Volkskrant Ochtend: Buitenlandse student heerst bij 210 studies | Hoe krijgen we meer vrouwelijke hoogleraren?

Goedemorgen. Nederlandse studenten zijn steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Verder in de Volkskrant Ochtend: onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil dat er in een jaar 100 vrouwelijke hoogleraren worden aangesteld. Hier legt ze uit waarom.

Portretten van vrouwelijke hoogleraren worden opgehangen op de Universiteit LeidenBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Nederlandse student in de minderheid bij 210 studies
Nederlandse studenten zijn steeds vaker in de minderheid in de collegezaal. Door het snel groeiende aantal internationale studenten tellen 210 studies, bijna 10 procent van het totaal, inmiddels meer buitenlandse studenten dan Nederlandse. 70 studies bestaan zelfs voor meer dan driekwart uit internationale studenten.

Minister de Jonge maakt haast met vernieuwing in de zorg en schrapt 5-minutenregistratie voor wijkverpleging
Wijkverpleegkundigen worden verlost van veel administratieve rompslomp. De door velen gehate 5-minutenregistratie wordt afgeschaft, zodat zij niet meer minutieus verslag hoeven te doen van hun werkzaamheden gedurende de dag.

100 vrouwen als hoogleraar erbij in 1 jaar: viermaal zoveel als normaal, maar Nederland blijft nog altijd achter
De Nederlandse universiteiten hebben in een jaar tijd honderd extra vrouwelijke hoogleraren aangesteld, viermaal zo veel als normaal in een jaar.

Florida stemt in met strengere wapenwetgeving: leeftijdsgrens voor aanschaf omhoog naar 21 jaar
De Amerikaanse staat Florida heeft een pakket maatregelen goedgekeurd om de wapenwetgeving strenger te maken. De minimumleeftijd voor het aanschaffen van geweren is verhoogd van 18 naar 21 jaar en er komt een verplichte wachttijd van drie dagen voor alle vuurwapenverkopen.

Vandaag in het nieuws

De gemeenteraad van Utrecht debatteert over de Uithoflijn, die 84 miljoen duurder uitvalt dan begroot. De portretten van Marten en Oopjen, van de hand van Rembrandt, zijn vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum, in de expositie High Society. Minister De Jonge (Volksgezondheid) tekent met 35 andere partijen een pact om beter om te gaan met ouderen.

Aanraders van de redactie

Onderwijsminister Van Engelshoven: 'Geen vrouw te vinden, dat is geen argument'
In het kader van het Westerdijkjaar is 5 miljoen euro besteed om het aantal vrouwelijke hoogleraren te bevorderen. Dat lukt. Wat moet er gebeuren nu het stimuleringsplan afloopt? Quota? (+)

Miljardairs kunnen ongehinderd hun gang gaan, er wordt hun geen strobreed in de weg gelegd
Bert Wagendorp stelt aan de hand van koning Salomon dat de miljardairs van deze wereld nog niet tot het inzicht zijn gekomen dat het vergaren van een groot vermogen 'allemaal maar lucht en najagen van wind was'. Hij stelt dat de rijken der aarde 'ongehinderd hun gang gaan in het stapelen van goud en zilver, er wordt hun geen strobreed in de weg gelegd'. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De rijkste man op aarde: Jeff BezosBeeld epa

In Maastricht is de Nederlandse student een schaars product
Van alle studenten aan de Universiteit Maastricht die een volledige studie volgen, komt 53 procent uit het buitenland. Naast Duitsers lopen er nog 111 nationaliteiten rond. En daar kleven nadelen aan. (+)

De burger mag meebeslissen in de gemeente en krijgt zelf de kas in handen
Veel gemeenten zoeken naar nieuwe vormen om burgers bij beleid te betrekken. In Breda kunnen wijkbewoners hun dromen waarmaken, als de begroting maar sluitend is. 'Dus geen Miss World-wensen, maar moelijke keuzen maken.' (+)

Actiegroep Guerrilla Girls is het anonieme geweten van de kunstwereld
'Lullen tellen' in de kunstwereld en daarover vertellen met een masker op: de Guerrilla Girls komen naar Nederland. Twee leden van de anonieme actiegroep houden een lezing in het Stedelijk Museum Amsterdam. (+)

Een echte PPR'er gruwelt van het hedendaagse CDA
Vijftig jaar na de oprichting zijn de leden van de PPR, de voorloper van GroenLinks, nog weinig veranderd. Op de reünie blijkt de geestdrift gegroeid en het idealisme nog niet verdwenen. 'We waren kinderen van onze tijd. Nu zijn we bejaarden van onze tijd.' (+)

Twee van de Guerrilla Girls, in Amsterdam.Beeld Marie Wanders
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden