Volkskrant Ochtend: Diplomatieke rel met Turkije, heldhaftig of overdreven? | Dit zijn de beste films van 2017

Goedemorgen. Roy Larner, de Londense hooligan die een terrorist te grazen nam, is beroemd in eigen land. We zochten hem op. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: dit zijn de beste films van 2017 - volgens de redactie en volgens lezers.

Jennifer Lawrence in Mother Beeld
Jennifer Lawrence in MotherBeeld

Terwijl u sliep

Voor het eerst sterven meer vrouwen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten
Vorig jaar zijn voor het eerst meer vrouwen aan kanker overleden dan aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Bij mannen is kanker al ruim tien jaar de belangrijkste doodoorzaak.

Zorgt frisse lucht voor betere Cito-scores? Dat gaat de Universiteit van Maastricht onderzoeken
Kan frisse lucht zorgen voor betere leerresultaten? De Universiteit Maastricht gaat de komende jaren op basisscholen onderzoeken of er een verband bestaat tussen luchtkwaliteit en prestaties van leerlingen.

Aantal gemeenten in Nederland blijft dalen door herindelingen: per 1 januari acht minder dan vorig jaar
Het aantal gemeenten in Nederland blijft gestaag dalen door gemeentelijke herindelingen. Per 1 januari 2018 telt Nederland 380 gemeenten, acht minder dan een jaar eerder. In 2007 telde Nederland nog 443 gemeenten. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Druk op hoofd organisatie WK voetbal in Rusland te groot na dopingschandaal: Vitali Moetko treedt af
De organisatie van het WK voetbal 2018 ligt niet langer in de handen van de man die verantwoordelijk gehouden wordt voor de organisatie van het Russische staatsdopingprogramma. Vitali Moetko is woensdag teruggetreden als voorzitter van het comité dat het WK organiseert.

Vandaag in het nieuws

De nieuwe afspraken over de verwerking van afval worden vandaag van kracht, om tot een circulaire economie te komen. In Den Haag keert de raad terug van reces voor een spoeddebat vanwege 'een issue' bij de bouw van het Cultuurcomplex. En Sven Kramer verloor in de olympische kwalificatie onverwachts de 5 kilometer. Hoe vergaat het hem op de 10?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Turkijerel gereconstrueerd: een nieuwe blik op de diplomatieke clash die Nederland verenigde. In een hoogoplopend diplomatiek conflict met Turkije lukte het Mark Rutte vlak voor de verkiezingen vriend en vijand te verenigen. Het ongekend ferme optreden tegen de Turkse bewindspersonen ontmoette weinig kritiek. Terecht? 'Soul searching is op z'n plaats.' (+)

Ik ben voor een verbod op vuurwerk, maar met weemoed. Vanaf vandaag mag er weer vuurwerk worden aangeschaft. Mits afkomstig van een leverancier met vuurwerkbunker én sprinklerinstallatie. De maximumhoeveelheid per persoon bedraagt 25 kilo. Meteen lekker gaan knallen is er niet bij, schrijft Bert Wagendorp. (+)

Roy Larner ging een van de daders van de aanslag in Londen te lijf en zou dit zo weer doen: 'Ik ben alle angst verloren.' De werkloze Roy Larner bedacht zich niet toen direct na de aanslag bij Londen Bridge een van de daders opdook in zijn stamkroeg. 'Ik was razend, begon te schelden en ging hem te lijf.' Nu is hij beroemd. Toch wil de politie nog iets weten. (+)

Lekkende tentjes, blubber en rondzwevende ziekten: leven in de 'openluchtgevangenis' van Samos. Het asielzoekerskamp op het Griekse eiland Samos is berekend op 700 mensen, maar in de lekkende tentjes zitten er soms wel drie keer zoveel. Hun situatie is zo uitzichtloos dat sommigen een zelfmoordpoging als enige ticket uit de koude blubber zien. (+)

null Beeld Nicola Zolin
Beeld Nicola Zolin

De beste films van 2017. De Volkskrant-filmredactie bracht het filmjaar 2017 terug tot 25 essentiële films. Van koploper én splijtzwam Mother! tot de gekostumeerde hekkensluiter Lady Macbeth. Plus uw zelfgekozen film-top-100.

De mensen bij de achtste lantaarnpaal gaan niet weg. Altijd staan er mensen op de brug. Bij de achtste lantaarnpaal, geteld vanaf het Rode Plein. Als het warm is, dragen ze T-shirts en gympen. De vrouwen soms een mooie jurk. Als het koud is, winterjassen en laarzen. Meestal is het koud. (+)

1 minuut stilte op de brug Beeld
1 minuut stilte op de brugBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden