Volkskrant Ochtend: dodental orkaan Matthew loopt op tot boven 330 en Europarlement woedend om EU-'maffia'

Goedemorgen. Het dodental in Haïti door orkaan Matthew is vannacht opgelopen tot boven de 330. Florida maakt zich nu op voor de komst van de orkaan. De noodtoestand is uitgeroepen. Verder in dit ochtendoverzicht: het Europarlement is woest over een oud-EU-Commissaris die zijn overstap naar een bedrijf verzweeg. En Syrische asielzoekers worden vaker herenigd met hun familie dan Eritreeërs en Afghanen.

Haïtianen steken een rivier over in Petit Goave, waar een brug is ingestort. Beeld afp
Haïtianen steken een rivier over in Petit Goave, waar een brug is ingestort.Beeld afp

Terwijl u sliep

Nareizigers komen vooral uit Syrië

Syrische asielzoekers slagen er beduidend vaker in om familieleden te laten overkomen via gezinshereniging dan asielzoekers van andere nationaliteiten, zoals Eritreeërs of Afghanen. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over het aantal zogenoemde nareizigers. Zo'n 29 duizend vluchtelingen wachten op toestemming om hun gezin hierheen te halen.

Foute overstap Eurocommissaris verdwijnt in doofpot Barroso

Voormalig Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner heeft tegen de regels in verzwegen dat ze vrijwel direct na haar Brusselse werk in 2010 aan de slag ging bij een Spaanse exporteur van windturbines. Toenmalig Commissievoorzitter Barroso heeft de kwestie intern met de mantel der liefde bedekt. Barroso is recent in opspraak gekomen door zijn overstap naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Nederlandse Mali-missie door op halve kracht

Na ruim twee jaar gaat de Nederlandse militaire missie in Mali op halve kracht en zonder eigen luchtsteun verder. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken stelt de ministerraad naar verwachting vrijdag voor om het oorspronkelijke aantal van 450 militairen terug te brengen tot circa 240.

Orkaan Matthew: dodental op Haïti boven 330, noodtoestand in Florida

Het dodental als gevolg van de orkaan Matthew in Haïti is in de nacht van donderdag op vrijdag opgelopen naar 339. Bronnen in Haïti verklaren dat veel extra doden zijn geborgen nu het waterpeil na de overstromingen daalt. In Florida, waar inwoners zich opmaken voor de komst van de orkaan, is de noodtoestand uitgeroepen.

Een militair patrouilleert in Mali in 2014. Vanaf dat jaar neemt Nederland deel aan VN-missie MINUSMA. Beeld anp
Een militair patrouilleert in Mali in 2014. Vanaf dat jaar neemt Nederland deel aan VN-missie MINUSMA.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Premier Mark Rutte maakt vanochtend het verkiezingsprogramma van de VVD bekend. De partij wil de komende vier jaar 10 miljard lastenverlichting voor bedrijven en burgers. Verder vandaag: de Nobelprijs voor de Vrede wordt bekendgemaakt. Een van de kanshebbers is Syrische hulporganisatie de Witte Helmen. Ook Griekse eilandbewoners die vluchtelingen helpen zijn genomineerd, evenals een 21-jarige yezidi-vrouw en een Saoedische blogger. Tot slot: de Verenigde Naties komen vandaag op verzoek van Rusland in spoedzitting bijeen om te praten over de toestand in Syrië.

Aanraders van de redactie

Europarlement woest om EU-'maffia' (+)

Oud-EU-Commissaris Ferrero-Waldner verzweeg haar overstap naar een Spaans bedrijf, gedekt door voorzitter Barroso. Kan Junckers Europese Commissie er nog een schandaal bij hebben?

Column Sheila Sitalsing: Sander Dekker wil wetenschap ook graag snappen (+)

Wat voor nut het heeft: wetenschappers krijgen om de haverklap die vraag gesteld 'op feestjes en partijen' stond gisteren in het hoofdredactioneel commentaar van deze krant te lezen naar aanleiding van de toekenning van een Nobelprijs voor iets ingewikkelds met moleculaire motoren. Het is nog veel erger: ze krijgen die vraag niet alleen voorgelegd op feestjes en partijen, maar ook officieel, van de staatssecretaris voor Onderwijs, de man die deel uitmaakt van de heersende klasse, de man die hoort bij de mensen die gaan over de verdeling van gelden in de wetenschap.

Hoe serieus is Marokko's flirt met democratie? (+)

De Marokkanen kiezen vrijdag een nieuw parlement. Is het een democratische façade? Of is Marokko werkelijk die oase van democratie in de Arabische wereld? We vragen het aan de critici en de optimisten.

De Oostenrijkse Benita Ferrero-Waldner, Europees Commissaris onder voorzitter Barroso (links), werd in strijd met de regels vrijwel direct na haar Brusselse werk consultant/lobbyist bij Gamesa. Beeld ap
De Oostenrijkse Benita Ferrero-Waldner, Europees Commissaris onder voorzitter Barroso (links), werd in strijd met de regels vrijwel direct na haar Brusselse werk consultant/lobbyist bij Gamesa.Beeld ap

Syriërs zijn samen, Eritreër is alleen (+)

Vluchtelingen uit Syrië blijken er veel vaker dan Eritrese migranten in te slagen hun familie te laten overkomen. De verhalen van Rezene Teame en Hanif Sheikho maken duidelijk waarom.

Martijn Koning: 'Ik denk dat ik nooit ergens helemaal bij zal horen' (+)

Komiek Martijn Koning presenteert het nieuwe tv-programma Celebrity Stand-Up. Op theater kan hij zich de laatste tijd moeilijker focussen.

Commentaar: Als jullie het zo erg vinden, dan veranderen we het wel (+)

Het is mooi dat protest tegen Zwarte Piet gewoon mag. Het is nog mooier als het niet meer nodig is.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden