volkskrant ochtendzaterdag 4 mei 2019

Volkskrant Ochtend: De aanpak: maak het vaccinweigeraars zo moeilijk mogelijk | Deze hoornblazers spelen - of ‘playbacken’ - tijdens de dodenherdenking

Veel ouders stappen van hun vaccinatiebezwaren af als ze er veel moeite voor moeten doen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Terwijl u sliep

De aanpak: maak het vaccinweigeraars zo moeilijk mogelijk
Voor het eerst weert een groot kinderdagverblijf kinderen van vaccinweigerende ouders. De aanpak lijkt op die van de strijd tegen rokers: natuurlijk mag u ongezond doen, alleen niet in dit gebouw.

Blazen (of playbacken) tijdens dodenherdenking: ‘Er hangt echt wat vanaf’
Bij veel monumenten worden op 4 mei de twee minuten stilte ingeleid door een plechtige muzikale groet aan de gesneuvelden. Van kleinschalige ceremonies tot het monument op de Dam, in bijna elke Nederlandse gemeente vinden één of meerdere herdenkingen plaats. Alleen in Amsterdam zijn het er al veertig. Officieel klinkt daar dan de Taptoe, op sommige plaatsen wordt het internationale signaal de Last Post gespeeld. Vier blazers over hun dodenherdenkingsnoten.

Trump overlegt met Poetin over kernwapens en verkneukelt zich over uitkomst Mueller-rapport
De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Poetin overlegd over een akkoord waarmee zij hun kernarsenalen verder kunnen beperken. Trump en Poetin spraken ruim een uur met elkaar via de telefoon.

Venezolaanse oppositieleider Guaidó: ‘Maduro is geïsoleerd, hij voelt zich omringd door verraders’
De Venezolaanse strijdkrachten zijn totaal verdeeld. Dat zegt oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó in een interview met de Braziliaanse krant O Globo. ‘De militairen willen Maduro niet meer.’ Ook zegt hij dat leider Nicolás Maduro geïsoleerd is. ‘Hij voelt zich omringd door verraders.’

Vandaag in het nieuws

Om 20.00 uur, tijdens de Nationale Dodenherdenking, worden de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. Franse ‘gele hesjes’ hebben aangekondigd vandaag weer te betogen tegen de regering-Macron. En in Thailand wordt Maha Vajiralongkorn, zoon van de overleden Bhumibol, tot koning gekroond.

Aanraders van de redactie

Ben Ferencz (99), de aanklager die geen tijd heeft om dood te gaan

Als onderzoeker van oorlogsmisdaden bezocht Ben Ferencz concentratiekampen. Deze ‘blik in de hel’ bepaalde de rest van zijn leven. Zijn inzet en eigenwijsheid hielpen het internatio­naal recht vooruit. Ferencz is de enige nog levende aanklager van de Neurenbergprocessen en werkt nog elke dag.

Ben Ferencz werkt nog altijd 365 dagen per jaar, 10 uur per dag, aan een rechtvaardige wereld.Beeld Getty Images

De koning die doet waar hij zin in heeft
In de tweeënhalf jaar dat Maha Vajiralongkorn op de troon zit, heeft hij zijn reputatie van zonderling en rokkenjager alleen ­maar versterkt. Hij gaf zijn poedel de rang van maarschalk. En geen Thai die iets durft te aan te merken op de man die vandaag officieel wordt gekroond tot Rama X.

Pro-life heeft de wind mee: de macht van de anti-abortusbeweging wordt steeds groter
Internationale samenwerking maakt de anti-abortuslobby steeds professioneler. Tijdens geheime bijeenkomsten worden strategieën bedacht om haar doel te verwezenlijken.

In Holocaustverhalen krijgen krankzinnigheid en absurdisme een huiveringwekkende dimensie
Verhalen over WO II zijn nog steeds indringend, diepgaand, en functioneren als een spiegel voor het kwaad van onze tijd. Herinneringen oproepen of herdenken? ‘Misschien kun je beter zeggen: wat we op 4 mei in herinnering roepen.’

David: ‘Wat had ik aan een carrière, aan lieve familie, als ik avond aan avond alleen in bed lag?’
Corine Koole interviewt mensen over lust & liefde. Deze week: David (33) heeft zich één keer over zichzelf heengezet en een jongen benaderd. De liefde ging over, nu is hij bang dat hij alleen blijft. 

Mike Godwin verklaart de Wet van Godwin: wees wel bedachtzaam, verwijs niet lichtzinnig
De Wet van Godwin is nooit bedoeld geweest om vergelijkingen met Hitler en de nazi’s taboe te verklaren, schrijft de bedenker, Mike Godwin. Wees wel bedachtzaam, verwijs niet lichtzinnig.   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden