NieuwsbriefOchtend

Volkskrant ochtend: Democraten winnen het Huis, Republikeinen behouden de Senaat | Harbers: er komt geen nieuw kinderpardon

Goedemorgen. Amerikanen zijn naar de stembus gegaan voor de tussentijdse verkiezingen. De Democraten veroveren een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen behouden de meerderheid in de Senaat. Verder in deze nieuwsbrief: De handtekeningenactie om de 9-jarige Nemr en andere in Nederland gewortelde asielkinderen alsnog een pardon te geven, is tot mislukken gedoemd. Dat maakt staatssecretaris Harbers vandaag duidelijk in een interview. En arme ‘weeskinderen’ helpen in Cambodja of Nepal? Daar komt een einde aan, als het aan de VVD ligt.

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, viert de overwinning van de Democraten in het Huis.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Democraten vergroten controle op Trump, Republikeinen houden Senaat in hun greep
Bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Democraten dinsdag een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heroverd en de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden. Beide overwinningen kwamen niet onverwacht, al lijkt die van de Republikeinen iets groter dan verwacht.

Liveblog: Trump feliciteert Democraten met overwinning
De Amerikaanse president Trump heeft Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, gebeld en gefeliciteerd met het behalen van de meerderheid in het Huis. Volg dit liveblog voor de meest recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten. 

Dit weten we tot nu toe over de uitslagen van de midterms
Met een winst van tot nu toe 23 zetels hebben de Democraten de meerderheid veroverd in het 435 leden tellende Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Maar de Republikeinen deden het goed in de strijd om de Senaat en in de gouverneursraces. Tot de winnaars in de Senaat behoorde Ted Cruz die de Democraat Beto O’Rourke versloeg in Texas. Lees hier alles wat u moet weten over de midterms.

Zeker tien vogelsoorten in Nederland staan op het punt van uitsterven door veranderend landschap 
De vernietiging van leefgebieden en het verdwijnen van insecten in Nederland hebben de afgelopen decennia veel vogelsoorten bedreigd en zelfs doen uitsterven. Zeker tien vogelsoorten staan op het punt van uitsterven, als er geen maatregelen worden genomen. Dat concludeert het boek Bedreigde vogels in Nederland van de Vogelbescherming, dat woensdag verschijnt.

De zomertortel is bijna verdwenen in Nederland.Beeld KINA

Vandaag in het nieuws

Ajax kan zich vanavond in Lissabon al plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. Het CBS maakt bekend hoeveel procent van de topverdieners vrouw is en hoe zich dit de laatste jaren ontwikkeld heeft. En het Europees Hof doet uitspraak over of het Nederlandse stikstofbeleid voldoende is.

Aanraders in het nieuws

Arme ‘weeskinderen’ helpen in Cambodja of Nepal? Daar komt een einde aan, als het aan de VVD ligt
De VVD wil de trek van Nederlandse vrijwilligers naar weeshuizen in ontwikkelingslanden aan banden leggen. Volgens de grootste regeringspartij treedt Nederland te weinig op tegen dit zogenoemde ‘weeshuistoerisme’. Dat trekt jaarlijks mogelijk duizenden goedbedoelende Nederlanders, maar daarachter gaat een malafide industrie van mensenhandel en beschadiging van kinderen schuil.

Vijf vragen over het stikstofbeleid: gaat het Europese Hof Nederland op de vingers tikken?
De veestapel verkleinen staat niet op het programma van dit kabinet, maar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie woensdag kan daar zomaar verandering in brengen. Landbouwminister Schouten heeft verschillende scenario’s klaarliggen voor het geval het Nederlandse stikstofbeleid, zoals wordt verwacht, in strijd blijkt met de Europese regels. Wat staat er op het spel?

Interview staatssecretaris Harbers: ‘Ik ben gewoon hartstikke menselijk’
Nu de uitzetting van het 9-jarige Iraakse jongetje Nemr dreigt, klinkt opnieuw de roep voor een ruimhartiger kinderpardon. Maar staatssecretaris Mark Harbers biedt weinig hoop. ‘Dat gaan we niet doen.’

Ajay Saggar: ‘Ik vind Le Guess Who het beste festival ter wereld’
Spelen op Le Guess Who is voor Ajay Saggar van King Champion Sounds een eer. Hij is fan van het festival; de sfeer, de mensen en natuurlijk de muziek. 

Het zal nog lang onrustig blijven in Den Haag wat betreft die gekozen burgemeester
31 burgemeesters schreven een brief naar de Eerste Kamer waarin ze adviseerden om de benoemde burgemeester niet uit de Grondwet te halen. ‘Het heeft iets aandoenlijks, iets van kalkoenen die pleiten voor een herziening van kerstmis, iets van koeien die het eten van hamburgers met klem afraden, iets van Shell die ‘doe het nou niet, die dividendbelasting’ zegt’, aldus Sheila Sitalsing.

Taxibazen frauderen via Uber
Tientallen illegale taxi’s werden vorige maand van de weg gehaald bij een groots opgezette controle. Veel van deze taxi’s werkten via het app-platform Uber. Bonafide bedrijven krijgen minder klanten door deze praktijken.

Medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport controleren een taxi.Beeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden