Volkskrant OchtendMaandag 4 mei

Volkskrant Ochtend: Corona financiële strop voor gemeenten | Herdenken moet, maar het is wel een hindernisbaan

Een eenzame fietser in de duinen op Ameland. De gemeente ziet inkomsten uit toeristenbelasting verdampen. Beeld ANP
Een eenzame fietser in de duinen op Ameland. De gemeente ziet inkomsten uit toeristenbelasting verdampen.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Corona financiële strop voor gemeenten
Door de coronacrisis dreigen gemeenten verder in financiële problemen te raken. Inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon, terwijl coronagerelateerde kosten zich opstapelen. Driekwart van de gemeenten verwacht daardoor extra te moeten bezuinigen. Enkele voorzien zelfs al dit jaar niet meer aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Live: Trump verwacht eind dit jaar vaccin in VS
De Verenigde Staten hebben eind dit jaar een vaccin tegen het coronavirus. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een uitzending van de tv-zender Fox News. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Niet betalen aan computergijzelaars klinkt goed – tot je wordt gehackt
Minister Grapperhaus wil dat verzekeraars niet meer het losgeld vergoeden dat bedrijven betalen na een aanval met gijzelsoftware. Maar een casus in Noord-Brabant laat zien dat ondernemers en verzekeraars weinig te kiezen hebben.

President Magufuli van Tanzania beweert dat zelfs papaja’s positief op corona zijn getest
Dat het coronavirus nog altijd is omgeven met veel geheimen, is bekend. Maar in Tanzania blijken zelfs papaja’s positief te zijn getest. Tenminste, dat beweert de president van het Oost-Afrikaanse land, John Magufuli.

Vandaag in het nieuws

‘Mensen die het écht kunnen’, mogen dit jaar op 4 mei in hun eigen tuin de taptoe blazen. En we kunnen virtueel bloemen leggen bij een oorlogsmonument.

Het centrum van Hoogeveen: de opknapbeurt moet misschien ook maar stoppen. Beeld Harry Cock
Het centrum van Hoogeveen: de opknapbeurt moet misschien ook maar stoppen.Beeld Harry Cock

Aanraders van de redactie

Corona – dat kon er in Hoogeveen ook nog wel bij
Hoogeveen stond er financieel zo belabberd voor dat de gemeente nog maar één uitweg zag: een volledige uitgavenstop. En toen brak de coronacrisis uit.

Gerdi Verbeet: ‘De oorlog is een beeldhouwwerk met wisselende perspectieven’
In elke levensfase had de Duitse bezetting een andere betekenis voor Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Maar wat altijd bleef: ‘Het gevoel dat je bij de Dodenherdenking onderdeel bent van iets groters.’

Herdenken moet, maar het is wel een hindernisbaan
Herdenken is bijna een opdracht, maar het is ook een weg vol valkuilen. Wie eren we, bij wat staan we stil? Binnenkort leven we zonder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Hoe sterk zijn de herinneringen? Het verleden kan worden uitgewist of vervagen.

Ondernemers jengelen niet, Angela de Jong
Beste ondernemers, houdt u wel een beetje rekening met Angela de Jong, de televisierecensente van het AD?, vraagt columnist Teun van de Keuken. In haar column vergelijkt ze hun problemen met haar eigen probleempjes: ‘Ik mis een cappuccino op een terrasje.’ Voor Angela levert corona niet de angsten en onzekerheden op die ondernemers wel kennen. Die angst is reëel. Om die af te doen als gejengel is schandalig.

Dodenherdenking op de Dam in 2019. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Dodenherdenking op de Dam in 2019.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hoe zakenman Harm Prins zijn mondkapjes creatief naar de mensen brengt
Verslaggever Margriet Oostveen gaat in Rotterdam langs bij een nog te openen mondkapjeswinkel. Opvallend is dat de winkel recht tegenover De Leeuwenhoek ligt, het verpleeghuis waar vermoedelijk vijftien bewoners zijn overleden aan het coronavirus, mogelijk mede door een gebrek aan mondkapjes.

Nico moest met zijn klompen dreigen om de uitgehongerde stadsjongens van zich af te houden
De bevrijding van Zoeterwoude begon als een groot feest voor Nico van der Poel (86), totdat daar opeens een stel stadsjongens stond.‘De Leidenaren waren pissig omdat wij nooit honger hadden gehad en zij wel.’

De miljarden voor KLM: de staat steunt een gedoemde industrie
De Nederlandse staat steunt een gedoemde industrie, betoogt Bert Wagendorp, want ook na 2020 ziet de toekomst van de luchtvaart er hulpbehoevend uit. ‘Waar is de eerste GroenLinkser die zegt dat we hier met een verouderde industrie hebben te maken die niet langer houdbaar is in de duurzame samenleving die de partij voorstaat?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden