moskou
Spartaanse cafés in de Sovjettijd waar aan statafels een wodka achterover werd geslagen – zoals Italianen met een espresso doen in een koffiebar. De rjoemotsjnaja’s zijn terug in Moskou: hip en met eigentijds publiek . 

De bar van rjoemotsjnaja Zanziver in Moskou. Beeld Yuri Kozyrev/Noor

De vaststelling blijft taboe, maar Hitler en Mussolini waren wel degelijk succesvol
Het enkel veroordelen van dictators, draagt niet bij aan een verklaring voor hun massale aanhang, betoogt historicus Sander van Walsum.

Op de Tefaf investeren bezoekers in kunst én in zichzelf
Op de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf komen (kleur)rijke bezoekers. De Volkskrant vroeg ze naar hun (beste) investeringen – in kunst en in zichzelf

Nona Philips (62) en Ad de Bruijn (72), kunst- en antiekhandelaren, op Tefaf. Beeld Marie Wanders

Regionale verslaggevers worden vaak bedreigd en weinig beschermd
Verslaggevers van Omroep Flevoland worden steeds vaker belaagd om te voorkomen dat ze hun werk doen. En ze kunnen daarvan vaak géén aangifte doen. Wat is er in Flevoland aan de hand? Margriet Oostveen zocht het uit in Lelystad. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden