Volkskrant OchtendDinsdag 16 juni

Volkskrant Ochtend: Coronacrisis treft kwetsbare wijken hard: 1,25 miljard nodig voor actieplan | De magie van de witte hoes van The White Album

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad.Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Burgemeesters: coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, 1,25 miljard euro nodig voor actieplan
Door de coronacrisis gaan inwoners van achterstandswijken schulden aan bij woekeraars, vervallen ze in drugshandel en verdwijnen kinderen uit beeld bij hun scholen. Dat stellen vijftien burgemeesters van grote steden. Ze presenteren vandaag in Den Haag een manifest en vragen om 1,25 miljard euro voor een actieplan dat nog deze zomer van start moet gaan.

Justitie weet criminelen nauwelijks te raken in hun portemonnee
Tot verdriet van de Tweede Kamer lukt het de overheid slecht criminelen in hun portemonnee te raken. Vandaag moeten de bewindslieden op het matje komen. ‘Misdaad mag niet lonen, maar het loont enorm.’

Slavernij en wreedheid bezoedelen Hollandse helden
Voor activisten blijkt het moeilijk te zijn om gradaties aan te brengen in de verdorvenheid van oude helden. Terwijl Piet Hein toch echt onvergelijkbaar is met Jan Pieterszoon Coen.

Trump bevestigt terugtrekken Amerikaanse troepen uit Duitsland
De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten het aantal Amerikaanse soldaten in Duitsland terug te brengen tot 25.000. De terugtrekking is een reactie op de weigering van Duitsland om zijn defensie-uitgaven te verhogen, zodat die aan de Navo-doelstellingen voldoen.

Vandaag in het nieuws

De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op de Duitse politicus Lübcke begint. Een 700 ton zware verdieping wordt op het monument De Nieuwe Maaskant in Rotterdam getakeld. De uitslag van de Surinaamse verkiezingen wordt officieel vastgesteld.

Doopceremonie bij de Jehovah's Getuigen in de Jaarbeurs in Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Aanraders van de redactie

Stille getuigen vinden bij Jehova’s geen gehoor: ‘Afvalligen worden getypeerd als vergif’
Ze zouden zich willen uitschrijven bij de Jehova’s getuigen, maar dan zouden hun kinderen het contact met hen verbreken. Daarom dringen twee ‘stille getuigen’ bij het bestuur aan op een cultuuromslag.

Het project voor jongeren is weg, de dealers zijn er nog
De wijk Poelenburg in Zaandam staat hoog op alle verkeerde lijstjes. ‘Wat corona heeft laten zien is dat de kansenongelijkheid alleen maar groter wordt.’

Geen vorm van discriminatie laat het ministerie onvermeld, maar wat heeft het ertegen gedaan?
Het anti-discriminatiebeleid van de regering telt 25 kantjes en is daarmee een imposant document, schrijft Sheila Sitalsing. Er zijn folders, filmpjes, apps en websites. ‘Het kabinet, kortom, bewustmaakt zich te pletter’. Maar op de vraag wat het kabinet concreet kon laten zien, werd slechts geantwoord: ‘We blijven meten’. 

‘Het herstelfonds is een essentiële bouwsteen in het antwoord op de coronacrisis’
‘De EU verkeert niet in goede staat’, zegt Olli Rehn, de voormalige Brusselse ‘budgettsaar’. Voortmodderen – de typisch Europese aanpak bij crises – faalt bij de coronapandemie. ‘Laten we niet eerst in de gevarenzone belanden eer we in actie komen.’ Vrijdag treffen de 27 EU-leiders elkaar voor een digitale top.

In de Kunsthal in Rotterdam kunt u struinen door 2.620 exemplaren van de White Album van The Beatles. Beeld Henning Rogge / Deichtorhallen Hamburg

De magie van de hoes van The White Album
The White Album van The Beatles is niet enkel geliefd om de muziek, de witte hoes is een icoon. In de Kunsthal in Rotterdam kunt u nu struinen door 2.620 exemplaren.

Column: Mee met de eerste groepsreis sinds de viruscrisis
Toine Heijmans vaarde op een salonboot vol met interessante mensen en rijke levens, door het Friese waterland. Punt van kritiek; de jongste reiziger is 67, de oudste 90. Toch heerst bij de ouderen zelf geen corona-angst. ‘Als ik wat zou krijgen, jammer dan’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden