Volkskrant Ochtend: Defensie vindt geen bewijs voor ontvoering Kroon | Eerste vrouwelijke dirigent toporkest

Marco Kroon Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Defensie vindt geen bewijs voor bekentenis Kroon

Na een jaar onderzoek heeft het ministerie van Defensie geen bewijs gevonden dat oorlogsheld Marco Kroon in 2007 is ontvoerd in Afghanistan en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft gedood. De defensietop houdt er daarom ernstig rekening mee dat hij zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Voor het eerst krijgt een Nederlands toporkest een vrouw als chef-dirigent: 'Beoordeel mij op wat ik presteer'

Ze is een protegee van Jaap van Zweden en geldt in de klassieke wereld als een groot talent. Voor het eerst krijgt een Nederlands toporkest een vrouw als chef-dirigent op de bok.

Amsterdam gewaarschuwd voor radicalisering belager Joods restaurant

De gemeente Amsterdam is enkele weken voordat een 29-jarige Syrisch-Palestijnse man een Joods restaurant aanviel, gewaarschuwd dat de man radicaliseerde.

Bijna een derde van 500 gecontroleerde varkens- en kippenboeren in de fout met administratie

Niet alleen melkveehouders blijken er gebrekkige administraties op na te houden. Tegen bijna eenderde van de ruim 500 varkens- en kippenboeren die de afgelopen drie jaar zijn gecontroleerd, is een proces-verbaal opgemaakt.

Vandaag in het nieuws

In Aken begint een top met Merkel, Macron, en de Oekraïense president Porosjenko, waar Macron donderdag de Keizer Karelprijs krijgt. In zijn geboorteplaats Hout-Blerick wordt een monument onthuld voor de in 2017 overleden wetenschapper Chriet Titulaer. En wat was het motief van de aanslagpleger van Toronto? Donderdag staat hij voor de rechter.Aanraders van de redactie

Fantast of oorlogsheld met trauma? Een reconstructie van Kroons missie, het incident en de twijfel

Is Marco Kroon (47) een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatisch stresssyndroom ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden. Een reconstructie.

Het gesjoemel van Audi is weer een nieuwe in de categorie 'groter dan gedacht'-schandalen

De weg naar de hel is volgens Sheila Sitalsing geplaveid met goede voornemens. 'Bij het ministerie van Justitie en veiligheid om maar wat te noemen, om alles na het uitbreken van een schandaal weer goed te maken.' Schoon schip. Onderste steen boven.'Veel handen in eigen boezems ook.' 

'Als kind wilde ik Arabier worden, ik dacht: dat is iets met bier.'

Hij won belangrijke journalistieke prijzen, maar toen verslaggever John Schoorl twee oud-leraren hoorde praten over zijn werk, was hij pas echt trots. 'Hele scènes beschreven ze aan elkaar, op luide toon, heel precies, en hardop lachend. Die erkenning is veel mooier.'

Waylon maakt heel wat los en dan moet het hele feest van het Songfestival nog beginnen

Het schuurt in de aanloop naar de halve finale van het Songfestival van morgen aan alle kanten tussen Waylon en zijn volgers. De zanger lijkt vooral lichtgeraakt. Als dat nog maar goedkomt. 

In Isle of Dogs ontdek je steeds weer andere details om verliefd op te worden (****)

Kan een film van zijn toeschouwer een hondenvriend maken? Wes Andersons stop-motionavontuur Isle of Dogs probeert het in elk geval op allerlei manieren. Alleen al die titel. Zelfs de grootste hondenhater zegt bij het uitspreken ervan dat hij van honden houdt, want het klinkt als 'I love dogs'.

We stemmen ons dagprogramma graag op de benzineprijs af

De benzineprijs is alweer historisch hoog. Dat houdt de mensen bezig. Dus ging verslaggever Toine Heijmans naar het Duitse Kranenburg, waar Nederlanders komen tanken omdat daar de benzine vijftien cent goedkoper is. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.