NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Canada bereikt op valreep toch nog nieuw handelsakkoord met VS | Een vegetarische rookworst, smaakt dat een beetje?

Goedemorgen. Vanaf vandaag wordt bekendgemaakt aan wie de Nobelprijzen worden toegekend - dit jaar zonder een Nobelprijs voor Literatuur. Over wat we verwachten van de prijzen schreef onze wetenschapsredactie dit stuk. Verder in deze nieuwsbrief: waarom Chinese schaatsers graag in ons land trainen, en Fokke Obbema interviewde filosoof Sanneke de Haan. Die niets kan met de vraag wat de zin is van het bestaan, maar hoe duidt ze het leven dan wél?

De door het proefpanel geteste (vegetarische) rookworsten. Beeld Raymond Rutting
De door het proefpanel geteste (vegetarische) rookworsten.Beeld Raymond Rutting

Terwijl u sliep

Canada bereikt op valreep toch nog nieuw handelsakkoord met VS
De Verenigde Staten en Canada zijn er toch nog in geslaagd hun handelsconflict op te lossen en de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone overeind te houden. Dat hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring laten weten. De nieuwe overeenkomst gaat USMCA heten.

Chinezen kijken de schaatskunst af in Nederland met oog op Winterspelen van Beijing
Op zoek naar schaatssucces hebben de Chinezen hun heil in Nederland gezocht. Sinds de zomer hebben ongeveer honderd jonge Chinese schaatsers op ijsbanen in ons land getraind.

Honderdduizenden vrouwen in Brazilië de straat op tegen extreemrechts: ‘Hij nooit!’
Vrouwen hebben in Brazilië het voortouw genomen in de strijd tegen extreemrechts. Zaterdag gingen ze met honderdduizenden de straat op om hun afkeer te uiten van de misogyne, racistische en homofobe opvattingen van presidentskandidaat Jair Bolsonaro. ‘Hij niet’, zongen ze in 67 verschillende steden. ‘Hij nooit!’

Californië verplicht aanwezigheid vrouwen in raden van bestuur
Californië heeft als eerste Amerikaanse staat een wet aangenomen die beursgenoteerde ondernemingen verplicht om vanaf eind 2019 minimaal één vrouw in de raad van bestuur te hebben.

Vandaag in het nieuws

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen vanaf vandaag een vergoeding aanvragen van maximaal 15 duizend euro. In Zweden wordt bekendgemaakt aan wie de Nobelprijs voor de Geneeskunde wordt toegekend. De strafzaak tegen Willem Holleeder gaat verder. Theo Maassen en Jan Beuving reiken in Den Haag de belangrijkste cabaretprijzen van Nederland uit, voor de beste cabaretprogramma's van het afgelopen seizoen.

Aanraders van de redactie

Nobelprijzen met een smetje? Het draait straks toch weer om de juichende winnaars
Vanaf maandag worden de winnaars van de Nobelprijzen bekendgemaakt, maar voor het eerst in decennia zónder een Nobelprijs voor de Literatuur. Wat doet dit met de prestige van de prijs der prijzen?

Waarom de EU zich verzet tegen Junckers beoogde afschaffing van winter- en zomertijd
Als het aan de Europese Commissie ligt, stopt de wisseling zomertijd-wintertijd. De EU-burger zou dat willen. Er zijn diplomaten die een jij-bak vermoeden: willen de lidstaten macht terug? Zoek dit dan maar eens uit!

Chinese kampioenen kweken op Fries ijs

Nederland wordt overspoeld door Chinese schaatsers met olympische ambitie. Ze willen de kunst afkijken, met het oog op de Winterspelen in Beijing, over vier jaar.

De toespraak van Sigrid Kaag was een verademing
Sheila Sitalsing was onder te indruk van de Abel Herzberglezing die minister Sigrid Kaag uitsprak. 'Het was een verademing in een tijd waarin zoveel politici in de top van de coalitie denken dat je er komt door de burger die ze ‘bezorgd’ noemen kritiekloos gelijk te geven, de grofheid te kopiëren en de rechtsstaat bij het grof vuil te zetten in hun kruiperige ijver om bij het volk in het gevlij te komen.'

Verliest de iconische rookworst zijn charme als hij in een vegetarisch jasje wordt gestoken?
Voor de flexitariër komt na vier jaar experimenteren de vegetarische rookworst op de markt. Unox en de Vegetarische Slager doen een gooi naar de winterse stamppot met worst. Maar ‘in een goede rookworst moet gewoon varken’, vindt ons proefpanel.

‘Aan het einde is er geen oké-sticker’
Filosoof Sanneke de Haan kan niks met de vraag: wat is de zin van het bestaan? ‘De vraag klopt niet, ze is misleidend.’ Maar hoe valt het leven dan te duiden, wil Fokke Obbema van haar weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden