Volkskrant Ochtend: De hel achter de façade van Facebook | Oud-president ECB waarschuwt voor nieuwe crisis

Goedemorgen. Over Facebook kwam de laatste tijd al niet te rooskleurig nieuws naar buiten, maar dit verhaal kent u waarschijnlijk nog niet: hoe het bedrijf onervaren krachten inzet om alles dat niet op Facebook mag (geweld, seks) ervan te verwijderen. Ook in deze ochtendnieuwsbrief: oud-president van de ECB Trichet waarschuwt voor een nieuwe crisis, en de geweldige lichting aan nieuwe vrouwelijke R&B-sterren.

Kehlani Beeld
Kehlani

Terwijl u sliep

Oud-topman Trichet (ECB) benadrukt de fragiele staat van het huidige financiële systeem

'Het financiële systeem in de wereld is nu kwetsbaarder dan voor de crisis van 2008.' Dat zegt Jean-Claude Trichet in een interview met de Volkskrant. De Fransman was in 2008 president van de Europese Centrale Bank (ECB) en bemoeide zich toen direct met de redding van Fortis door de Belgische en Nederlandse regering.

Nederland blinkt uit in haatberichten op Facebook

Nederlandse gebruikers van Facebook hebben een bedenkelijke reputatie. Hun stroom berichten met haat, racisme en het toewensen van ziekten als kanker is opvallend groot. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. Dit blijkt uit het verhaal van een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte en wiens relaas ondersteund wordt door gelekte e-mails, interne documenten en een collega.

volkskrant.nl/

volkskrant.nl/

Isa Hoes Beeld Oof Verschuren
Isa HoesBeeld Oof Verschuren

Vandaag in het nieuws

De negende editie van Record Store Day wordt gehouden, waarbij de cd- en platenwinkels extra in de belangstelling staan. De SGP houdt een partijdag, waar premier Rutte gastspreker is.

Aanraders van de redactie

In gesprek met voormalig ECB-president Trichet: het financiële systeem is nu kwetsbaarder voor een crisis dan in 2008

Voormalig ECB-president Jean-Claude Trichet waarschuwt voor het nog altijd 'fragiele' financiële systeem. 'Er is toezicht gekomen, de kapitaalbuffers zijn versterkt, maar we zijn er nog niet.'

De boze witte man wil zijn mannelijkheid terug

Feministen en hun handlangers bedreigen het welzijn van jonge mannen, vindt de razend populaire Canadese psycholoog Jordan Peterson. Deze week verscheen de vertaling van zijn bestseller. De Volkskrant sprak met voor- en tegenstanders van Petersons ideeën. (+)

'Als er ìets moois is aan Antonies dood, is het mijn nieuwe durf'

In de jaren nadat haar man zelfmoord pleegde, weerde Isa Hoes (50) zich als een leeuwenmoeder. De 'bestselleractrice' over lessen in rouw en een nieuw boek over ouder worden. (+)

Sabrina Claudio Beeld
Sabrina Claudio

Een oud-medewerker vertelt over de ellende achter de façade van Facebook

Teamhoofd Sebastian stuurt begin februari - een maand voordat Facebook wereldwijd onder vuur komt te liggen omdat de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers geroofd zijn - een mail naar 1.100 medewerkers van het Horizon-team in Berlijn. Er wordt een bezoek aangekondigd van de BBC en de New York Times. 'Doel van dit bezoek', schrijft Sebastian, 'is hetzelfde als de vorige keer: meer maatschappelijk begrip creëren voor ons werk hier.'

Peter Middendorp heeft ook deze week niets te vertellen, maar doet het toch

'Ik weet niet of ik me ervoor moet schamen of er stiekem ook een beetje trots op zou moeten zijn, maar de waarheid is dat ik ook deze week weer niets te vertellen heb en dat ik dat, om even met schrijver Herman Brusselmans te spreken, ook deze week weer in exact vijfhonderd woorden zal doen.' (+)

Ogen dicht, haal diep adem: de nieuwe r&b-vrouwen zingen over seks en dat doen ze opwindend stijlvol

Na een decennium waarin de reggaeton en hiphop domineerden, slaan deze r&b-vrouwen keihard terug. Seks is hun thema. Sensueel en stijlvol verheffen ze de erotiek tot levenskunst. Eindelijk weer authentieke, echt goede r&b. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden