Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Dertien grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones | Hoek van Holland vreest verkeersinfarct bij harde Brexit

Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam. Beeld ANP

Terwijl u sliep

Zeker 13 grote gemeenten hebben deze jaarwisseling vrijwillig vuurwerkvrije zones
Zeker dertien grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten.

Macron belooft verhoging minimumloon
Het Franse minimumloon gaat met honderd euro per maand omhoog. Dat zei de Franse president Macron in een toespraak waarin hij het Franse volk toesprak over de gelehesjescrisis. 

Macron tijdens zijn toespraak maandagavond. Beeld AP

Gemeenten vrezen sterke toename hulpaanvragen
Gemeenten zetten zich schrap voor een hausse aan aanvragen voor huishoudelijke hulp, trapliften, dagbesteding of begeleiding. Ze verwachten de toeloop omdat het kabinet met ingang van 1 januari de eigen bijdrage voor dit soort ‘maatschappelijke ondersteuning’ heeft verlaagd tot maximaal 17,50 euro per vier weken.

Ook in Eindhovense moordzaak sluit OM deal met kroongetuige. ‘Het lijkt wel een epidemie’
Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij het gerechtshof in Den Bosch een kroongetuige opgevoerd in de strafzaak tegen de 46-jarige Patrick V., die vorig jaar werd veroordeeld tot 22 jaar cel voor de liquidatie van de Eindhovense xtc-handelaar Tommie van der B. in 2014. Het is de derde deal met een kroongetuige binnen een jaar waarmee het OM op de proppen komt. 

Vandaag in het nieuws

De Nederlandse zwemploeg staat met zes vrouwen en vier mannen aan de start voor de WK kortebaan in China. De Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde maakt de laureaat van 2019 (ditmaal proza) bekend. En de rechter doet uitspraak in de zaak tegen Hüseyin A. Hij wordt verdacht van de verkrachting van en moord op Milica van Doorn.

Aanraders van de redactie

Voor de gemoedsrust van de zwanen geen vuurwerk in deze Haagse wijk
Den Haag was de eerste gemeente waar bewoners een vrijwillig vuurwerkvrije zone konden aanvragen – dus zonder handhaving. Dit jaar volgen twaalf gemeenten dat voorbeeld. Of het werkt? Eén aanvrager van vorig jaar ziet er nu maar van af. 

Dorine van der Marel voert de zwanen in het park Meer & Bos in Den Haag waarvoor zij een vuurwerkvrije zone heeft aangevraagd. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Eenderde van het afval in de Europese zeeën is afkomstig van de scheepvaart - hoe bestrijden we dat?Bijna eenderde van alle afval in de Europese zeeën is afkomstig van de scheepvaart. De EU wil strenger optreden tegen het dumpen, maar hoe? Terwijl milieuclubs en havenbedrijven daarover fel van mening verschillen, zijn ze in Rotterdam al ver met de afvalverwerking. 

Plastic van een olietanker wordt in de duwbak van Bek & Verburg gegooid. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De Speld: Terugblikken met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en vooruitkijken naar een nieuw seizoen van Brexit
Met het overzicht van 10 jaar De Speld, eind vorig jaar in de Volkskrant, werd een traditie geboren. Daarom nu weer een overzicht, van één jaar weliswaar, maar 2018 was dan ook een jaar.

Wachten op het nieuwe leven voor Deniz
Na twee gezonde jaren stak de ­leukemie weer de kop op bij Deniz, de dochter van columnist Erdal Balci. Een stamceltransplantatie is de enige manier om de kanker volledig uit haar lijf te verbannen. ‘De dokter trok de stoel iets dichter bij het bed. Haar stem trilde: ‘Het navelstrengbloed voor jouw stamceltransplantatie is onderweg van Spanje naar Nederland zoekgeraakt.’’

Hoek van Holland vreest verkeersinfarct bij harde Brexit: ‘Niemand weet hoe we dan die duizenden vrachtwagens hier gaan verwerken’
Het is de nachtmerrie van Ton van Anraad. Dat het vanaf 29 maart een puinhoop wordt in Hoek van Holland. Dat de vrachtwagens zich vanaf de dag van de Brexit vastrijden in de twee slagaders die naar het dorp leiden. Dat de rotondes vast komen te staan en de vloot misschien de haarvaten induikt, waardoor de boel ook daar verstopt. Dat er, kortom, een verkeersinfarct zal ontstaan dat zijn weerga niet kent.

Vrachtwagenverkeer Beeld Katja Poelwijk

Hoe de eigenaar van S.E. Fireworks nog steeds worstelt met de vuurwerkramp
Verslaggever Toine Heijmans ging op bezoek bij Rudi Bakker, eigenaar van S.E. Fireworks. De ochtend na de vuurwerkramp in Enschede hadden ze een kort telefoongesprek. ‘Er zit een heel leven tussen’, zegt Rudi Bakker achttien jaar later. ‘Jij leefde door, het mijne was voorbij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.