Volkskrant OchtendVrijdag 20 juli

Volkskrant Ochtend: Door de droogte lijkt het wel herfst op de Veluwe | De kunst van de Noord-Zuidlijn

Goedemorgen. Het Franse parlement gaat een parlementaire enquête houden naar de acties van een veiligheidsadviseur van president Macron, die tijdens een manifestatie op 1 mei onrechtmatig en gewelddadig ingreep bij een demonstratie. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: door de droogte lijkt het wel herfst op de Veluwe. ‘Alles staat in de overlevingsstand.’

De Franse president Emmanuel Macron, met naast hem veiligheidsadviseur Alexandre Benalla (links). Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron, met naast hem veiligheidsadviseur Alexandre Benalla (links).Beeld AFP

Terwijl u sliep

Onderzoek naar veiligheidsman van Macron na hardhandig optreden bij demonstratie
Het Franse parlement gaat een parlementaire enquête houden naar de acties van Alexandre Benalla, een veiligheidsadviseur van president Emmanuel Macron. Benalla, die eerder als bodyguard van voormalig president Hollande werkzaam was, heeft tijdens een manifestatie op 1 mei onrechtmatig en gewelddadig ingegrepen bij een demonstratie.

Trump nodigt Poetin uit, maar zijn hoogste inlichtingenbaas weet van niks
Donald Trump heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis dit najaar, zonder dat zelfs zijn hoogste inlichtingenbaas Dan Coats daarvan af wist.

Omstreden wet maakt van Israël Joodse staat; Arabieren voelen zich weggezet als tweederangsburgers
Het Israëlische parlement heeft donderdag in een tumultueuze zitting een omstreden wet aangenomen die bepaalt dat Israël ‘het historische thuisland is van het Joodse volk’. Arabische leden van de Knesset verscheurden de wetstekst en werden tierend uit de vergaderzaal gezet. Ze beschouwen de wet als racistisch; aan Joden wordt ‘het exclusieve recht op ­nationale zelfbeschikking’ toegekend.

Benjamin Netanyahu bij de klaagmuur in Jeruzalem. Beeld Reuters
Benjamin Netanyahu bij de klaagmuur in Jeruzalem.Beeld Reuters

Universiteit Twente krijgt tien nieuwe leerstoelen, allemaal voor een vrouw
Universiteit Twente creëert tien nieuwe leerstoelen speciaal voor vrouwen. Zo hoopt de universiteit het aandeel vrouwelijke hoogleraren sneller te laten groeien.

Vandaag in het nieuws

Tienduizenden wandelaars lopen na vier dagen Nijmegen binnen via de Via Gladiola. Op het partijcongres van de Volkspartij in Spanje wordt de nieuwe leider gekozen. Weet de jonge Pablo Casado te winnen? In België, Spanje en Portugal staakt het personeel van Ryanair.

Aanraders van de redactie

De Veluwe lijkt wel een Afrikaanse savanne: ‘Alles staat in de overlevingsstand’
Bomen en struiken laten hun bladeren vallen en dieren draaien overuren op zoek naar water en voedsel. De natuur probeert te overleven. Boswachter Lennard Jasper laat zien hoe flora en fauna reageren op de droogte. ‘Alles staat in de overlevingsstand.’

Zwijnen - vaak sterk vermagerd - op zoek naar voedsel in het kurkdroge gewas. Beeld Marcel van den Bergh
Zwijnen - vaak sterk vermagerd - op zoek naar voedsel in het kurkdroge gewas.Beeld Marcel van den Bergh

‘Ik ben een opgewekt mens en een optimist. Daar hoort de horlepiep bij’
Richard de Mos werd door Geert Wilders aan de kant gezet als PVV-Kamerlid. Hij stortte zich op de lokale Haagse politiek en werd wethouder, terwijl zijn Groep de Mos de grootste fractie in de raad is.

Met de metro door een gloednieuw museum
Op alle nieuwe stations van de Noord-Zuidlijn is een groot kunstwerk te zien, op het Centraal Station zelfs twee. Zaterdag gaat de nieuwe metrolijn in Amsterdam open, vanaf zondag rijdt u ermee door een gloednieuw museum.

I want a permanent wave van Gerald van der Kaap op station Europaplein. Beeld Raimond Wouda
I want a permanent wave van Gerald van der Kaap op station Europaplein.Beeld Raimond Wouda

Piepschuim, lollystokjes en wattenstaafjes: de plasticsoep in zee komt van land en de rivieren
Speciale ‘afvaloeveronderzoekers’ struinen langs de rivieren om de rommel in kaart te brengen. En stuiten op kilo’s wattenstaafjes, maandverband, snoepwikkels. Want de rivieroevers zijn nog viezer dan onze stranden.

Abonneer je op de Volkskrant Opvoednieuwsbrief
Over opvoeden vliegen de meningen je om de oren. In onze nieuwe nieuwsbrief onderzoeken we interessante kwesties en trends op het gebied van modern ouderschap. Ontvang de nieuwsbrief elke woensdagmiddag in je inbox.

Robert van der Griend: Zou het kunnen dat Stef zijn rechtse spierballen juist toonde als reactie op het altijd maar weer benadrukken van ’s mans saaiheid?
Zoek in het krantenarchief op ‘Stef Blok’ en termen als ‘saai’ en ‘kleurloos’ en je krijgt tientallen hits. Columnist Robert van de Griend vraagt zich af of de media niet een pietsie medeverantwoordelijk zijn. 'Als zoiets jarenlang over je geschreven wordt , kan ik me voorstellen dat er een dag komt waarop zelfs Stef Blok denkt: fuck it, ik zal ze eens wat laten zien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden