Volkskrant OchtendVrijdag 4 september

Volkskrant Ochtend: Chaos bij Taskforce die achterstallige asielaanvragen moet wegwerken | Politie schiet tijdens arrestatie verdachte Portland-schutter dood

Asielzoeker in Ter Apel, waar het aanmeldcentrum is.  Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Asielzoeker in Ter Apel, waar het aanmeldcentrum is.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Nieuws

Chaos bij Taskforce die achterstallige asielaanvragen moet wegwerken
Vier medewerkers van de dit jaar speciaal opgerichte taskforce die in opdracht van immigratiedienst IND duizenden asielaanvragen moet wegwerken, doen een boekje open. Organisatorisch is het een chaos, medewerkers kunnen niks doen.

Politie schiet tijdens arrestatie verdachte Portland-schutter dood
De man die ervan wordt verdacht zaterdagavond tijdens een opstootje in de Amerikaanse stad Portland een aanhanger van president Trump te hebben doodgeschoten, is bij zijn arrestatie gedood door politieagenten.

Vonnis over Marokkanen-uitspraak Wilders volgt op zesenhalf jaar van discussie
Politiek proces of toch sprake van aanzetten tot discriminatie? Het Haagse gerechtshof doet vrijdag uitspraak in het ‘minder Marokkanen’-proces tegen Geert Wilders.

Ruim 100 duizend huishoudens na baanverlies al snel in geldnood
Bijna één op de 75 Nederlandse gezinnen kan na baanverlies al snel de vaste lasten niet meer betalen. Dat zijn ruim 106 duizend huishoudens. Ze komen binnen zes maanden van werkloosheid in acute geldnood, ook al ontvangen ze een sociale uitkering als WW of Tozo (de corona-inkomenssteun voor zzp’ers).

Jongeren dagen 33 landen voor het Europees Hof voor de Mensenrechten over laks klimaatbeleid
Zes jonge klimaatactivisten uit Portugal hebben 33 landen waaronder Nederland gedaagd in een mensenrechtenzaak over het klimaat. Het is een nieuwe poging landen te dwingen eindelijk serieus gevolg te geven aan de klimaatafspraken die ze maakten in het akkoord van Parijs.

Een blushelikopter boven een bosbrand in Portugal, begin augustus. Een deel van de jongeren die naar het Europees Hof zijn gestapt komt uit dit gebied.
 Beeld EPA
Een blushelikopter boven een bosbrand in Portugal, begin augustus. Een deel van de jongeren die naar het Europees Hof zijn gestapt komt uit dit gebied.Beeld EPA

Aanraders

Iftikhar (34) wacht al meer dan een jaar op de IND: ‘Kon ik maar werken’
Al een jaar wacht Iftikhar Ahmad op een uitspraak van de IND, en hij is niet de enige. 14 duizend andere dossiers vereisen snelle actie van de immigratiedienst. Een Taskforce Dwangsommen moet voor verlichting zorgen, maar Ahmad hoort maar niks. En zijn familie thuis heeft echt geld nodig.

Column: Wat wordt het, met Trump: een oorlog of een vaccin op verkiezingsdag?
Het coronavirus kijkt niet naar politieke voorkeuren, stelt Bert Wagendorp. Maar met het vaccin ligt dat anders. De Amerikaanse president Trump weet dit beter dan wie dan ook.

Speel de nieuwsquiz van deze week
Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test het hier met onze quiz. Met vragen over Chadwick Boseman, Buienradar en Aleksej Navalny.

Vincent Wevers hervatte donderdag de trainingen met zijn pupillen Naomi Visser (links) en dochter Sanne Wevers.
 Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Vincent Wevers hervatte donderdag de trainingen met zijn pupillen Naomi Visser (links) en dochter Sanne Wevers.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vincent Wevers is terug van zijn schorsing: ‘Ik ben niet meer de trainer van toen’
Turncoach Vincent Wevers stond donderdag, na vijf weken op non-actief, weer in de hal met zijn pupillen. Fysieke mishandeling ontkent hij met klem, maar Wevers erkent dat het er vroeger anders aan toeging.

‘Ik zie geen verschil tussen strippen in de club of in een museum’
Actrice Annica Muller (29) werkte na haar afstuderen aan de HKU twee jaar in een stripclub. Over haar ervaring maakte ze de voorstelling Burning Butterfly, dit weekend te zien op Amsterdam Fringe Festival.

Verslaggeverscolumn: Bij Saskia en Serge, het koppigste quarantainekoppel van Nederland
Als Margriet Oostveen bij het zangduo Saskia en Serge arriveert, staan er twee stoelen achter de voordeur. Het duo blijft thuis tot er een vaccin is. Eens in de twee weken maken ze een autoritje ‘omdat het slecht is voor een auto om stil te staan’, dan zien ze de volle terrassen en verbazen ze zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden