Volkskrant OchtendZondag 27 oktober

Volkskrant Ochtend: Boyan Slat gaat ook plastic vangen in rivieren | 13 maanden op Spitsbergen: ‘Ik wil mensen de schoonheid van het poolgebied laten zien’

Redactie

Terwijl u sliep

Boyan Slat gaat ook plastic vangen in rivieren
In zijn strijd tegen de plasticvervuiling wil uitvinder Boyan Slat ook rivieren gaan schoonmaken. Zijn team heeft een installatie ontworpen die plastic in een rivier onderschept en verzamelt, voordat het de zee kan bereiken.

‘Leger VS doodt bij geheime operatie IS-leider al-Baghdadi’
De Amerikaanse president Donald Trump zal vandaag aankondigen dat speciale eenheden een operatie hebben uitgevoerd specifiek gericht tegen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens Newsweek is de IS-leider bij die operatie gedood, al kunnen andere media dat niet bevestigen.

Verstappen voor straf van pole naar de vierde plek
Max Verstappen zal toch niet van poleposition starten tijdens de Grote Prijs van Mexico. De Limburger van Red Bull heeft een straf gekregen voor het negeren van gele waarschuwingsvlaggen in de slotfase van de derde kwalificatierace en moet drie plaatsen naar achteren. Hij start daardoor vanaf de vierde plek.

Politie komt met naam verdachte bioscoopdoden
In een bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen zijn twee lichamen gevonden. De politie in Groningen is dringend op zoek naar de 33-jarige Ergün Senarabaci. Hij wordt ervan verdacht de twee personen om het leven te hebben gebracht.

Vandaag in het nieuws

De klok is een uur teruggezet vannacht, de Wintertijd is ingegaan. In Argentinië wordt een nieuwe president gekozen. En voormalig fractievoorzitter van het CDA Sybrand Buma reikt de Libris Geschiedenisprijs 2019 uit.

Aanraders van de redactie

Restaurant Europa in Zaandam rockt als een jongensbandje
Vijf vrienden betrokken, vrijwel zonder budget, een oude kogelfabriek en zetten er een barbecue en twee kookplaatjes neer. Welkom in restaurant Europa in Zaandam.

13 maanden op Spitsbergen: ‘Ik wil mensen de schoonheid van het poolgebied laten zien’
Bioloog Ko de Korte verbleef in 1968-1969 dertien maanden op Spitsbergen om ijsberen te vangen. Zijn onderzoek droeg bij tot een internationaal jachtverbod. Volgend jaar keert hij na ruim vijftig jaar terug met onderzoekers èn toeristen.

Toeristen bekijken een gletsjer op Spitsbergen, 2013. Beeld Getty Images
Toeristen bekijken een gletsjer op Spitsbergen, 2013.Beeld Getty Images

Muzikaal virtuoos Bobby McFerrin over het stillen van spirituele én lichamelijke honger
U kent hem van zijn megahit Don’t Worry Be Happy, maar noem hem niet alleen zanger. Liever vocaal acrobaat. Bobby McFerrin kan bijna alles met zijn stem.

De nieuwe Giphart is een smakelijke roman over vriendschap ★★★★☆
Ronald Giphart nam de tijd voor zijn nieuwe roman, en dat lees je eraan af. Zes mannen blikken terug op hun vriendschap in smakelijke anekdotes die het kroegverhaal­niveau ontstijgen.

Maak lezen tot een missie voor dit land, het is hard nodig
Scholen, bibliotheken en instanties doen er alles aan om mensen aan het lezen te krijgen – zie de campagne Nederland Leest, die komende week begint.Maar het is bij lange na niet genoeg, ziet Henk Pröpper, en alleen Den Haag kan dat veranderen.

null Beeld Tzenko
Beeld Tzenko

Column Emma Curvers: Al dat geklaag over de smartphone. Kun je er niet gewoon blij mee zijn?
Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week buigt Emma Curvers zich over dé bron van alle kwaad in de moderne samenleving. Toch?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden