Volkskrant Ochtenddinsdag 23 juli

Volkskrant Ochtend: De nasleep van de zaak-Michael P.: kliniek Den Dolder terughoudender met verlof | De elf die Boris Johnson (hoogstwaarschijnlijk) aan het premierschap helpen

De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar Michael P. verbleef. Beeld null
De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar Michael P. verbleef.

Terwijl u sliep

Kliniek Den Dolder terughoudend geworden met toekennen verlof: bang voor nieuwe commotie
De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, is te terughoudend geworden in het toekennen van verlof. Dit zeggen twee daar werkzame psychiaters tegen de Volkskrant. Deze krampachtigheid belemmert de terugkeer van de patiënten naar de samenleving, zeggen de psychiaters. Dat is volgens hen niet in het belang van de veiligheid van de maatschappij.

Hitteplan redde duizenden levens, ouderen soms zelfs veiliger tijdens hete periodes
Genoeg drinken, ’s ochtends het huis ventileren, hoofdbedekking dragen in volle zon: het werkt echt. De talloze hittemaatregelen, -plannen en -protocollen hebben in ons land honderden, zo niet duizenden levens uitgespaard. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig soms veiliger zijn tijdens hittegolven, dan wanneer er géén hittegolf is.

Leerlingen van de Kerckeboschschool hebben voetenbadjes uitgedeeld aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea om verkoeling te brengen (foto uit 2015). Beeld null
Leerlingen van de Kerckeboschschool hebben voetenbadjes uitgedeeld aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea om verkoeling te brengen (foto uit 2015).

Hitteblog – Sneuvelt deze week het alltime weerrecord?
Nederland maakt zich op voor de tweede hittegolf van het jaar. En niet zomaar een: mogelijk wordt deze week het record van de hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland verbroken. Al het nieuws, tips en onze verhalen rond de hitte verzamelen we voor u in dit blog.

Tienduizenden Puerto Ricanen de straat op om aftreden gouverneur te eisen na beledigende chats
In Puerto Rico zijn tienduizenden burgers de straat op gegaan om het aftreden van gouverneur Ricardo Rosselló te eisen. De gouverneur kwam vorige weekeind in opspraak nadat 889 pagina’s beledigende onlineconversaties tussen hem en elf nauwe medewerkers en adviseurs op straat waren komen te liggen. In de chats werd denigrerend gesproken over onder meer vrouwen en slachtoffers van orkaan Maria die in 2017 een ravage aanrichtte op het eiland.

Al meer dan een week gaan Puerto Ricanen de straat op om het aftreden van Rosselló te eisen, maandag waren de grootste demonstraties tot nog toe. Beeld null
Al meer dan een week gaan Puerto Ricanen de straat op om het aftreden van Rosselló te eisen, maandag waren de grootste demonstraties tot nog toe.

Vandaag in het nieuws

Uitspraak in de zaak tegen de teruggekeerde Syriëgangers Reda N. en Oussama A.. Er was 7 jaar en 8 maanden geëist. Klimaatactiviste Greta Thunberg spreekt het Franse parlement toe, waar politici van de rechtse LR tot een boycot oproepen. Mohammed VI besteeg de Marokkaanse troon op 23 juli 1999 na de dood van Hassan II en is vandaag twintig jaar koning.

Aanraders van de redactie

Dit elftal helpt Boris Johnson (hoogstwaarschijnlijk) aan het premierschap
Als Boris Johnson dinsdag bij de Conservatieven de strijd om de opvolging van premier May wint, heeft hij dat mede te danken aan zijn team van sympathisanten. Wie zijn zij?

Column Frank Hendrickx: Alleen als het over Kamerleden gaat, is geen enkel Kamerlid ‘geschokt’
Kamerleden zijn zo vaak ‘geschokt’ dat het soms iets lachwekkends krijgt, maar zodra het over de Tweede Kamer zelf gaat, zijn ze ineens terughoudend, schrijft Frank Hendrickx.

De nasleep van de zaak Michael P.: ‘Ik ben banger voor de woede buiten dan voor mijn patiënten’
De gruwelijke misdaad van hun patiënt Michael P. heeft ook bij de behandelaars van de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn sporen nagelaten. Ze zijn behoedzamer geworden – wat niet in het belang is van hun patiënten. Een gesprek met twee psychiaters van de kliniek over de nieuwe dilemma’s.

Psychiater Schipper in een van van de afgesloten kamers in de kliniek in Den Dolder. Beeld null
Psychiater Schipper in een van van de afgesloten kamers in de kliniek in Den Dolder.

Kruijswijk: ‘Nou goed, ik denk dat ik de Tour kan winnen’
Dromen van de winst? Dat doet Steven Kruijswijk nog niet. Maar ja, hij zou de Tour de France dit jaar wel kúnnen winnen.

Celeste Plak: ‘Toen ik me realiseerde dat ik de eerste donkere speelster ben in het Nederlands team moest ik wel even gniffelen’
Italië onthaalt topvolleyballer Celeste Plak (23) als een held. En wordt ze er met racisme geconfronteerd, dan zet ze oogkleppen op. Want racisme is een gebrek van degene die op een bepaalde manier naar haar kijkt, zegt ze tegen Robert Vuijsje.

Celeste Plak: ‘Ik hou me niet bezig met racisme en al die dingen. Ik kijk naar iemands ogen, niet naar huidskleur.’ Beeld null
Celeste Plak: ‘Ik hou me niet bezig met racisme en al die dingen. Ik kijk naar iemands ogen, niet naar huidskleur.’

Survivaltips voor de Nederlandse tropen
Warm weer kan de gezondheid bedreigen, van ouderen, kinderen, huisdieren en van uzelf. We zetten alle adviezen op een rij: waar moet u allemaal op letten bij hitte?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden