Volkskrant Ochtend: Coronabeleid VS volgt politieke, en geen wetenschappelijke lijnen | Honderdvijf mensen beslissen zaterdag over de toekomst van uw pensioen

Terwijl u sliep

Voormalig atleet Roelf B., opgepakt wegens drugshandel, wil schikken met justitie Hongarije
De rechtbank van Boedapest buigt zich maandag over de schikkingsvoorstellen die gedaan zijn aan de Nederlandse verdachten Roelf B. (acht jaar) en Gert Jan N (tien jaar). De twee werden in 2019 op het Hongaarse muziekfestival Sziget opgepakt wegens drugshandel.

Slechte bodemkwaliteit in Nederland staat het halen van de klimaatdoelen in de weg
De Nederlandse bodem is er slecht aan toe. De helft van alle boerengrond is verdicht geraakt door de zware landbouwmachines die eroverheen rijden. Fout gebruik van de bodem en intensieve landbouw hebben bovendien een negatief effect op omliggende natuur- en bosgronden. En zo kunnen klimaatdoelen niet worden gehaald.

Verzekeraar én patiëntenclub: verplicht recht op digitale zorg
Patiënten hebben recht op digitale zorg. Zorginstelling moeten wettelijk worden verplicht deze service aan te bieden. Dat bepleiten Georgette Fijneman, directievoorzitter van Zilveren Kruis (de grootste zorgverzekeraar van Nederland) en Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, bij minister Martin van Rijn voor Medische zorg.

Liveblog: Aantal doden wereldwijd passeert half miljoen
Het aantal mensen dat over de hele wereld is overleden als gevolg van het coronavirus, is zondag de grens van het half miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Vandaag in het nieuws

Het nieuwe Surinaamse parlement komt maandag voor het eerst bijeen en kiest de voorzitter. Hier in Nederland debatteert de Kamer over de impact van het coronavirus op de cultuursector en een plan van aanpak. En vandaag begint de veiling van frequentieruimte die geschikt is voor 5G. Wat is het, wat kunnen we ervan verwachten en waar gaat de controverse over?

Morgen in de krant

De clubs zijn dicht, maar in het Berlijnse park is elk weekeinde een rave: ‘Je moet toch stoom afblazen’
Nu de virusangst wegebt en de temperatuur stijgt, groeit in Berlijn het aantal illegale feesten onstuimig. In het park Hasenheide komen vijftienhonderd feestgangers bij elkaar. Het dansen begint als het donker wordt.

Openluchtfeest in het Berlijnse park Hasenheide zaterdagnacht. De Duitse politie probeerde tevergeefs de 1,5-meterrichtlijn te handhaven. Beeld Daniel Rosenthal
Openluchtfeest in het Berlijnse park Hasenheide zaterdagnacht. De Duitse politie probeerde tevergeefs de 1,5-meterrichtlijn te handhaven.Beeld Daniel Rosenthal

Mona Keijzer schuift het CDA achteloos een coalitie Brabantse stijl met Baudet in
Bij het CDA kunnen ze kiezen uit vier kandidaat-partijleiders, waaronder Mona Keijzer, die samenwerking met FvD niet uitsluit. Volgens columnist Bert Wagendorp zou Keijzer probleemloos haar partij een coalitie met Baudet binnenloodsen. ‘Het waanidee dat je extreem-rechts aan de borst moet drukken om het te kunnen smoren schiet binnen het CDA alweer wortel.

Coronabeleid VS volgt politieke, en geen wetenschappelijke lijnen
In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van covid-19 de laatste dagen naar recordhoogte gestegen, terwijl de regering nog steeds vindt dat er vooral ‘vooruitgang’ wordt geboekt. Het virus verspreidt zich snel in de zuidelijke staten. De staten in het noordoosten, waar in maart en april de meeste slachtoffers vielen, lijken de pandemie vooralsnog onder controle te hebben.

In Miami wordt een vrouw getest door medisch personeel in een drive-through. Beeld AFP
In Miami wordt een vrouw getest door medisch personeel in een drive-through.Beeld AFP

Honderdvijf mensen beslissen zaterdag over de toekomst van uw pensioen
De invoering van een nieuw pensioenstelsel is zaterdag in handen van het ledenparlement van de FNV, een machtig orgaan binnen de stuurloze vakbond. Voor een referendum onder alle leden is geen tijd.

Twee generaties over racisme: ‘Wij zijn er, we gaan niet weg, en we eisen onze plek op’
Hoe voeren verschillende generaties de strijd tegen racisme? De Volkskrant luistert naar drie zwarte Nederlanders in gesprek met hun kind.

Nicole Terborg en Jetty Mathurin gingen met elkaar in gesprek. Beeld Eric Smits
Nicole Terborg en Jetty Mathurin gingen met elkaar in gesprek.Beeld Eric Smits

In Corendons eerste Nederlandse ‘All Inclusive Paradijs’: pal naast Schiphol
Verslaggever Margriet Oostveen gaat langs bij ‘Nederlands eerste All Inclusive Paradijs’ van Corendon en vraagt zich af wat de ondergrens is voor vakantie-aanbieders. ‘Hoe weinig hoef je dit jaar nog maar te bieden om de bescheiden toerist een vakantiegevoel te bezorgen? Het voorlopige antwoord: veel eten en drank, een goed bed. Verder niet veel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden