Volkskrant Ochtend: Criminele vreemdeling zelden uitgezet | Burger is heilig verklaard, vindt oud-burgemeester

Goedemorgen. De overheid heeft grote moeite om criminele vreemdelingen hun verblijfsvergunning af te pakken. Een strafblad leidt maar zelden tot uitzetting. Verder in de Volkskrant Ochtend: de burger is heilig verklaard, vindt oud-burgemeester Bernt Schneiders, en hoe een Friese ondernemer zijn auto tóch in een historisch huisje parkeerde en de gemeenteambtenaren verbluft achterliet.

Ibrahim, veroordeeld voor een overval en zware mishandeling, moet terug naar Marokko. 'Ik weet echt niet wat ik daar moet, ik ken daar niemand.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ibrahim, veroordeeld voor een overval en zware mishandeling, moet terug naar Marokko. 'Ik weet echt niet wat ik daar moet, ik ken daar niemand.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Rechters voorkomen vaak uitzetting van criminele vreemdelingen

De overheid heeft grote moeite om criminele vreemdelingen hun verblijfsvergunning af te pakken. In 2012 versoepelde het kabinet de regels om ook buitenlandse veroordeelden die al lang in Nederland wonen, te kunnen uitzetten. Maar rechters steken daar vaak een stokje voor.

Boycot zorgt voor zuiveltekort, dus vliegt Qatar koeien in

Qatar heeft 165 koeien uit Hongarije geïmporteerd, in de hoop een zuiveltekort op te lossen waar het land onder lijdt. Dit gebrek is ontstaan door een boycot van omringende landen. Qatar wil in totaal zo'n vierduizend koeien importeren, onder andere uit Nederland, de Verenigde Staten en Australië.

Vervolgen Trump jr. wordt lastig: verraad is juridisch heel moeilijk hard te maken

Ja, Donald Trump jr. had tijdens de campagne graag schadelijke informatie van de Russen over Hillary Clinton ontvangen. Die intentie alleen al grenst aan verraad, roepen tegenstanders van zijn vader. Onzin, zeggen juristen, en vervolgen van Donald jr. zou nog flink wat rechterlijke lenigheid vergen.

9 wetenschappelijke studies herhaald in Nederland om resultaten te checken

Wetenschappelijk studies worden zelden herhaald, want daarvoor is weinig waardering en dus geld. Toch kan het zinvol zijn te bekijken of de resultaten wel kloppen. In Nederland worden nu negen studies gerepliceerd.

Vandaag in het nieuws

Justitie vervolgt oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender voor zware mishandeling van een ex-clubgenoot. Tennisser Johanna Konta speelt in de halve finale van Wimbledon tegen Venus Williams. En de Raad van State behandelt de bezwaren tegen het besluit om de NAM maximaal 24 miljard kubieke meter gas te laten winnen.

Aanraders van de redactie

Uitzetting van criminele vreemdelingen: al 24 jaar in Nederland, maar nu moet Ibrahim terug naar Marokko (+)

De verruiming van de mogelijkheden om criminele vreemdelingen uit te zetten heeft niet geleid tot veel meer ingetrokken verblijfsvergunningen. Maar het gebeurt wel, zoals bij de 27-jarige Ibrahim.

De burger is heilig verklaard, vindt deze oud-burgemeester, en daar moet een eind aan komen (+)

De goeden niet te na gesproken, maar sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps-, bezwaar- en WOB-procedures tegen de overheid. Daar moet maar eens een eind aan komen, meent Bernt Schneiders, oud-burgemeester.

Oud-burgemeester Bernt Schneiders. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Oud-burgemeester Bernt Schneiders.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Waarom zou je je als zzp'er verzekeren? Maatschappijen betalen slechts zelden uit (+)

Nog niet zo lang geleden heeft een sadistische ambtenaar bedacht dat ik een 'zelfstandige zonder personeel' moet gaan heten. Waarschijnlijk zat de betreffende ambtenaar nog in zijn hoofd met de uitspraak: 'Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets.'

Zo tover je een historische gevel om tot garagedeur (+)

Hoe een Friese ondernemer zijn auto toch in een historisch huisje parkeerde en de gemeenteambtenaren verbluft achterliet.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Protestanten lopen met hernieuwd zelfvertrouwen hun Oranjemarsen (+)

Katholieken zijn Belfast een dagje ontvlucht. Protestantse oma's en mannen met bierbuiken zitten klaar om de Oranjemannen langs te zien marcheren. Ze voelen zich sterker dan ooit nu hun partij de Britse premier steunt.

Kunst die de moeite waard is laat je nadenken, over jezelf of de wereld (+)

In de Hofvijver voor het Torentje dobberen al een paar maanden gekleurde vierkanten. Ze worden door meeuwen als landingsbaan gebruikt en door waterhoenen als poepplek. Het zal de overheid allemaal een zorg zijn, die bekreunt zich niet om de kunsten.

Leden van de Oranjeorde staan klaar voor hun mars door de straten van Belfast. Beeld ap
Leden van de Oranjeorde staan klaar voor hun mars door de straten van Belfast.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden