Volkskrant OchtendDinsdag 4 februari

Volkskrant Ochtend: China geeft fouten toe bij aanpak coronavirus | Baudet biedt alleen NS excuses voor Marokkanen-tweet aan

Verschillende groepen evacués worden vanuit Wuhan naar Europa vervoerdBeeld Beeld AP

Terwijl u sliep

Dodental naar 425, China geeft fouten toe bij aanpak coronavirus
China heeft toegegeven dat het land niet adequaat heeft gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Ondertussen is ook in Hongkong de eerste dode gevallen.

Baudet biedt excuses voor Marokkanen-tweet aan, maar alleen aan de NS
Onder aanhoudende druk heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maandag zijn bericht genuanceerd over het ‘treinincident’: waar hij vrijdag nog meende dat twee ‘dierbare vriendinnen’ in de trein waren lastiggevallen door ‘vier Marokkanen’, erkent Baudet nu dat de mannen controleurs van de NS waren.

Uitslagen voorverkiezing Iowa vertraagd; Biden lijkt grote verliezer
Het is nog te vroeg om een winnaar aan te kunnen wijzen, maar het lijkt erop dat Joe Biden de grote verliezer is geworden van de eerste Democratische voorverkiezingen in Iowa.

Bomenkap in Schoorlse duinen verdeelt provincie
Overal leiden de plannen van Staatsbosbeheer voor bomenkap tot controverses, in Noord-Holland vooral tot wonderlijke politieke taferelen. Een burgerinitiatief om boskap in het Natura 2000-gebied Schoorlse Duinen tegen te gaan, maakt dat Forum voor Democratie en de PVV zich plots opwerpen als natuurbeschermers, terwijl GroenLinks en D66 kap in dat gebied als een noodzakelijke ingreep zien.

De illegale nederzetting Ofra op de WestbankBeeld Reuters

Vandaag in het nieuws

Het kabinet van Israël stemt over annexatie van nederzettingen op de bezette Palestijnse Westoever. De FNV organiseert de eerste ‘samenkomst voor beschaving’ over arbeidsmigranten. GroenLinks presenteert de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof.

Aanraders van de redactie 

Bernie Sanders, een naam die een roep om verandering is geworden, is zelf nooit veranderd
‘We nemen het op tegen het hele politieke establishment!’, roept Bernie Sanders. De 78-jarige presidentskandidaat heeft al een halve eeuw dezelfde idealen.

De wegsluipende overheid, dat gaat zomaar niet
Zelfbestuur is hip, stelt Sheila Sitalsing. Maar het is onrealistisch om bepaalde zaken over te laten aan burgers. ‘De overheid kan dan wel proberen stilletjes weg te sluipen en de boel over te laten aan de zelfredzamen: dat gaat zomaar niet’, aldus Sitalsing. 

Chinese ambassadeur over coronavirus: ‘Landen gebruiken deze ramp als politiek wapen tegen ons’
De Chinese ambassadeur Xu Hong waarschuwt: als hij in de Nederlandse media ‘kwetsende’ spotprenten over het coronavirus ziet, verwacht hij dat de Nederlandse overheid er straf voor uitdeelt. ‘Ik roep alle hoofdredacteuren op om hun normen en waarden te bewaken.’ Zijn boodschap is duidelijk: China zit niet te wachten op kritiek. 

Koning Willem-Alexander ontvangt de ambassadeur van de Volksrepubliek China, Z.E. Xu Hong, op Paleis Noordeinde. Beeld ANP

Versnippering leefgebied trekvissen neemt wereldwijd toe
De voorgenomen bouw van duizenden waterkrachtcentrales in tropische landen vormt een ernstige bedreiging voor vissoorten die vaak toch al onder druk staan door watervervuiling en overbevissing. Stuwdammen versnipperen het leefgebied van migrerende vissen die daardoor hun levenscyclus niet kunnen voltooien

Mohammed Hamdi (36) kijkt niet naar afkomst maar naar de toekomst
Mohammed Hamdi(36) ziet zichzelf niet als Marokkaan of Nederlander, maar als directeur van ADO Den Haag. Want het gaat niet om afkomst, maar om waarheen je wilt. 

De kraampjesmarkt werd een stil slagveld
Margriet Oostveen nam een kijkje op de kleinste markt van Nederland in Tubbergen. Het marktje bestaat uit twee kramen: Reinerink’s Vis en Janssen Mode. Hoewel de Nederlandse kraampjesmarkt de afgelopen tien jaar een stil slagveld was, is marktman Ruben Janssen vastberaden publiek naar zijn kraam te blijven trekken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden