Volkskrant OchtendDinsdag 29 oktober

Volkskrant Ochtend: Bosbranden in Californië: een rampenfilm, maar dan echt | Wat is er toch aan de hand bij Feyenoord?

Redactie
Boris Johnson verlaat Downing Street 10, op weg naar het Lagerhuis. Beeld Getty
Boris Johnson verlaat Downing Street 10, op weg naar het Lagerhuis.Beeld Getty

Terwijl u sliep

Weer houdt het Lagerhuis nieuwe verkiezingen tegen, maar Johnson geeft niet op
Het Britse Lagerhuis heeft het voorstel van Boris Johnson om op 12 december verkiezingen te houden voor de derde keer tegengehouden. De premier legde zich niet bij de nederlaag neer.

Een rampenfilm, maar dan echt: bosbranden in Californië jagen opnieuw duizenden op de vlucht
Het is weer raak met de bosbranden in Californië. Voor velen betekent het dat ze na twee jaar opnieuw op de vlucht zijn voor het vuur.

Anti-IS-coalitie bijeen geroepen om situatie na dood IS-leider te bespreken
De Verenigde Staten hebben de ministers van een brede internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) bijeengeroepen voor een speciale top op 14 november. Daarbij zal vooral worden gesproken hoe de strijd tegen terreurgroep IS moet worden voortgezet, na de dood van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Opnieuw komt het bindend referendum dichterbij: Raad van State positief over wetsvoorstel SP
Eerst was er het positieve advies van de Staatscommissie Parlementair Stelsel – commissie-Remkes in de volksmond. Nu blijkt ook de Raad van State positief te staan tegenover een bindend correctief referendum. Dat brengt de invoer ervan een stapje dichterbij.

Vandaag in het nieuws

De CEO van Boeing verschijnt voor een Senaatscommissie vanwege de problemen met de 737 Max. De Poolse president Andrzej Duda brengt een officieel bezoek aan Nederland. Het tijdschrift Viva maakt de genomineerden voor de twaalfde Viva400 bekend.

Een ambachtsschool in Nederland in de jaren '40.  Beeld Nationaal Archief
Een ambachtsschool in Nederland in de jaren '40.Beeld Nationaal Archief

Aanraders van de redactie

Mijn Bevrijding: Verzet in de klas: Pieter ging als enige in tegen ‘dat nazi-gelul’ van zijn NSB-docent
Johan Baars is een fanatieke NSB’er als hij in 1941 gaat lesgeven aan de ambachtsschool in Breda. Een van zijn leerlingen is de 15-jarige Pieter Huijskens, die hij wil rekruteren voor de Waffen SS. Maar Huijskens haat de nazi’s en dat laat hij merken ook. ‘Soms sloeg hij me buiten westen.’

Column: Het stikstofdossier en andere aangekondigde rampen
‘Het is een saga vol typisch Haagse streken’, schrijft Sheila Sitalsing over de toestand rond de stikstofuitstoot. Door de vele uitvluchten en vooruitschuifconstructies bleven ministers en Kamerleden met iedereen op goede voet staan. Wel zo handig, want Kamerleden willen graag dat mensen op ze stemmen. ‘Dat dit systeem zou instorten is geen verrassing’.

Waarom zo weinig Nederlanders na euthanasie hun organen doneren
De afgelopen jaren hebben zestig Nederlanders hun organen gedoneerd na euthanasie. Waarom zijn het er zo weinig? En hoe functioneren die organen? Anesthesioloog en jurist Jan Bollen zocht het uit voor zijn proefschrift.

Wat ging er mis tussen Jaap Stam en Feyenoord?
In juli werd Jaap Stam gepresenteerd als de nieuwe trainer van Feyenoord. Drie maanden later al gooit hij de handdoek in de ring. Wat is er mis bij de club die in 2017 nog kampioen was?

Zangeres Joya Mooi: ‘Het leek alsof alle andere families meer dan honderd jaar in Deventer woonden. Beklemmend’
In Deventer woonde Joya Mooi (28) in een vrijwel witte wijk. Beklemmend, vond de zangeres, en ze vertrok naar Amsterdam. Nu ziet ze de rijkdom van cultuurverschillen.

Column: Waarom de overheid vaagtaal blijft gebruiken
Alle ambtenaren moeten beter schrijven, schrijft Toine Heijmans op bezoek in Roermond. Zo ook de ambtenaren werkzaam op het stadskantoor, waar ze nog steeds moerasachtige teksten aanleveren: lange zinnen met jargon en lijdende vormen. Toch is taal ook een vijand van de overheid. ‘Je kunt er namelijk rechten aan ontlenen’.

null Beeld

Te oud om (online) te daten? In deze videoserie bewijzen daters op latere leeftijd het tegendeel. ‘Kijk toch eens, wat een mooie mannen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden