Volkskrant Ochtend: Dijsselbloem: 'Ik stel mijn kiezers teleur' | De magie achter de looks van Jiskefet

Goedemorgen. Het nieuwe kabinet suggereert dat het ontwikkelingsbudget de komende jaren 'fors' toeneemt, terwijl het in werkelijkheid nagenoeg gelijk blijft. Verder in de Volkskrant Ochtend: een interview met Jeroen Dijsselbloem over zijn besluit om te vertrekken uit de Kamer. Mark Rutte toont zich in Etten-Leur plotseling van zijn groene kant: 'De klimaatverandering is echt aan de gang mensen!'(+). En: dit is de magie achter de looks van Jiskefet en Van Kooten en De Bie (+).

Redactie
Jeroen Dijsselbloem. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Jeroen Dijsselbloem.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Jeroen Dijsselbloem over zijn vertrek uit de Kamer: 'Ik stel mijn kiezers teleur'
Woensdag maakte Jeroen Dijsselbloem onverwacht zijn vertrek uit de politiek bekend. Is een plek in de Tweede Kamer te min voor de scheidend PvdA-minister van Financiën? 'Mijn besluit is niet fraai.'

'Fors' meer geld naar ontwikkelingshulp onder Rutte III? Dat valt reuze mee
Het nieuwe kabinet suggereert dat het ontwikkelingsbudget de komende jaren 'fors' toeneemt, terwijl het in werkelijkheid nagenoeg gelijk blijft. In de media circuleren bedragen van 1,8 miljard euro erbij voor de armste landen en dat wordt niet tegengesproken door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Eerste Nederlandse trein op waterstof in aantocht; Friesland en Groningen houden proefrit in 2018
De provincies Friesland en Groningen en spoorbeheerder ProRail willen volgend jaar een proef houden met een trein die op waterstof rijdt. De noordelijke provincies hopen dat de waterstoftrein een goedkoop en duurzaam alternatief is voor de dieseltreinen die nu tussen Leeuwarden en Groningen rijden. Als de proef doorgaat, rijdt er in 2018 voor het eerst een waterstoftrein in Nederland.

Politie voorkomt kaping helikopter en ontsnappingspoging uit gevangenis in Limburg
De man die vanmiddag door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten in het Limburgse Roosteren, probeerde vlak daarvoor een helikopter te kapen. Samen met een aantal andere verdachten wilde hij de helikopter gebruiken om een veroordeelde uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

De Coradia iLint, 's werelds enige passagierstrein op waterstof, rijdt al op proef in Noord-Duitsland. Beeld
De Coradia iLint, 's werelds enige passagierstrein op waterstof, rijdt al op proef in Noord-Duitsland.Beeld

Vandaag in het nieuws

De Tweede Kamer debatteert vandaag met informateur Gerrit Zalm over zijn eindverslag. Makelaarskoepel NVM maakt cijfers bekend over het derde kwartaal van de woningmarkt van dit jaar. En Syriëganger Laura H. moet zich voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden.

Aanraders van de redactie

Ineens blijkt Rutte van een groene partij: 'De klimaatverandering is echt aan de gang mensen!'
Hoe valt het regeerakkoord van Rutte III in VVD-gelederen? Mark Rutte kwam er woensdag achter in Etten-Leur, waar hij zijn achterban toesprak. (+)

Bert Wagendorp - Op zoek naar de verklaring waarom Oranje niet naar Rusland gaat
'Alleen het team van IJsland bestaat uit postbodes en haringkakers zonder kapsones, en toch heeft het land zich geplaatst. Hoe dat kan behoort tot de mysteries van de sport. Ter verklaring hebben we er niks aan, we kunnen moeilijk die rare oorlogsdans overnemen of een trainingskamp opslaan op de Noordpool', schrijft Bert Wagendorp. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Sociaal-democraten in Oostenrijk zijn 'das rote Wien' kwijtgeraakt
Ook in Oostenrijk heeft de sociaal-democratie het moeilijk. De traditionele achterban van de SPÖ, de arbeiders, stemmen nu deels populistisch rechts. (+)

Nederland is kampioen import van bijen, lieveheersbeestjes en roofmijten
De import van nuttige insecten in de EU is de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd en Nederland loopt daarin voorop. Roofmijten en sluipwespen zijn prima en biologisch verantwoorde ongediertebestrijders. (+)

De magie van grimeur Arjen van der Grijn: 'Plotseling klopt het. Vraag me niet waarom'
Arjen van der Grijn creëerde in zijn vijftig jaar als grimeur de looks van talloze iconische typetjes, voor bijvoorbeeld Koot en Bie en Jiskefet. Waarin schuilt de magie? (+)

Ariejan Korteweg in Rotterdam - Zo groen als in dit regeerakkoord was de VVD nog nooit
'De milieuactivisten van de VVD kunnen tevreden zijn', schrijft Ariejan Korteweg in de verslaggeverscolumn. (+)

Vanaf links: Kees van Kooten, Arjen van der Grijn, geluidsman Roel Bazen, cameraman Marc Felperlaan en Wim de Bie. Beeld
Vanaf links: Kees van Kooten, Arjen van der Grijn, geluidsman Roel Bazen, cameraman Marc Felperlaan en Wim de Bie.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden