Volkskrant Ochtend: Daling criminaliteit blijft doorzetten | Welkom in Giarre, hoofdstad van het onvoltooide

Het belangrijkste nieuws van donderdag 1 maart

Goedemorgen. De criminaliteit in Nederland daalt gestaag. Het aantal gevallen van straatroof en de handel in soft- en harddrugs lagen in 2017 in veel gemeenten lager dan in 2015. Verder in de Volkskrant Ochtend: betalen per vak, is flexstuderen de oplossing voor de actieve student?

Het polostadion van Giarre Beeld Nicola Zolin

Terwijl u sliep

Politie: criminaliteit blijft overal gestaag dalen, zwaartepunt harddrugsproductie in Zuid-Nederland
De criminaliteit in Nederland daalt gestaag. Het aantal gevallen van straatroof en de handel in soft- en harddrugs lagen in 2017 in veel gemeenten lager dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie die donderdag worden bekendgemaakt.

Eerste sterren schenen in verrassend koud heelal, blijkt uit 'echt heel gaaf' onderzoek
Honderdtachtig miljoen jaar na de oerknal ging het licht aan in het heelal. Dat was het moment waarop de eerste sterren begonnen te stralen. Amerikaanse onderzoekers trekken die conclusie deze week in Nature, op basis van metingen met een kleine, goedkope radio-ontvanger.

De radio-ontvanger in Australië Beeld CSIRO

Woonbond: Woningcorporaties verdienen jaarlijks gemiddeld 1.500 euro aan een sociale huurwoning
Woningcorporaties maken jaarlijks gemiddeld 1.500 euro winst op een sociale huurwoning, blijkt uit cijfers die de Woonbond vandaag publiceert. De vereniging die opkomt voor belangen van huurders vindt dit onacceptabel. Huurders komen door jaarlijks stijgende huurprijzen financieel steeds meer in de knel.

Amerikaanse winkelketens bedenken eigenhandig strengere wapenregels
's Werelds grootste winkelketen verscherpt in de Verenigde Staten de regels voor wapenverkoop. Walmart stopt met het verkopen van wapens en munitie voor personen onder de 21 jaar, zo kondigde het concern woensdagnacht aan. Walmart heeft zelf het initiatief genomen voor de strengere eisen en noemt de 'recente gebeurtenissen' als aanleiding.

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Vandaag in het nieuws

In Birmingham begint de WK atletiek indoor. Dafne Schippers neemt er deel op de 60 meter. In Den Haag vindt de aftrap plaats van PESCO, een Europese samenwerkingsverband op militair gebied. De Russische president Vladimir Poetin houdt zijn jaarlijkse 'staat van de natie'-toespraak.

Aanraders van de redactie

Giarre, de Hoofdstad van het Onvoltooide: 'dit stadion is speciaal gebouwd zodat ik nog wat te lachen heb'
Met 24 nooit afgebouwde publieke werken is Giarre de Hoofdstad van het Onvoltooide. De stad staat symbool voor de onuitroeibare corruptie in Italië. En daarmee ook voor het waarschijnlijke succes van de Vijfsterrenbeweging bij de verkiezingen van zondag. (+)

IJs brengt de herinnering tot leven aan een Nederland dat in loop der jaren is weggesmolten
We warmen op en natuurijs is een schaars goed geworden, maar áls het ijs dik genoeg dreigt te worden om op te kunnen schaatsen, maakt schaatskoorts zich van ons meester, schrijft columnist Bert Wagendorp. 'Ik ken genoeg mensen die alles achter zich laten (gezin, bedrijf, wintersportvakantie, carrièrekansen, angst voor de verdrinkingsdood) zodra ergens een stuk natuurijs is gespot.' (+)

Collegegeld betalen per vak: 'Ik kan nu studeren zoals het mij uitkomt'
Waarom zou je als student de volle mep collegegeld betalen als je - door bestuurswerk of sport - toch maar een paar vakken gaat doen? Vier instellingen experimenteren daarom met flexstuderen: betalen per vak. (+)

Dit zijn de drie grensscenario's tussen EU en het Verenigd Koninkrijk
Er zijn ruwweg drie opties voor de EU-grens bij het Verenigd Koninkrijk: aan de rand van Noord-Ierland, in de Ierse Zee, of géén grens in een douane-unie. Elke optie heeft fanatieke voor- en tegenstanders. Wat zijn de voors en tegens? (+)

Studenten in de collegezaal Beeld anp

De makers van de film Doof kind willen laten zien dat doof zijn geen handicap is
Doven zijn niet zielig, willen filmmaker Alex de Ronde en zijn zoon Tobias met Doof kind tonen. En doofheid is al helemaal geen handicap die gerepareerd moet worden. (+)

Waar zijn de SP-burgemeesters? 'Roemer zou zeker een goede burgemeester zijn'
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie (elf burgemeesters) komt na enige aarzeling met het goede antwoord: 'Nul.' Want zo is het, schrijft verslaggever Ariejan Korteweg. 'De SP, die zich in 2012 warmliep om een premier te leveren, die prat gaat op z'n puike wethouders in Amsterdam, die in 43 gemeenten aan het college deelneemt en in zes provinciebesturen meedoet, die een gewaardeerd lid - Ewout Irrgang - voor de Algemene Rekenkamer leverde... diezelfde SP staat buitenspel als het om burgemeesters gaat.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.