Volkskrant Ochtend: Chauffeur busje met gasflessen opgepakt in Rotterdam | Wie is politiek schuldig aan gif-eischandaal?

Goedemorgen. De politie heeft gisteravond in de buurt van de Maassilo in Rotterdam de bestuurder van een busje met gasflessen en een Spaans kenteken aangehouden. Uit onderzoek moet blijken of er een verband bestaat tussen de aanhouding en het afgelaste concert van Allah-Las. Verder in de Volkskrant Ochtend: Het leven begint en eindigt volgens het CBS steeds minder vaak in het weekend en wie is politiek schuldig aan het gif-eischandaal?

null Beeld null

Terwijl u sliep

Busje met gasflessen en Spaans kenteken gevonden bij Rotterdamse Maassilo, chauffeur aangehouden

De politie heeft woensdagavond in de buurt van evenementenhal de Maassilo in Rotterdam de bestuurder van een busje met gasflessen en een Spaans kenteken aangehouden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakte dat woensdagavond bekend. Uit onderzoek moet nog blijken of er een verband is met de terreurdreiging, waardoor eerder op de avond een concert in de Maassilo werd afgelast.

'Haal de politiek uit de Belastingdienst'


De problemen bij de Belastingdienst kunnen alleen worden verholpen als apolitieke belastingspecialisten in het nieuwe kabinet verantwoordelijk worden voor de dienst. Dit stellen de oud-staatssecretarissen van Financiën Martin van Rooijen en Willem Vermeend.

ROC West-Brabant krijgt tik op de vingers: kwaliteit onderwijs onvoldoende gegarandeerd

ROC West-Brabant heeft onvoldoende in de gaten of het onderwijs bij de eigen opleidingen in orde is. De Onderwijsinspectie geeft de raad van bestuur in Etten-Leur vandaag een 'laatste kans' om orde op zaken te stellen. Momenteel heeft de inspectie 'onvoldoende vertrouwen'.

CBS: leven en dood houden zich steeds vaker aan (vijfdaagse) werkweek

Dood en leven houden zich de laatste jaren steeds meer aan de vijfdaagse werkweek. In het weekend worden er minder kinderen geboren en gaan er minder mensen dood.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tijdens het debat over de Belastingdienst in februari 2017. Beeld null
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tijdens het debat over de Belastingdienst in februari 2017.

Vandaag in het nieuws

De Tweede Kamer debatteert met de bewindslieden Schippers en Van Dam over de afhandeling vam de fipronil-affaire. Ondertussen willen willen ChristenUnie, VVD, CDA en D66 op Landgoed Zwaluwenberg in alle rust meters maken. Vanavond wordt de voetballer van het jaar-prijs bij de mannen en de vrouwen uitgereikt. Komt Lieke Martens naast Ronaldo te staan?

Aanraders van de redactie

De nieuwe masters of the universe komen samen in het 'sobere' Jackson Hole

In het idyllisch Jackson Hole begint vandaag het Woodstock van de centrale bankiers (+). De nieuwe masters of the universe staan voor de schier onmogelijke taak hun schuldenberg af te bouwen.

Allah-las: de on-Californische, religieus klinkende naam blijft de groep intussen wel achtervolgen

Het is de eerste gedachte: een verband tussen een gecanceld concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las en een terreurdreiging in Rotterdam moet wel te maken hebben met die rare naam. Een naam die naar eigen zeggen vooral verzonnen is omdat de bandleden geïnspireerd waren door de Jesus and Mary Chain en voor hun eigen groep een naam wilden die ook 'heilig klonk'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

null Beeld null

Monument Bears Ears is een Obama-erfenis, en Obama-erfenissen moeten kapot

Het weidse land van Bears Ears in de Amerikaanse Midwest is gewijde grond voor indianen - en nu nog een nationaal monument. Zet president Trump daar straks een streep doorheen om de oliewinning ruim baan te geven? (+)

Gemiddeld kost vervuiling elke Nederlander dertien levensmaanden

'Je zou verwachten dat de staat zich enthousiast zou aansluiten bij elk initiatief om een desastreuze volksgezondheidssituatie te verbeteren, in plaats van kletskoek te debiteren en de vooruitgang te traineren. Maar sinds Urgenda in 2015 een proces won over de beperking van de uitstoot van CO2, weten we dat het zo niet werkt,' schrijft Bert Wagendorp (+).

Demonstrerende indianen. Voor het eerst lobbyen leden van vijf stammen samen voor bescherming van hun gebied. Beeld null
Demonstrerende indianen. Voor het eerst lobbyen leden van vijf stammen samen voor bescherming van hun gebied.

Wie is politiek schuldig aan het gif-eischandaal?
Vandaag komt de Tweede Kamer terug van reces. De reden: het gif-eischandaal. Daarmee begint ook de zoektocht naar wie politiek schuldig is.

Geeft het wel pas als goede moslim in een hotel te logeren zonder Mekka-bewijzering?

'Je moet je afvragen: wat heeft de terreur in Spanje te maken met de opmars van halalhotels. De aanslagplegers zijn geen islamitische toeristen, integendeel: die besteden geld, zoeken rust en ontspanning. Sterker nog: je zou kunnen volhouden dat iedere jihadistische terrorist zich wel twee keer bedenkt voordat-ie uitgerekend boekt in zo'n hotel.' Lees hier de hele column van Stephan Sanders (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden