Volkskrant OchtendDinsdag 28 januari

Volkskrant Ochtend: Brussel zet in op kunstmatige intelligentie, klimaat en migratie | Van natuurschade tot mensenlevens: dit is de echte prijs van drugs

Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

Terwijl u sliep

Coronavirus verspreidt zich sneller dan verwacht
Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan gedacht. Het dodental in China is maandag opgelopen tot 106, tegen 26 op vrijdag.

Brussel zet in op kunstmatige intelligentie, klimaat en migratie
Aan ambitie geen gebrek bij de nieuwe Europese Commissie. Onder het motto ‘Een Unie die streeft naar meer’, lanceert ze woensdag in werkprogramma voor 2020 liefst 43 nieuwe initiatieven.

Directeur ‘Borssele’ wil zijn kerncentrale langer openhouden maar de wet staat in de weg
De kerncentrale van Borssele zou, technisch en economisch, misschien nog wel tien of twintig jaar langer mee kunnen, zegt directeur Carlo Wolters van de centrale. Nader onderzoek zou dat moeten uitwijzen. Maar er is een onneembare barrière: de wet. Zolang die niet is geslecht, is Wolters niet van plan initiatief te nemen voor het langer openhouden van zijn centrale.

Onthulling Bolton kan Trump in het nauw drijven
Volgens John Bolton, de ontslagen nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedaan wat sommige betrokkenen al hebben beweerd. Hij hield militaire hulp aan Oekraïne tegen om dat land te dwingen onderzoeken aan te kondigen naar Trumps politieke rivalen, onder wie de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse minister van Landbouw en minister Schouten bezoeken een klimaatneutrale kas in Bleiswijk. Tinder introduceert een paniekknop en anti-catfishingtool in de VS. En jagers eisen dat de overheid stopt met de computergestuurde psychologische test, de e-screener.

Aanraders van de redactie

De échte prijs van drugs: van natuurschade tot mensenlevens
Wat kosten drugs onze samenleving? Reken op de helft van de politietijd en de helft van de Justitiebegroting. De sociale- en gezondheidskosten zijn immens. Maar uiteindelijk gaat het om de waarde van mensenlevens en de vraag: in welke samenleving wil je leven?

null Beeld Harry Cock
Beeld Harry Cock

De vogels hebben nog altijd meer betalende fans dan de drie grootste politieke partijen samen
‘Het was een mistroostige reportage die Nieuwsuur een paar jaar geleden draaide over het gestaag dalende ledental van politieke partijen’, schrijft Sheila Sitalsing. Maandag werden de nieuwe cijfers over leden van politieke partijen bekend, en één conclusie is onveranderd gebleven: de vogels hebben nog altijd meer betalende fans dan de drie grootste politieke partijen samen. Eén partijvoorman toonde zich wel extatisch: Thierry Baudet. Want Forum is wél gegroeid.

Litouwen strijdt in frontlinie van nepnieuws – en krijgt hulp van de elfen
Litouwse militairen zijn verwikkeld in een informatieoorlog. Ze strijden tegen nepnieuws uit Rusland, dat de oud-Sovjet-republiek met een Russische minderheid bestookt. En als het niet lukt, zijn er altijd nog de elfen die het tegen de Russische trollen opnemen.

Borssele-directeur Carlo Wolters: ‘Met alleen wind en zon halen we klimaatdoelen niet’
Kernenergie in Nederland leek een doodlopende weg, maar is het laatste jaar weer een item. Dus ligt ook de vraag op tafel of de centrale in Borssele langer dan tot 2034 open moet blijven. Borssele-directeur Carlo Wolters roept op de wet daarvoor te wijzigen én nieuwe centrales te bouwen.

Het Lam is terug in de Gentse kathedraal, het straalt en heeft zelfs iets menselijks
De lucht is blauw, geen smoezelig grijs-blauw, de engelen en martelaren hebben een gezonde teint – geen Trumpiaans zonnebankhoofd. De Aanbidding van het Lam Gods in Gent is nu al herboren na een grondige restauratie. En die is pas halverwege.

null Beeld

Hoe het verzwegen kind zich redt nadat zijn ouders plotseling Nederland zijn uitgezet
Miguel lijkt een doodgewone jongere van 25 jaar, maar wat Miguel anders maakt dan zijn vrienden, is dat hij niet bestaat. Althans, volgens de bureaucratische werkelijkheid. Miguel leeft al sinds zijn twaalfde ‘onder de radar’. Voor de verslaggeverscolumn zocht Marjon Bolwijn contact met Miguel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden