Volkskrant Ochtend: De hoop/schrik van België is een marxist | Libische slavenhandel, onzinverhaal of niet?

Goedemorgen. De beelden gingen de wereld over: van Afrikanen geveild op een markt in Libië. Het land zit ermee, en trommelde de pers op om tekst en uitleg te geven. Is het de afschuwelijke waarheid of een onzinverhaal? Verder in de Volkskrant Ochtend: een marxist schudt de Belgische politiek op: dit is 'Cool Raoul' Hedebouw. En Deliveroo, Foodora, Thuisbezorgd of UberEats, wie is de beste werkgever? De Volkskrant zocht het uit.

Redactie
Protest tegen slavernij bij de Libische ambassade in de Marokkaanse hoofdstad Rabat Beeld afp
Protest tegen slavernij bij de Libische ambassade in de Marokkaanse hoofdstad RabatBeeld afp

Terwijl u sliep

Moderne slavenhandel in Libië: fake news of schokkende waarheid?
De beelden gingen de wereld over: van Afrikanen geveild op een markt in Libië. Het land zit ermee, en trommelde de pers op om tekst en uitleg te geven.

Meeste postbodes moeten straks weer in vaste dienst
Postbedrijven moeten voortaan 80 procent van hun postbezorgers in dienst nemen. Dat plan heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken voorgelegd aan de Tweede Kamer. De maatregel, die vrijwel alleen postbedrijf Sandd treft, moet op 1 januari ingaan.

Voor het eerst in bijna 200 jaar treedt Japanse keizer af
De Japanse keizer Akihito doet op 30 april 2019 afstand van de troon. Dat heeft een speciale commissie onder leiding van de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag besloten. Het is de eerste keer in bijna 200 jaar dat in Japan een keizer aftreedt.

Deense economie krimpt sterker dan verwacht, in tegenstelling tot andere EU-landen
De economie van de EU-landen floreert. Behalve die van Denemarken. Het Scandinavische land meldde donderdag een krimp van 0,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Vandaag in het nieuws

Op Wereldaidsdag vaart de pont over het IJ in Amsterdam als 'loveboat'. Wereldwijd is aandacht voor de slachtoffers van aids. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert een rapport over de risico's tijdens de jaarwisseling. De paus ontmoet voor het eerst Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh.

Aanraders van de redactie

De hoop/schrik van België: marxist 'Cool Raoul' Hedebouw
Partijleider 'Cool Raoul' Hedebouw is populair in Wallonië én in Vlaanderen. Zijn partij schiet omhoog in de peilingen. En hij heeft een rode missie. 'Het kapitalisme maakt onze natuur kapot en put mensen uit. Wij willen echt een ander systeem.' (+)

Hier bestelt de maatschappelijk bewuste hongerlap het best zijn burgers en burrito's
Over het werk zelf zijn ze best tevreden en het wordt ook nog redelijk betaald. Maar de overige arbeidsvoorwaarden van maaltijdkoeriers verschillen nogal, afhankelijk van of ze in dienst zijn van Deliveroo, Foodora, Thuisbezorgd of UberEats. De Volkskrant zocht uit wie de beste werkgever is. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Paus moet op eieren lopen in zee vol moslims
Paus Franciscus is na het boeddhistische Myanmar nu in het islamitische Bangladesh. Hij zal in dit land met een kleine katholieke minderheid uiterst behoedzaam moeten opereren. En de Rohingya-kwestie is slechts bijzaak. (+)

Queen, Brit girls, Isaac Hayes, Roni Size: dit zijn de mooiste cd-boxen
Ruwe sessies, new pure analogue cuts, meerdelig, idiosyncratisch, luxe, in feestverpakking en vooral: schitterend. De Volkskrant kiest de mooiste cd-boxen. (+)

Billboard met de paus in Bangladesh Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Billboard met de paus in BangladeshBeeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Straks was ik de laatste met van die slome euro's op de bank
Radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken gaf de laatste zet: ook columnist Bert Wagendorp is bevangen door de bitcoinkoorts. Had de gulden hem ooit teleurgesteld? Nee, dus besloot hij alles of niets te spelen. Met de digitale variant, wel te verstaan. (+)

'We kunnen het tij alleen keren door in de agrarische sector anders te gaan produceren'
Sinds de Rode Lijst uit 2004 is veel gedaan om bedreigde vogelsoorten ruimte te geven. Maar de nieuwe lijst laat weinig verschil zien. Waarom zijn de maatregelen zo weinig effectief? (+)

Een duinpieper Beeld getty
Een duinpieperBeeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden