NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Crisis had een nivellerend effect | VS sturen 5.200 militairen naar grens Mexico

Goedemorgen. De economische crisis heeft sinds 2010 een sterk nivellerend effect gehad op de inkomensverhoudingen in Nederland. Werkenden en gepensioneerden met lage inkomens zijn over het algemeen stabiel gebleven of vooruitgegaan. Verder in de Volkskrant Ochtend: een 21-jarige Uber-chauffeur staat vandaag voor de rechter vanwege het doodrijden van een 22-jarige vrouw. Maar waarom is Uber geen partij in de zaak?

Mare Welkers stierf na een ongeval met een Uber-chauffeur. Op de foto: zus, vader en moeder.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Nibud: Crisis had een sterk nivellerend effect op Nederlandse inkomensverhoudingen
De economische crisis heeft sinds 2010 een sterk nivellerend effect gehad op de inkomensverhoudingen in Nederland. Werkenden en gepensioneerden met lage inkomens zijn over het algemeen stabiel gebleven of vooruitgegaan. Hoe hoger de inkomensgroep, hoe meer de koopkracht door de jaren heen is achtergebleven. Dat loopt op tot duizenden euro’s per jaar. 

Populaties wilde dieren meer dan gehalveerd
De mens trekt een verwoestend spoor over de aarde, zo blijkt uit een rapport van WNF. Alleen al in Zuid- en Midden-Amerika krompen dierenpopulaties tussen 1970 en 2014 gemiddeld met 89 procent. ‘Dramatisch.’

Een schildpad is slachtoffer van de visserij.Beeld Jordi Chias

Merkel wil geleidelijk uitdoven, maar of dat ook gebeurt heeft ze niet meer zelf in de hand
Bondskanselier Angela Merkel is in december na achttien jaar niet herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. De vrouw die van machtsbehoud haar expertise heeft gemaakt, laat vanaf nu anderen over haar lot beschikken. Waarom neemt ze juist nu dit besluit, ruim een jaar na de slecht verlopen verkiezingen van september 2017? En wat betekent haar vertrek voor de CDU?

Trump maakt dreigement waar en stuurt leger naar Mexicaanse grens
Het Amerikaanse leger stuurt 5.200 man naar de grens met Mexico om de groep migranten uit hoofdzakelijk Honduras tegen te houden die al tien dagen probeert de grens tussen Guatemala en Mexico over te steken om dan door te marcheren naar de Verenigde Staten. Dit heeft generaal Terrence O’Shaughnessy maandag aangekondigd op een persconferentie in Washington.

Vandaag in het nieuws

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gaat op Afrika-reis en bezoekt vanaf vandaag Nigeria, Niger en Tunesië. Drie PSV-supporters moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor rookbommen bij PSV-Ajax. De Eerste en Tweede Kamer herdenken tijdens hun vergadering oud-premier Wim Kok.

Aanraders van de redactie

Een Uber-chauffeur rijdt een jonge vrouw dood en Uber, stellen haar ouders vast, ‘doet daar helemaal niets mee’
De 22-jarige Mare Welkers wordt op een lenteochtend in Amsterdam doodgereden door een 21-jarige Uber-chauffeur. Terwijl de chauffeur woensdag voor de rechter staat, is de taxidienst geen partij in de zaak en voelt zich ook niet verantwoordelijk – en vooral dat laatste vinden de ouders van Mare onbegrijpelijk. ‘Het lerend vermogen van Uber is nihil.’

De hele nieuwskrant als keuzemenu, wat is daar eigenlijk tegen?
Maandag las Bert Wagendorp de Volkskrant. Het was niet een saai gewoon artikel, maar een spannende interactieve quiz! Dat zouden ze bij het journaal ook eens moeten doen.

Soros al jaren weggezet als de baarlijke duivel
Een ‘internationale crimineel’, een ‘nazi’ en zelfs ‘de anti-Christ’. Al lang voordat een verknipte aanhanger van president Trump uit Florida George Soros deze week een bombrief toestuurde, werd de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop in rechtse kringen in de Verenigde Staten afgeschilderd als de baarlijke duivel. Zelfs president Trump droeg voorzichtig een steentje bij.

George Soros.Beeld AP

Plezante pompoenen in Kasterlee
De Belgische plaats Kasterlee heeft geen Halloween nodig om plezier te hebben van pompoenen. Fotograaf Pauline Niks bezocht de pompoenpapeters.

‘Ik wilde de Eredivisie in, maar op straat zeiden ze dat het mij niet ging lukken met een buitenlandse naam’
De voetbalscheidsrechter wilde naar de top. ‘Op straat zeiden ze: je hebt een Turkse naam, dat gaat je toch niet lukken. Zo keken zij naar de wereld. Nu erger ik me aan die houding.’

Een week na de brand ruikt het nog naar dode varkens
Boer Wim is het eens met de dierenactivisten die het oneens zijn met hoe Wim zijn varkens houdt. Toine Heijmans ging langs in Heusden. 

Hulpdiensten bestrijden een brand in een koeienstal aan de Hollendewagenweg. Het is de tweede keer in een week tijd dat er brand uitbreekt op dezelfde boederij.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden