Volkskrant Ochtend: Buma, Pechtold en Segers blijven, en moeten fracties in gareel houden | Oranje gaat, net als Nokia, op het ravijn af

Goedemorgen. Vandaag is het zover: 209 dagen na de verkiezingsdag is er een regeerakkoord. De politiek leiders van CU, CDA en D66 ondersteunen Rutte vanuit de Tweede Kamer. In onze Rutte III-filter gidsen we u door het regeerakkoord dat vanmiddag gepresenteerd gaat worden.

Buma. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Buma.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Voortaan geldt op Binnenhof: als één Kamerlid rebelleert, dreigt de val van Rutte III

Mark Rutte is de enige partijleider die het kabinet ingaat. Zijn evenknieën bij CDA, D66 en ChristenUnie kiezen voor de rol van fractievoorzitter. Het tekent Rutte III: de meerderheid van 76 zetels is kwetsbaar als porselein; de partijleiders moeten de fracties in het gareel houden.

Defensie onderzoekt alsnog misbruikaffaire uit 1982

Defensie begint een onderzoek naar de doofpotaffaire rond het seksueel misbruik van militair Ronald Vreeburg in 1982 door vijf andere soldaten. Dat maakt minister Dijkhoff van Defensie deze week bekend aan de Tweede Kamer. Vier van de vijf belagers werken nog altijd bij de krijgsmacht of het ministerie.

Staatsbezoek Portugal vooral in teken van export en duurzame energie
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag in Lissabon aan een driedaags staatsbezoek aan Portugal. Behalve Lissabon bezoeken zij de komende dagen Alverca, Sintra en Cascais. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie.

Al zeker tien doden door natuurbranden Californië
Natuurbranden in het noorden van Californië hebben al aan zeker tien mensen het leven gekost. Zeker 1500 gebouwen zijn in vlammen opgegaan en duizenden mensen zijn geëvacueerd. In het gebied woeden meer dan veertien branden en mogelijk zijn meer mensen om het leven gekomen.

Vandaag in het nieuws

De Catalaanse premier Carles Puigdemont roept vandaag al dan niet de onafhankelijkheid uit. Rutte III presenteert vandaag het officiële regeerakkoord. En vanavond speelt Oranje tegen Zweden in Amsterdam. De onmogelijke opdracht: met 7-0 winnen.

Aanraders van de redactie

Rutte III-filter: een gids door het regeerakkoord

Na een recordlange formatie is het kabinet Rutte III er bijna. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Bekijk hier de punten per categorie in onze Rutte III-filter.

Zou het motto van Rutte III van een streekromannetje komen?

Het kan best zijn dat het met Rutte III zo lang heeft geduurd vanwege gedoe om het motto. Dat het regeerakkoord al maanden klaar was, maar dat ze er met het motto gewoon niet uitkwamen. Ooit zal er een boek worden geschreven over de formatie van 2017, de motto-formatie, schrijft Bert Wagendorp in zijn column (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Waarom je bij je studiekeuze goede raad van je ouders soms toch in de wind moet slaan

Ouders blijken de belangrijkste raadgevers van middelbare scholieren bij hun studiekeuze. Wat kunnen zij doen om hun kinderen te helpen en, minstens zo belangrijk, wat kunnen zij beter laten? (+)

Premier Carles Puigdemont wil desnoods de cel in voor Catalonië

Vandaag spreekt de Catalaanse premier Carles Puigdemont het parlement toe. Roept hij de onafhankelijkheid uit? Of deinst hij terug? Een ding is zeker: als het om 'zijn' regio gaat, is de bakkerszoon bereid ver te gaan (+).

Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven. Beeld Marlena Waldthausen
Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven.Beeld Marlena Waldthausen

Oranje gaat, net als Nokia, recht op het ravijn af

Finland heeft zich verzoend met de gedachte dat Nokia een nichemerk is geworden. Zo zou Nederland ook tegenover zijn voetbal moeten staan, vindt de bedrijfskundige Gaston Sporre (+).

Hoe Joelle (16) tijdens Rutte II op een camping overleefde

Hoe mensen achter de illusie van zelfredzaamheid overleefden. Verslaggeverscolumn: Margriet Oostveen in Leersum (+).

null Beeld Getty/ANP
Beeld Getty/ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden