Volkskrant OchtendWoensdag 14 oktober

Volkskrant Ochtend: De horeca treurt na verscherping maatregelen: ‘Dit is de doodsteek’ | Vandaag is Rutte tien jaar premier: drie concurrenten over zijn kracht en zwakte

Redactie
Gasten krijgen hun bestelling bij Brasserie Brasa in Purmerend. De komende 4 weken moet de zaak weer dicht.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Gasten krijgen hun bestelling bij Brasserie Brasa in Purmerend. De komende 4 weken moet de zaak weer dicht.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

De horeca treurt na verscherping maatregelen: ‘Dit is de doodsteek’
Op de eeuwenoude Koemarkt in Purmerend heerst gelatenheid, nadat premier Rutte dinsdagavond heeft bekendgemaakt dat de horeca opnieuw moet sluiten om het coronavirus te bedwingen.

Dalende trend moord en doodslag: vorig jaar 125 slachtoffers in Nederland
In 2019 waren in Nederland 125 mensen slachtoffer van moord of doodslag. In 2018 waren dit er 119. Ondanks deze toename ziet het CBS een dalende trend.

Opnieuw zetel voor China en Rusland in Mensenrechtenraad VN; Saudi-Arabië valt buiten de boot
Mensenrechtenorganisaties hadden lidstaten opgeroepen tegen China, Rusland, Saudi-Arabië, Cuba en Pakistan te stemmen wegens de manier waarop deze landen hun eigen burgers behandelen.

Steeds meer Nederlanders promoveren, inmiddels bijna evenveel vrouwen als mannen
Het aantal gepromoveerden in Nederland zit al drie decennia in de lift. Vrouwen maken een grote inhaalslag op hun mannelijke collega’s. In 2019 zijn vier op de tien personen met een doctorstitel vrouw, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Wat betekent de tweede golf voor het derde steunpakket?
Sectoren als de horeca verwachten opnieuw forse klappen. Kunnen bedrijven wel met minder steun toe?

De eerste hulp van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
De eerste hulp van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Aanraders

Een nacht met onverwacht veel nieuwe corona-patiënten, en hop, daar gaan weer 40 operaties
Mogelijk moet de komende weken 75 procent van alle normale zorg worden afgeschaald. Zorgwekkend en frustrerend, vinden zorgverleners. Drie artsen vertellen waarom.

Column: Hugo de Jonge waarschuwt nog één keer: de totale lockdown is ónze schuld
Ondanks dat inhoud van de persconferentie grotendeels was uitgelekt, was er voor Bert Wagendorp nog genoeg verrassends: een ‘gedeeltelijke lockdown’ (wat helemaal niet kan), een premier die het werk van de doventolk overnam en een virus dat niet van taalspelletjes houdt.

Twijfels over beroemde podcast met IS-strijder van The New York Times na arrestatie hoofdpersoon
Als podcast van The New York Times is Caliphate een hit. Maar nu, na de arrestatie van hoofdpersoon Chaudhry, zijn er twijfels over het verhaal van een geradicaliseerde Syrië-ganger. Heeft de Canadese Pakistaan het allemaal verzonnen?

Tien jaar premier Rutte: Wilders, Pechtold en Verhagen over zijn kracht en zwakte
Vandaag is Mark Rutte tien jaar minister-president. Geert Wilders, Alexander Pechtold en Maxime Verhagen staan stil bij Ruttes kracht, zijn zwaktes en het geheim van zijn politieke succes. ‘Met zo’n houding heb je zelden ruzie.’

Een marionet van Anna Wintour, drones en virtual reality: de modeweek nieuwe stijl smaakt naar meer
Modehuizen lijken in coronatijd kosten nog moeite te hebben gespaard om hun digitale presentaties luister bij te zetten. Dit zijn de tien meest memorabele.

Verslaggeverscolumn: Waarom de oude orthodoxe kerk zoveel jong volk trekt
Toine Heijmans is op bezoek bij de orthodoxe kerk in Sliedrecht, waar de dominee viraal gaat op sociale media en de gemiddelde leeftijd 25 is. Hoe zit dat? Vrijheid speelt een rol, net als de moderne emotiemaatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden