Volkskrant Ochtend24 september 2018

Volkskrant Ochtend: Brexit-paniek breekt alsnog uit in Downing Street | Waarom zoveel Syriërs naar Soedan reizen

Goedemorgen. Als kippen zonder kop lopen Britse politici rond nu de EU het Brexit-voorstel van premier Theresa May genadeloos heeft verworpen. Het uur U is aangebroken, maar geen Brit weet wat de beste uitweg is. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: moderedacteur Cécile Narinx vertelt u alles wat u over de fashion week moet weten. 

Theresa May op de EU-top in Salzburg op 20 september.Beeld REUTERS

Terwijl u sliep

Brexit-paniek slaat alsnog toe in Downing Street
De Brexit-paniek is alsnog uitgebroken in Downing Street. Als kippen zonder kop lopen Britse politici rond nu de EU het Brexit-voorstel van premier Theresa May genadeloos heeft verworpen. Het uur U is aangebroken, maar geen Brit weet wat de beste uitweg is.

Macedonië stemt over nieuwe landsnaam - wat zit daarachter?
In Macedonië is het aftellen begonnen. Nog zes dagen en het land mag per referendum stemmen over een nieuwe landsnaam. Westerse politici hopen dat inwoners de compromisnaam ‘Noord-Macedonië’ omarmen, zodat er een eind komt aan een bijna 30-jarig conflict met Griekenland.

Tweede vrouw beschuldigt beoogde opperrechter Kavanaugh van grensoverschrijdend gedrag
Terwijl de Republikeinen in de Senaat hun best doen om de beoogde opperrechter Brett Kavanaugh zo snel mogelijk benoemd te krijgen, doen de Democraten onderzoek naar een tweede beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag door de genomineerde rechter.

Fabrikant van elektrische bolderkar Oss laat alle voertuigen controleren
Stint, de fabrikant van de elektrische bolderkar die vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss, laat alle 3500 voertuigen die in gebruik zijn controleren. Het bedrijf doet dat in afwachting van onderzoek naar het ongeluk.

Vandaag in het nieuws

Als protestactie doen ambulancemedewerkers vandaag alleen hun standaardtaken. Doel: meer loon, minder werkdruk. Onder anderen koningin Máxima en premier Rutte spreken deze week bij de VN-top in New York over wereldproblemen. De rechtbank maakt bekend welke straf acteur Bill Cosby krijgt voor seksueel misbruik in 2004.

Aanraders van de redactie

De laatste uitweg voor Syriërs is Khartoum in Soedan
Syriërs wijken massaal uit naar Soedan, een van de weinige landen waar ze nog welkom zijn, om hun officiële zaken – van dienstplicht tot gezinshereniging – te regelen.

Omar, uit Syrië, op een kruispunt in Khartoum. Achter hem de woorden 'I love Sudan’.Beeld Sven Torfinn

Om van een waardeloos imago af te komen, zal voor Nederland meer nodig zijn dan een sympathiek verhaal in een buitenlandse krant
‘Nu zijn ze in het buitenland doorgaans ook van de school die het eerst wil zien en dan pas geloven, en ze hebben wel vaker een regering grote gebaren zien maken zonder resultaat, dus wachten ze daar rustig de statistieken af’, schrijft Sheila Sitalsing.

Steeds meer Nederlanders betekent ook steeds meer segregatie
Het jarenlange pleidooi van hoogleraar demografie Jan Latten (66) om na te denken over de gevolgen van de snelle bevolkingsgroei in Nederland vond afgelopen week plots weerklank in de Tweede Kamer: er komt een onderzoek. Latten voorspelt alvast extra segregatie. Niet alleen tussen Nederlanders en migranten, maar ook tussen succesvolle inwoners en zij die hun zaakjes niet op orde hebben.

Een grootheid als boogschutter, maar niemand kent Mike ‘Mister Perfect’ Schloesser
Mike Schloesser is een fenomeen in het boogschieten. De Limburgse wereldkampioen heeft alles gewonnen. Hij haalde als eerste de perfecte score door 60 pijlen op rij in de roos te schieten. ‘Wat ik dacht bij pijl 59? Ik stond te shaken natuurlijk.’

Boogschutter Mike Schloesser traint in zijn achtertuin.Beeld Marcel van den Bergh

Qu’est-ce que c’est, le fashion week?
Twaalf vragen én antwoorden over de modeweken.

'Wilde gij een pílske?'
Toine Heijmans ging langs bij de kermis in Lierop, om te kijken waarom de jeugd blijft zuipen. ‘De strijd tegen roken is al lastig, de strijd tegen alcohol niet te winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden