Volkskrant Ochtend: de eerste honderd dagen van Trump en op bezoek bij het gewantrouwde Russische schaatsteam

Goedemorgen. Donald Trump is nu echt de president van de Verenigde Staten. Wat gaat hij als eerste doen? De geschiedenis leert dat een nieuwe president zich het beste kan waarmaken in de eerste honderd dagen. De Gambiaanse oud-president Jammeh heeft zich toch bereid verklaard te vertrekken en zijn taken over te dragen aan zijn opvolger. Verder in dit ochtendoverzicht: acteur Nasrdin Dchar over zijn angsten en op bezoek bij het gewantrouwde Russische schaatsteam.

Donald Trump na afloop van zijn inaugurele rede. Beeld afp
Donald Trump na afloop van zijn inaugurele rede.Beeld afp

Terwijl u sliep

Trump laat toehoorders kiezen: je doet mee of je ligt eruit
De handreiking kwam niet, in een onversneden nationalistische inauguratiespeech gaf Donald Trump zijn toehoorders de keus: je doet met hem mee of je ligt eruit.

Turks parlement stemt in met uitbreiding macht Erdogan
Het Turkse parlement is zaterdagochtend vroeg akkoord gegaan met een grondwetswijziging die de macht van president Recep Tayyp Erdogan aanzienlijk vergroot. Waarschijnlijk volgt in het voorjaar al een referendum over het voorstel. De hervorming zou er onder meer voor zorgen dat Erdogan tot 2035 aan de macht zou kunnen blijven.

Jammeh, die 'miljard jaar' president van Gambia wilde zijn, ruimt het veld
Wie wil, blijft in Afrika president voor het leven. Na drie dagen onderhandelen heeft de Gambiaanse president Yahya Jammeh zich vrijdag toch bereid verklaard te vertrekken. Wat bracht hem daartoe?

Kennis, melkpoeder en appels top exportproducten Nederland
De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar verrassend hard gegroeid. Voor een recordbedrag van 85 miljard euro werden onder meer fruit, vlees en melkpoeder uitgevoerd. Alleen de VS deden het nog beter.

Supporters van Gambia's nieuwe president Adama Barrow vieren zijn inauguratie. Beeld afp
Supporters van Gambia's nieuwe president Adama Barrow vieren zijn inauguratie.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Overal ter wereld protesteren vandaag vrouwen tegen de inauguratie van Donald Trump: ook in Amsterdam.

In Carré komen artsen bijeen voor het nationale debat 'Politieke keuzes in de zorg'.

In Heerenveen worden het NK allround en sprint geschaatst.

Aanraders van de redactie

Wat kunnen we de eerste 100 dagen van Trump verwachten?
Donald Trump begint vandaag aan zijn Eerste Honderd Dagen, de periode waarin Amerikaanse presidenten zich het best kunnen waarmaken. (+)

'Vrouwen stemmen niet met hun vagina'
Trumps verkiezing legde een diepe tweedeling tussen Amerikaanse vrouwen bloot. Wieteke van Zeil beschrijft hoe dat komt en waarom het belangrijk is die kloof te dichten.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Nasrdin Dchar: 'Een stem op Wilders, voelt als een aanval op mij'
In zijn solovoorstelling DAD vertelt acteur Nasrdin Dchar (38) over zijn Marokkaanse vader en over zijn eigen prille vaderschap. Een geëmotioneerd gesprek over zijn angst voor de toekomst. 'Het zit me zo hóóg!' (+)

De linkse elite moet kapot
Milo Yiannopoulos maait alles neer wat zweemt naar elitair snobisme of politieke correctheid. De spot van de nieuw-rechtse opperafzeiker wordt gevreesd. Een hoogleraar: 'Ik zeg niks, straks sta ik op internet.' (+)

Nasrdin Dchar Beeld Pablo Delfos
Nasrdin DcharBeeld Pablo Delfos

Het Russische schaatsteam: verdacht, maar niet verslagen
Russische schaatsers worden argwanend bejegend, na twee dopingrapporten. Ze trainen vrolijk door. Hoewel? 'Voor het Westen ben ik een zondaar. Dat is voor altijd', meent sprinter Koelizjnikov. Op bezoek bij een gewantrouwde sportploeg. (+)

De Betrouwbare Mannetjes: stroomstoring in het bolletje door oom Donald
Hij zit er nu. Trump. Maar dat is dan ook ongeveer de enige zekerheid die we nog hebben. Boven is onder, achter is voor. Echt is niet meer van nep te onderscheiden, de Rus niet meer van de Amerikaan, de First Lady niet meer van de dochter. (+)

null Beeld Pascal Dumont
Beeld Pascal Dumont
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden