NIEUWSVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Corona en verkiezingen: stemlokaal dagen open en stemmen per post | Tien studenten met een eetstoornis leerden samen het studentenleven in te duiken – tot dat er niet meer was

Redactie
Verkiezingsborden worden geplaatst in Rotterdam voor de verkiezingen van 20 maart 2019 van de Provinciale Staten en de waterschappen.  Beeld ANP
Verkiezingsborden worden geplaatst in Rotterdam voor de verkiezingen van 20 maart 2019 van de Provinciale Staten en de waterschappen.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Corona en verkiezingen: stemlokaal dagen open en stemmen per post
Om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart coronaproof te laten verlopen zal een deel van de stemlokalen al enkele dagen voor de verkiezingsdag opengaan. Daarnaast krijgen kiezers die om bijvoorbeeld medische redenen niet in staat zijn naar het stemlokaal te komen, de kans per post te stemmen.

Oversterfte door corona bedroeg vorige week 600 personen, 200 meer dan de week ervoor
De oversterfte in Nederland blijft oplopen. Volgens het CBS vielen er in de week van 19 tot 25 oktober 600 doden meer dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. De stijging valt samen met de tweede coronagolf. Een week eerder stierven er bijna 400 mensen meer dan gebruikelijk.

Zeker 140 Senegalese migranten verdronken op weg naar Canarische Eilanden
Voor de kust van Senegal zijn afgelopen weekend meer dan 140 migranten verdronken die op weg waren naar de Canarische Eilanden. De omvang van de ramp, de grootste van dit jaar volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), werd donderdag pas duidelijk.

Supermarktgigant Walmart weert wapens uit winkels voor verkiezingen VS, ook maatregelen Instagram
De Amerikaanse supermarkgigant Walmart heeft in aanloop naar de presidentsverkiezingen vuurwapens en munitie uit voorzorg uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege mogelijke met de verkiezingen gepaard gaande plunderingen of onrust.

Live: Corona leidt tot recordaantal studenten, voor het eerst meer dan 90 duizend nieuwe besmettingen VS
Volg in ons liveblog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

EU-leiders beloven meer samenwerking bij sneltests, vaccins en corona-apps
Geschrokken door de omvang en snelheid van de tweede coronagolf spraken de Europese regeringsleiders donderdagavond af meer samen te werken om het virus een halt toe te roepen. Coördinatie wordt vooral gevraagd bij de aankoop van sneltests en de inkoop en distributie van vaccins.

Aanraders van de redactie

Alles wordt ‘net even anders’ met stemmen in Vught in coronatijd
In zes gemeenten in Groningen en Brabant zijn binnenkort lokale verkiezingen. Alles wordt uit de kast gehaald om die coronaproof te laten verlopen. Een goede testcase voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar maart.

Burgemeester Roderick van de Mortel (r) van Vught.  Beeld Aurélie Geurts
Burgemeester Roderick van de Mortel (r) van Vught.Beeld Aurélie Geurts

Zet de Budweiser maar vast koud; Trump gaat verliezen (of toch niet?)
Dinsdagavond is het verkiezingsavond. In de afgelopen vier jaar is Trump larger than life geworden. ‘Hij was vier jaar lang zo alom aanwezig,’ schrijft columnist Bert Wagendorp, ‘We zullen moeten afkicken van Donald Trump.’

‘Ik zie dergelijke spotprenten als provocatie, maar haal mijn schouders erover op’
Na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty (en daaropvolgende aanslagen uit naam van de islam) ontstond een verhit debat over spotprenten en de vrijheid van meningsuiting. Macron en Rutte zeggen niet te zullen zwichten. Hoe kijken Nederlandse moslims hier tegenaan?

Ook in Georgia verdeelt ‘het complot’ de Amerikanen
Amerikanen zijn niet alleen diep verdeeld over president Trump, maar ook over hun lokale politici. In het conservatieve stadje Rome (Georgia) lopen de gemoederen hoog op over Marjorie Greene, die volgens Democraten ‘een gevaarlijke complotdenker is die in het parlement komt’, maar volgens Republikeinen juist ‘een rolmodel’.

Test uw kennis over het nieuws van de afgelopen week
Met vragen over Mark Rutte, spatschermen en een vegetarische snack.

Tien studenten met een eetstoornis leerden samen het studentenleven in te duiken – tot dat er niet meer was
Verslaggever Margriet Oostveen is op bezoek bij de speciale studentenflat Sequoia in Utrecht, waar tien studenten met een eetstoornis samen een halve etage bewonen. ‘We zitten hier letterlijk klaar om weer het volle leven in te gaan, alleen nu ís er door corona nauwelijks leven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden