Volkskrant Ochtend: Burger krijgt zelf regie over medische gegevens | PVV niet uitgesloten in lokale politiek

U krijgt, als het aan het kabinet ligt, zelf uw medische gegevens in beheer. Vanaf volgend jaar al, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een interview in deze nieuwsbrief. Daarin ook: de PVV wordt, anders dan landelijk het geval is, op gemeenteniveau nergens bij voorbaat uitgesloten als collegepartner. En de strijd om de stem van de 'nieuwe Nederlander' in Eindhoven.

Minister Bruno Bruins: 'De burger mag niets merken van het systeem achter de schermen'.Beeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Medische gegevens in eigen beheer op je computer of telefoon: vanaf volgend jaar is het mogelijk
Iedereen kan volgend jaar zijn medische gegevens in eigen beheer krijgen op de computer, tablet, geheugenkaart of mobiele telefoon. Degenen die dat willen kunnen die informatie delen met zorgverleners.

Enquête: driekwart van basisschoolleraren door ouders onder druk gezet om schooladvies aan te passen
Ouders intimideren basisschoolleraren om een hoger schooladvies te krijgen. Ze schelden docenten uit, bedreigen ze of zeggen naar de rechter te stappen als het advies van hun kind niet wordt aangepast. Drie op de vier leraren van groep 7 en 8 is de afgelopen twee jaar onder druk gezet door ouders. Eén op de vijf docenten is weleens gezwicht onder die druk.

Lokaal staat de PVV niet bij voorbaat buitenspel. 'We zitten op één lijn'
De PVV, die in dertig gemeenten meedoet aan de verkiezingen voor de gemeenteraad, wordt vooralsnog op lokaal niveau niet massaal door andere partijen uitgesloten van een mogelijke deelname aan het bestuur. Vooral lokale partijen tonen bereidheid om met de partij van Geert Wilders samen te werken. Maar ook sommige lokale afdelingen van landelijke partijen lijken daarvoor minder huiverig dan het Haagse hoofdkantoor.


Wordt luchthaven Berlijn Brandenburg alweer afgebroken voordat het wordt opgeleverd?
Sinds 2011 had Berlijn een nieuw vliegveld moeten hebben: Flughafen Berlin Brandenburg (BER) in het uiterste zuidoosten van de stad, vlak bij het huidige kleine vliegveld Schönefeld ligt. Maar Berlijn heeft nog geen nieuw vliegveld. En of dat er ooit wel komt, is de vraag.


PVV-leider Geert Wilders tijdens een verkiezingscampagne in Nissewaard in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

In Utrecht is er een spoeddebat in de Provinciale Staten over de problemen met de snelle tramverbinding in de stad Utrecht, de Uithoflijn. Vanaf vandaag kunnen Groningers in het aardbevingsgebied terecht bij één loket voor de afhandeling van schade. En de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman is in de VS, waar hij Trump en de top van Apple en Google ontmoet.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Minister Bruins: 'De burger mag niets merken van het systeem achter de schermen'
De nieuwe ministers van het derde kabinet-Rutte stellen zich voor. Vandaag: Bruno Bruins (VVD), minister voor Medische Zorg en Sport. (+)

'Inlichtingendiensten hebben iets mystieks; dat vind ik gaaf om te ontrafelen'
Mensen van de Volkskrant vertellen over hun dilemma's, fascinaties en de drijfveer om meer te weten. Vandaag: verslaggever Huib Modderkolk (34) over inlichtingendiensten, Edward Snowden en krankzinnige gesprekken.

'Onze vaders hebben altijd PvdA gestemd': wat doet de nieuwe generatie nazaten van gastarbeiders?
De tijd is voorbij dat de nazaten van gastarbeiders automatisch kiezen voor die partij met Arbeid in de naam. In Eindhoven gooien Denk, de PvdA én de SP dan ook een lijsttrekker van Turkse afkomst in de strijd op 21 maart. Een aanpak met voetangels en klemmen. (+)

Huib Modderkolk.Beeld Sanne de Wilde

Wie wordt het beste raadslid van Nederland?
Ze hebben hart voor hun gemeente, weten wat er leeft onder de bewoners en doen er alles aan om hun idealen te verwezenlijken. Dit zijn de vier finalisten voor de titel Beste Raadslid van Nederland. U kunt nog stemmen tot dinsdagavond 22.15 uur op besteraadslid.nl. (+)

De natte droom van elke campagneleider: data waar de wildste patronen uit te halen zijn
Campagneleiders in verkiezingsnood doen een moord voor data waar patronen uit te halen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen die 'Ik haat Israël' een goedkeurend duimpje gaven, ook bovengemiddeld vaak Nike-schoenen en KitKat een like gaven. Maar Sheila Sitalsing twijfelt aan de opvatting dat wie Crocs kan verkopen, ook Trump kan verkopen. 'Er bestaat ook nog zoiets als de vrije wil.' (+)

De Bravoflexbus heeft bijna alle lijnbussen in Helmond vervangen, maar waar zijn de klanten?
In Helmond zijn bijna alle lijnbussen vervangen door de Bravoflexbus. Hoewel de bus als een nieuwe vorm van OV wordt gezien, blijven de klanten weg. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden