Volkskrant Ochtend: Demonstratierecht loopt gevaar, waarschuwt Ombudsman | Waarom je tattoos niet weg krijgt

Goedemorgen. Het recht om te demonstreren staat onder druk. 'De overheid neigt naar risicomijdend gedrag', zegt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport. Hij roept gemeenten en politie op niet te snel beperkingen op te leggen aan demonstranten. Verder in de Volkskrant Ochtend: nee, de ultieme methode om die ongewenste tatoeage razendsnel weg te halen, is er nog niet. Maar Franse wetenschappers slaagden er bij een dierenproef wel in meer inzicht te krijgen in hoe de inkt zich nestelt in de huid en waarom die zich zo moeilijk laat verwijderen.

Beeld reuters

Terwijl u sliep

Recht om te demonstreren staat onder druk, waarschuwt ombudsman Van Zutphen
Gemeenten en politie leggen demonstranten steeds vaker beperkingen op, constateert ombudsman Van Zutphen. Maar het recht op demonstreren gaat altijd voor, ook als het om 'schurende' onderwerpen als Zwarte Piet gaat.

Amsterdam CS krijgt minder sporen, Zuid krijgt er juist twee bij
Amsterdam CS krijgt minder sporen, negen in plaats van de huidige vijftien. Het snelstgroeiende station van Nederland, Amsterdam Zuid, dat nu vier sporen heeft krijgt er twee bij.


Jonge medewerker GroenLinks ontslagen na klacht over seksueel wangedrag bij stagiaire
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft een jonge medewerker ontslagen na een klacht over seksueel overschrijdend gedrag jegens een stagiaire.

Grootste politieke crisis sinds onafhankelijkheid Slowakije: premier Fico biedt aan op te stappen na moord op journalist
De Slowaakse premier Robert Fico heeft aangeboden op te stappen naar aanleiding van een omvangrijk corruptieschandaal waarbij mensen uit zijn entourage vermoedelijk betrokken zijn.

Vandaag in het nieuws

De secretaris-generaal van de NAVO presenteert zijn jaarlijkse verslag. De Tweede Kamer debatteert met de minister over 'kalverfraude': het sjoemelen met de registratie van rundvlees. En 14 lijsttrekkers uit Rotterdam kruisen de degens in de Centrale Bibliotheek.

Aanraders van de redactie

Dat Frankrijk de grootste pleitbezorger is van een 'ever closer Union' verwart de Duitsers
Duitsland is gewend in Europees verband de leiding stevig in handen te hebben. Dat de Fransen nu harder willen, is wennen. (+)

COMM schenkt collectie van één miljoen postzegels aan Nationaal Archief
'Het is de Nachtwacht van de filatelie en een Van Gogh op het gebied van design.' Filatelist Jeffrey Groeneveld hoeft niet lang na te denken over het belang van de 'collectie Postwaarden'. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De logica zorgde dat Hawking uitgroeide tot beroemd natuurkundige
'God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood. Maar als je van zijn leven één ding kunt opsteken, is het de ongebreidelde kracht van de menselijke geest, zelfs als het lichaam niet meewerkt', schrijft Bert Wagendorp naar aanleiding van het overlijden van natuurkundige Hawking. (+)

Eindelijk weten we waarom tatoeages zo lastig te verwijderen zijn
Franse wetenschappers hebben ontdekt waarom de inkt van tatoeages zich zo lastig uit de huid laat verwijderen. Daarmee zijn de contouren zichtbaar geworden van een effectievere techniek. (+)

Beeld PHOTO NEWS

Waarom worden er zo opvallend weinig dansvoorstellingen door mannen gemaakt?
Veel, heel veel te zien dit seizoen: dansvoorstellingen gemaakt door uitsluitend vrouwen die ook nog eens gaan over wat vrouwen bezighoudt. Toeval of tijdgeest? De Volkskrant vroeg vier choreografen naar hun afwegingen. (+)

Met de D66-bus naar Oost-Groningen, dat geholpen moet worden door legale wietverbouw
Ariejan Korteweg reed met de campagnebus van D66 door Assen, Tynaarlo en Winschoten: 'Voor thuis krijg ik een builtje hennepthee mee. 'Goede reis terug', zegt de campagneleider. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden