NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Bushcrafter Rutte vindt overal een uitweg | Nederland spoorwegovergangvrij, is dat haalbaar?

Goedemorgen. Elke spoorwegovergang is gevaarlijk, beveiligd of niet. Het drama in Oss is daar de rauwe bevestiging van. Prorail en de Onderzoeksraad voor Veiligheid dringen er opnieuw op aan Nederland overwegvrij te maken. Is dat haalbaar?

Terwijl u sliep

Alle spoorwegovergangen het land uit; een voorlopig onbetaalbaar toekomstbeeld dat stuit op lokaal verzet
Elke overweg is gevaarlijk, onbeveiligd of beveiligd. Het is beter dat ze allemaal verdwijnen. Gebrek aan ambitie van de rijksoverheid, hoge kosten en fel verzet binnen gemeenten staat dit in de weg.

Een jong gezin loopt de spoorwegovergang over waar het drama plaatsvond richting de plek waar bloemen worden gelegd.  Beeld Marcel van den Bergh
Een jong gezin loopt de spoorwegovergang over waar het drama plaatsvond richting de plek waar bloemen worden gelegd.Beeld Marcel van den Bergh

Kabinet wuift plannen Dijkhoff (VVD) weg voor zwaarder straffen in probleemwijk
Het kabinet is niet van plan om misdrijven in probleemwijken harder te bestraffen. Ook komt er geen speciaal integratiebeleid voor stedelijke gebieden waar meer dan de helft van de bewoners een niet-westerse achtergrond heeft, zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff eerder deze week voorstelde.

‘Dick is geen moordenaar’, klinkt het al dertig jaar, maar tot een herziening van zijn zaak kwam het nooit
Is het in Nederland mogelijk een gerechtelijke dwaling te herstellen? Die vraag dringt zich op na het verschijnen deze week van een vernietigend advies over de Arnhemse villamoord. In theorie kan het, zeggen advocaten. Maar de praktijk leert: wie onterecht veroordeeld is, is nog lang niet vrij.

Vandaag in het nieuws

Tijdens de landelijke open dag asielzoekerscentra openen veel centra hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc. Nederland treft Finland tijdens het WK Volleybal.

Aanraders van de redactie

Bushcrafter Rutte vindt overal uitweg
Het zou allemaal nog tot negen uur ’s avonds duren. Maar eigenlijk was de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), hoogtepunt van het politiek jaar, al om acht over twaalf ’s middags voorbij.

Premier Mark Rutte nadat hij een kop koffie heeft gehaald op weg naar dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen.  Beeld Freek van den Bergh
Premier Mark Rutte nadat hij een kop koffie heeft gehaald op weg naar dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld Freek van den Bergh

Onze politici hebben het druk met flauwekulvoorstellen, terwijl de vraag rijst: welk land willen we in de toekomst zijn?
Er komt een onderzoek naar de bevolkingsgroei en de consequenties daarvan. Niet onnodig vindt Bert Wagendorp, want terwijl onze politici het eigenlijk te druk hebben met twitteren, kutfilmpjes op de social media zetten en flauwekulvoorstellen bedenken, is de werkelijke vraag: ‘welk land willen we in de toekomst zijn en wat is het maximum aantal inwoners dat daarbij past?’

Wopke Hoekstra: ‘De schatkist bewaken is een stuk lastiger in goede tijden.’
Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) is trots op het ‘historische’ begrotingsoverschot. Maar is dat op de lange termijn wel houdbaar, of moeten we nu juist meer bezuinigen?

De ‘onvermijdelijke’ val van Ian Buruma in het #MeToo-debat
Opvallend afwezig, in de progressieve intellectuele Amerikaanse media de afgelopen dagen, was iemand die het opnam voor de gevallen wapenbroeder Ian Buruma. De Nederlandse hoofdredacteur van The New York Review of Books zag zich woensdag gedwongen op te stappen nadat ophef was ontstaan over een stuk waarin een auteur beschreef hoe hij persoonlijk had geleden onder beschuldigingen van seksueel geweld.

Goed om je heen kijken en alles wat je aantreft, aaneenrijgen: K. Schippers (81) doet het zo al meer dan 60 jaar
Als verslaggever John Schoorl bij K. Schippers (81) op bezoek gaat, krijg je geen gewoon interview. De persoon achter de schrijver? Hou toch op. 'Wat zeg je? Ernst? Nee, dat heb ik niet zo.'

Afgelopen jaar werden opnieuw minder kinderen gepest: slecht nieuws voor onze toekomstige samenleving
Kinderen op de middelbare school werden afgelopen jaar opnieuw minder gepest. Dat is behoorlijk slecht nieuws voor onze toekomstige samenleving, vindt columnist Esther Gerritsen. Justin Bieber, Lady Gaga, Madonna, Elon Musk, Jan Smit: enorm veel bekende en succesvolle mensen werden immers vroeger gepest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden