Volkskrant Ochtend: Controle vliegtuiglawaai is wassen neus | Deze Nederlanders maken een pro-Russische krant

Goedemorgen. Er komt een landelijke voorlichtingscampagne over de risico's van wietgebruik, tegelijk met de introductie van legale wiet. Zo wil de regering voorkomen dat het experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: de controle op de geluidshinder die het vliegverkeer van en naar Schiphol veroorzaakt, faalt in alle opzichten.

Een vliegtuig van KLM vliegt over een huis.Beeld Koen van Weel

Terwijl u sliep

Legale wiet komt eraan, mét ontmoedigingscampagne
Er komt een landelijke voorlichtingscampagne over de risico's van wietgebruik, tegelijk met de introductie van legale wiet. Zo wil de regering voorkomen dat het experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert.

Geluidscontroles compleet gefaald: overtredingen worden zelden of nooit bestraft
De controle op de geluidshinder die het vliegverkeer van en naar Schiphol veroorzaakt faalt in alle opzichten. De inspectiedienst die afspraken over geluidslimieten moet controleren geeft zelf toe dat er bij overtredingen niet wordt opgetreden.

Israël schort Afrikaanse immigranten-deal op - Duitsland en Italië wisten van niks
Israël heeft een overeenkomst met de VN over het overbrengen van duizenden Afrikaanse immigranten naar westerse landen opgeschort. Premier Benjamin Netanyahu sprak maandag aanvankelijk over ruim 16 duizend Afrikanen die onder meer in Canada, Duitsland en Italië gehuisvest zullen worden. Maar de Duitse en Italiaanse regeringen zeiden van niets te weten.

Trump draait strengere milieuregels autosector weer terug
De Amerikaanse president Donald Trump wil de milieuregels voor het autoverbruik, die onder zijn voorganger Barack Obama juist waren aangescherpt, weer terugdraaien. De aankondiging wordt gezien als een overwinning voor Amerikaanse auto- en oliebedrijven.

Vandaag in het nieuws

De Franse spoorwegen gaan staken. Ook de dienstregeling in Nederland wordt hierdoor beïnvloed. President Trump ontvangt de leiders van Estland, Letland en Litouwen. Thema's zijn veiligheid en handel. De Amerikaanse rechter gaat voor het eerst een vonnis uitspreken tegen een verdachte in het onderzoek naar de Trump-Rusland-connectie: de Nederlandse advocaat Alex van der Z. hangt zes maanden cel boven het hoofd. En de Turkse president Erdogan bereidt in Ankara met zijn Russische collega Poetin een Syrië-top voor.

Frans spoorwegpersoneel gaat staken.Beeld Steven Wassenaar

Plusteken achter een artikel?Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Winnie Mandela (1936-2018) streed bikkelhard voor haar eigen idealen
Ze was vele jaren de laatste hoop van de zwarte Zuid-Afrikanen, de uitgesproken activiste in een tijd dat de leiders van het verzet tegen de apartheid in de cel zaten of in ballingschap leefden. Ze raakte omstreden door geweld van haar knokploeg, maar bleef tot het laatst een held in de towships.

Het Schipholtuig moet hardhandig worden gekneveld
'Het is onwil en onvermogen. Het zijn botsende prioriteiten, gevestigde belangen en machtige lobby's. Maar het zijn ook politieke keuzes. Het Schipholtuig moet hardhandig worden gekneveld - anders maken ze er hier één grote vertrekhal van', vindt Bert Wagendorp. (+)

Marcel MourmansBeeld Pauline Niks

Dit is de Nederlander verstrikt in het onderzoek naar het Kremlin en de Trump-campagne
Advocaat Alex van der Z. hangt zes maanden cel boven het hoofd omdat hij loog over zijn bijrol bij de Russische connectie van de Trump-campagne. (+)

Klachten bestaan, soms vormen ze een goed omschreven ziekte, soms heten ze de ziekte van Aaf
Mijn Aaf is geen columnist in deze krant, maar ze houdt van columns en laat die graag voorlezen. De Aaf van mij is oud, heeft een beroerte gehad, is bijna blind en kan niet veel meer. Haar vriend belde. 'Je moet komen. Ze heeft de familie gebeld, omdat ze bang is naar het ziekenhuis te moeten. Dan kan ze net zo goed dood zijn, zegt ze. Ze voelt zich beroerd.' (+)

De man achter Mora: 'Van rentenieren ga ik dood'
De man achter Mora, Marcel Mourmans, is met zijn 81 jaar nog lang niet van plan te stoppen. Hij nam afscheid van het separatorvlees en tikte wijnhandel Thiessen op de kop, die al sinds 1717 in Maastricht huist. (+)


Waarom enkele Nederlanders een pro-Russische krant maakten
Rens van den Bulck maakt een gratis krant over Rusland en zijn leider. Het gaat erom, zegt hij, dat Nederland een keer de waarheid hoort, in plaats van het eenzijdige beeld opgelegd door kranten als de mijne. (+)

Poetin knipoogt schalks onder de colofon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden