Volkskrant ochtenddonderdag 19 september

Volkskrant Ochtend: De VVD domineert tijdens het belangrijkste politieke debat van het jaar | Deze drie huurders zitten klem in de vrije sectors

Klaas Dijkhoff (VVD) in debat met Lodewijk Asscher (PVDA), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Klaas Dijkhoff (VVD) in debat met Lodewijk Asscher (PVDA), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

De VVD domineert tijdens het belangrijkste politieke debat van het jaar
Op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen deed het CDA zijn best om uit de schaduw van de VVD te treden. De partij loopt zich warm om ooit weer groter te worden dan de VVD. Vandaag gaat het debat verder en ondervraagt de Kamer VVD-premier Mark Rutte.

In het zicht van miljoenen euro’s begrotingsoverschot lijkt de Haagse leeuwenkuil ineens ver weg
Afgaande op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) is de heilstaat nabij. Één rituele dans nog – donderdag, als Rutte alle fractieleiders om beurten bij de hand zal nemen – en daarna wordt alles anders.

Ondernemer beschuldigt Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van chantage tijdens hoorzitting AEB
Een hoorzitting over het Amsterdamse afvalbedrijf AEB liep woensdag uit op beschuldigingen aan het adres van Sharon Dijksma. Volgens ondernemer Wim Beelen probeerde de wethouder hem via chantage de mond te snoeren.

Rechter: ex-topmannen kerncentrale Fukushima zijn niet nalatig geweest
Drie voormalige topmannen van Tepco, het bedrijf dat eigenaar is van de Daiichi-kerncentrale in het Japanse Fukushima, zijn volgens de rechter niet nalatig geweest in de aanloop naar de ramp die zich in 2011 voltrok. In maart van dat jaar werd de kerncentrale getroffen door een aardbeving en een tsunami.

Vandaag in het nieuws

De orde heeft advocatenkantoren en gerechtsgebouwen opgeroepen vandaag de vlag halfstok te hangen. In Tokio horen drie topmannen van de kerncentrale in Fukushima ten tijde van de tsunami hun vonnis. De piloten van Ryanair in Spanje leggen het werk neer: vandaag en op 20, 22, 27 en 29 september.

Aanraders van de redactie

Criteria veelbesproken investeringsfonds moeten opportunistische kortetermijnwensen weren
Het veelbesproken investeringsfonds komt er, maar het kabinet wil strenge criteria opstellen voor te financieren projecten. Ervaringen met soortgelijke fondsen leren dat politici zich slecht kunnen beheersen zodra ze een berg geld tot hun beschikking krijgen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën met het koffertje tijdens Prinsjesdag. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Wopke Hoekstra van Financiën met het koffertje tijdens Prinsjesdag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Column: Het enorme voordeel van praten over dingen die er nog niet zijn is dat je al je fantasie er op kunt projecteren
Den Haag kunnen ze eindeloos praten over dingen die er nog niet zijn, stelt Sheila Sitalsing. Bijvoorbeeld het niet bestaande, doch grootse investeringsfonds. En daar moeten we voor uitkijken, waarschuwt Sheila: ‘Eerst bakenen ze af wat wel en niet onder de regels van dit soort investeringen valt, na een tijdje vervaagt dat en staat Jan en alleman te graaien in de potten’.

Hoe sociale media het contact met de klant veranderen: voor je het weet valt tout Twitter over je heen
Wie een koffer kwijt is of een internetstoring heeft, klaagt het verantwoordelijke bedrijf steeds vaker aan op sociale media. Communicatie terug moet snel en op luchtige toon, actie doortastend en professioneel. Het is dansen op een wiebelig koord: één verkeerde smiley, en heel Twitter valt je werkgever aan.

De webcare-afdeling van KPN in Rotterdam. Beeld Raymond Rutting
De webcare-afdeling van KPN in Rotterdam.Beeld Raymond Rutting

Schimmel en lekkage, geen poot om op te staan: deze huurders zitten klem in de vrije sector
Het kabinet maakte met Prinsjesdag bekend allerlei maatregelen te willen nemen om de woningmarkt te verbeteren. Vooral huurders die een zogenoemde middenhuur betalen aan particuliere huisbazen zitten klem. Drie portretten.

Het lijkt of de tijd sinds de jaren tachtig heeft stilgestaan, niet alleen voor Rambo, vooral ook voor de makers ★★☆☆☆
In de nieuwe Rambofilm valt het op hoezeer de tijd niet alleen voor Rambo zelf heeft stilgestaan, maar ook voor de makers van de film. Bovendien heeft de brute stoerheid plaatsgemaakt voor cynisme. Liefhebbers van actiefilms hoeven daarmee geen genoegen te nemen.

Verslaggeverscolumn: De gereedschapskist van Mark Rutte
‘Mark Rutte doet voor de negende keer het jaarlijkse debat over het regeringsbeleid. Het uitgelezen moment dus om een tussenbalans op te maken’, stelt Ariejan Korteweg. Wat is het instrumentarium dat de minister-president schijnbaar zo moeiteloos overeind houdt? En hoe doorstaat hij de lange debatdag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden