Volkskrant OchtendDonderdag 17 oktober

Volkskrant Ochtend: Brexitakkoord nabij: EU en Britse regering nagenoeg eens over Brexit | Verwarring over nummer hulplijn: weer dode na vergeefse poging om 113 te bellen

Boris Johnson verlaat Downing Street via de achteringang.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Brexitakkoord na onderhandelingsspurt nabij: EU en Britse regering nagenoeg eens over Brexit
De EU en de Britse regering zijn het nagenoeg eens over een ordelijke Brexit. Na een eindspurt van vijf dagen zeer intensief onderhandelen, ontmantelden de onderhandelaars van Brussel en Londen woensdagavond bijna alle resterende blokkades voor het langverhoopte Brexitakkoord. De grote vraag is nu of het Britse Lagerhuis ermee instemt.

Verwarring over nummer hulplijn: weer dode na vergeefse poging om 113 te bellen
Voor de tweede keer in een paar maanden tijd blijkt dat iemand in psychische nood tevergeefs 113 heeft gebeld om korte tijd later een eind aan zijn leven te maken. Het maakt duidelijk hoe groot de verwarring over de crisislijn is: het nummer 113 bestaat niet. Ook onder hulpverleners circuleert het verkeerde nummer.

Rutte onder vuur wegens halfslachtige reactie op inval in Syrië
In het debat over de Turkse inval in Syrië is premier Rutte onder vuur komen te liggen wegens de halfslachtige reactie van de Europese Unie én het uitblijven van een Nederlands antwoord op het Amerikaanse verzoek uit juni om zelf een handje te helpen met Nederlandse militairen in Noord-Syrië. Premier Rutte antwoordde dat Nederland alles doet wat mogelijk is om Turkije terug te fluiten binnen de beperkte internationale mogelijkheden.

De deuren van ziekenhuizen sluiten op 20 november voor landelijke staking
De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Volgens de vakbonden doen zij dit, omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland tot nu toe uitblijft.

Vandaag in het nieuws

De Brusselse rechtbank behandelt een verzoek van Marc Dutroux. De meervoudig moordenaar en verkrachter zet hiermee volgens Belgische media een stap om mogelijk vervroegd vrij te komen. Bij de start van een stickeractie om de maximumsnelheid te verlagen gaan automobilisten 100 rijden. En het is Wereldarmoededag: door het land heen worden gratis maaltijden verstrekt aan de een miljoen mensen in armoede.

Aanraders van de redactie

Een wanhopig telefoontje op leven en dood
Voor iemand met suïcidale gedachten kan een telefoontje naar de zelfmoordpreventielijn het verschil zijn. Die crisislijn is er: 113 – alleen dat nummer bestaat niet. En zo zocht Gerard deze zomer in al zijn radeloosheid tevergeefs hulp.

Bord bij spoorwegovergang om zelfdoding tegen te gaan.Beeld Marcel van den Bergh

Rutte III lacht verlies meerderheid weg: ‘De huidige situatie maakt de samenwerking alleen maar noodzakelijker’
Het kabinet heeft geen meerderheid meer in de Tweede Kamer door de afsplitsing van voormalig VVD-Kamerlid Wybren van Haga. Een probleem is dat vooralsnog niet, blijkt woensdag tijdens een Kamerdebat. Met dank aan een kibbelende oppositie.

Filmmaker Céline Sciamma: ‘Mooie film hoor, La vie d’Adèle. Maar de seks? Bullshit’
Dat zo veel vrouwelijke kunstenaars nooit erkenning hebben gekregen, daarvan kan filmmaker Céline Sciamma treurig worden. Met haar liefdesdrama Portrait de la jeune fille en feu maakte zij een ode aan de vrouwelijke blik.

Regisseur Céline Sciamma.Beeld Claire Mathon

Column: Vroeger was het gewoon waar wanneer een planbureau had gesproken. Tegenwoordig wordt er teruggepraat
Alle onderzoeksinstituten maken het tegenwoordig mee: ze worden bevraagd en met argwaan bekogeld, ziet Sheila Sitalsing. ‘Want met geïrriteerd constateren dat de domheid regeert komt een instituut er niet meer, net zoals met jammeren dat het doodzonde is om kostbaar geld aan het onderzoeksbudget te onttrekken omdat de afdeling social media moet worden verzesvoudigd.’

De Brexit heeft de Britse pond een speelbal van de politiek gemaakt
Wie handelt in het Britse pond sterling, houdt de Brexitverwikkelingen in Westminster en Downing Street angstvallig in de gaten. Economische indicatoren doen er veel minder toe. ‘De grote beslissingen over de economie van dit land worden door politici genomen.’

‘Omdat er tegenwoordig zo veel films te zien zijn moet je meteen scoren, anders lig je eruit’
De Nederlandse jeugdfilm heeft het moeilijk. Internationaal wordt de ene na de andere prijs binnengesleept, maar de bezoekcijfers nemen af. Hoe komt dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden