Volkskrant OchtendDinsdag 14 juli

Volkskrant Ochtend: De drie valkuilen van het nieuwe pensioenakkoord | Nerveus CDA maakt zich op voor ontknoping lijsttrekkerschap

Terwijl u sliep

Onbemande sonde ‘Hoop’ vertrekt dinsdag naar Mars (en er volgen er nog twee deze maand)
In de nacht van dinsdag op woensdag vertrekt een onbemande sonde van de Verenigde Arabische Emiraten richting buurplaneet Mars. De missie vormt het startschot van een periode waarin nog twee missies vertrekken. Succes is onzeker: de rode planeet is een kosmisch kerkhof van gefaalde ruimtemissies.

Tekening van NASA's nieuwe Marsrobot 'Perseverance'. Het wagentje is één van drie missies die deze maand richting onze buurplaneet vertrekken. Beeld NASA
Tekening van NASA's nieuwe Marsrobot 'Perseverance'. Het wagentje is één van drie missies die deze maand richting onze buurplaneet vertrekken.Beeld NASA

Omtzigt ziet weinig in migratieplan van De Jonge, verder weinig meningsverschillen in tv-debat
Pieter Omtzigt ziet een maximumplafond voor het aantal arbeidsmigranten binnen de EU niet zitten. Hiermee gaat hij in tegen een van de speerpunten van zijn tegenstrever voor het partijleiderschap, vicepremier Hugo de Jonge. Het was een van de weinige meningsverschillen tijdens een televisiedebat tussen de kandidaat lijsttrekkers maandagavond.

Bruls: ‘Landelijke lockdown niet de verwachting bij oplaaien virus’
Als er al sprake is in ons land van een nieuwe ‘lockdown’ omdat het coronavirus weer oplaait dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio’s.

Superrijken willen meer belasting betalen voor gevolgen coronacrisis: ‘We hebben geld, véél geld’
De meest vermogenden moeten gedwongen worden om meer bij te dragen aan het economische herstel na de coronacrisis. Dat schrijft een groep van 83 ‘superrijken’ maandag in een open brief.

Vandaag in het nieuws

CDA-leden kunnen tot 12 uur vanmiddag stemmen op Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge. De Franse president Macron laat zich vanwege de nationale feestdag quatorze juillet interviewen op tv. Het gerechtshof doet uitspraak in slepende zaak over auteursrechten van muziek in de Efteling.

Aanraders van de redactie

Het is een heidens karwei om met de nieuwe pensioenen iedereen tevreden te stellen
Het pensioenakkoord heeft veel losse eindjes. De Kamer komt vandaag terug van reces om over het nieuwe pensioen te debatteren. Dit zijn de drie grootste valkuilen.

null Beeld Philip Lindeman
Beeld Philip Lindeman

Naast de sierbloementeelt is geen industrie zo zinloos als de nertsenfokkerij
Een paar dagen geleden reed columnist Jean-Pierre Geelen langs een wit bord met daarop: ‘Heeft u lekker gegeten? Bedank de boer’. Jean-Pierre Geelen wilde best iemand bedanken, maar wist niet wie. ‘Wel ontsnapte mij net op dat moment demonstratief een flinke boer.’

Nerveus CDA maakt zich op voor ‘bloedstollende’ ontknoping over lijsttrekkerschap
Hugo de Jonge blijft favoriet voor het lijsttrekkerschap, maar Pieter Omtzigt toont zich een nog taaiere tegenstander dan gedacht. Nu Wopke Hoekstra ook beschikbaar is voor ‘team Omtzigt’ neemt de nervositeit binnen het CDA toe.

Componisten eisen geld voor hun muziek maar vangen bot bij Buma/Stemra
Als het niet op de radio komt wordt er niet voor betaald. Dat schijnt althans voor auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra een van de criteria te zijn. Eftelinggeluid is al helemaal zoiets. Het is niet duidelijk, zeggen musici en componisten, en Buma/Stemra kan of wil het niet uitleggen. De rechter oordeelt dinsdag of de componist van de Eftelingmuziek alsnog geld krijgt.

Ook Patronaat schrapt tientallen banen: hoe moet het verder met de poppodia?
Na de popzalen 013 en Paradiso schrapt ook Patronaat in Haarlem tientallen banen. Waarom brengen de coronamaatregelen juist poppodia zo snel aan de rand van de afgrond?

Is er met La Place niet ook structureel iets mis?
Terwijl de V&D-warenhuizen nog een kwart eeuw de dalende roltrap opklommen, stond La Place op de stijgende trap daarnaast, schrijft Peter de Waard. Toen de keten te koop werd gezet, was supermarktketen Jumbo er snel bij om het over te nemen. Door de gedwongen sluitingen raakte La Place in de rode cijfers, maar dat is niet het enige probleem: ‘In plaats van vernieuwend is La Place te conservatief geworden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden