NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: De criminele burgerinfiltrant is terug en hielp bij het oprollen van een internationaal drugsnetwerk | Beelden zijn gebeiteld in steen, maar de geschiedenis niet

Twee oud-rechercheurs van de Criminele Inlichtingendienst in de rechtszaal wegens verdenking van meineed bij de parlementaire enquête opsporingsmethoden (1997) Beeld ANP
Twee oud-rechercheurs van de Criminele Inlichtingendienst in de rechtszaal wegens verdenking van meineed bij de parlementaire enquête opsporingsmethoden (1997)Beeld ANP

Terwijl u sliep:

De criminele burgerinfiltrant is terug en hielp bij het oprollen van een internationaal drugsnetwerk
Dit voorjaar werd voor het eerst sinds de IRT-affaire bekend dat justitie bijna twee jaar lang een mol ‘runde’ in een crimineel netwerk dat vanuit Friesland drugs zou smokkelen naar onder meer Finland en Australië. Vrijdag staan de negen verdachten voor het eerst voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting.

Zoektocht van Koreaans adoptiekind kan systeem openbreken: ‘Vertel me wie mijn moeder is’
Een rechter in Zuid-Korea doet vrijdag uitspraak in de zaak van Kara Bos. Ze werd als baby geadopteerd, maar wil contact met haar biologische Zuid-Koreaanse vader. Die weigert. De rechter moet nu zijn oordeel vellen. Dat kan grote gevolgen hebben voor geadopteerde kinderen wereldwijd. ‘Herken je mij? Ik ben Kang Mee-sook.’

Hoogste Amerikaanse militair: ‘Ik had niet naast Trump moeten lopen’
De hoogste Amerikaanse militair heeft zijn excuses aangeboden voor de wandeling die hij vorige week met president Trump heeft gemaakt van het Witte Huis naar de St. John’s Episcopaalse Kerk.

Sekswerkers willen weer van start: ‘Het is niet niet zo fysiek inspannend als men denkt’
Sekswerkers willen weer aan de slag en ze hebben het protocol al klaar. Van de overheid mogen sekswerkers pas vanaf 1 september werken, maar ze willen al vanaf 15 juni de gordijnen van de ramen openen. Vrijdagochtend geven ze een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag om hun zaak te bepleiten.

Vandaag in het nieuws

In Hollywood worden na bijna drie maanden de opnamen voor films en tv-producties hervat. De Britse band Deep Purple brengt zijn 21ste studioalbum uit, Whoosh. En vandaag begint het haringseizoen, vanwege corona in een andere vorm: met een online-haringquiz.

Aanraders van de redactie

In het revalidatiecentrum schuifelt de langeafstandsloper nu voetje voor voetje vooruit
Jo Lemlijn (64) was topfit tot hij corona kreeg. Nu zwoegt hij zich het hellinkje op van revalidatiecentrum Adelante. Honderd procent de oude wordt hij nooit meer, zegt Lemlijn. Hij hoopt op 70 procent.

Jo Lemlijn (rechts) en Fidi Muller werken aan hun herstel in het revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek. Door de ic-opname vanwege het coronavirus kampen veel genezen patiënten met een achteruitgang van hun spiermassa en een verslechterd coördinatievermogen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Jo Lemlijn (rechts) en Fidi Muller werken aan hun herstel in het revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek. Door de ic-opname vanwege het coronavirus kampen veel genezen patiënten met een achteruitgang van hun spiermassa en een verslechterd coördinatievermogen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Column: Met het omtrekken van een standbeeld trek je ook de schaamtevolle herinnering en kennis ondersteboven
Standbeelden van ‘foute figuren’ die in deze golf van antiracisme omver worden getrokken doen Bert Wagendorp afvragen wat we ermee opschieten. Hij vindt het symboolactivisme, want ‘je verwijdert een herinnering en daarmee kennis.’ Liever houdt hij de schaamtevolle herinnering overeind.

Hongaren ‘suf geconsulteerd’ door hun premier Viktor Orbán
En weer krijgen de Hongaren een ‘nationale consultatie’ in de bus: de negende in tien jaar tijd. Is premier Orbán werkelijk zo geïnteresseerd in de wil van het volk, of is het een vorm van uitgekiende politieke marketing?

Hoe een zwarte pop voor een Arnhemse coffeeshop moest verdwijnen en feestelijk zal terugkeren
Vandaag vertelt Margriet Oostveen in haar verslaggeverscolumn over de wonderlijke avonturen van een koopman, een dominee en twee woke vriendinnen. De koopman in dit verhaal bestiert Coffeeshop Uncle Sam in Arnhem, waar de laatste dertig jaar een ‘authentiek bedoeld beeld van een zwarte bediende’ voor de deur stond. Twee woke vriendinnen wonen vlakbij en ergerden zich kapot aan het beeld, ze besloten actie te ondernemen. Lees hier hoe dat afliep.

Geldvraag: Moet ik mijn kleine hypotheek gaan aflossen?
Wij hebben een kleine hypotheek en betalen een paar euro per maand aan rente. Is het gunstig om de hypotheek helemaal af te lossen?

Beelden zijn gebeiteld in steen, maar de geschiedenis niet
Met het neerhalen van standbeelden wordt niet alleen geschiedenis vernietigd, maar ook geschiedenis gemáákt. Kunstredacteur Wieteke van Zeil steunt de beweging, en vraagt zich tegelijk af: wat als dit Michelangelo’s waren geweest?

null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden