Volkskrant Ochtend: Bliksemafleider Jeroen Dijsselbloem 'staat er nog' en VS sturen konvooi naar Noord-Korea

Goedemorgen. 'Bliksemafleider' Jeroen Dijsselbloem heeft een aantal bewogen weken achter de rug, allemaal vanwege die éne opmerking; 'ik sta er nog'. Nieuwszender Fox gaat onderzoek verrichten naar de misbruikbeschuldiging tegen presentator Bill O'Reilly. Verder in dit ochtendoverzicht: Hoe je de marathon van Rotterdam kan uitlopen met 14 kilometer als langste duurloop en Italië debatteert over recht op menstruatieverlof.

Beeld anp

Terwijl u sliep

Jeroen Dijsselbloem: 'Iedereen loopt in een grote boog om me heen'
Loon naar werken bestaat niet in de politiek
, zegt Jeroen Dijsselbloem na alle ophef over zijn drank & vrouwen-uitspraak. 'Ik ben nu de bliksemafleider. Dat is prima, ik ben nog niet afgebrand.'

Italië debatteert over recht op menstruatieverlof
Het Italiaanse parlement debatteert over een nieuwe wet die menstruerende vrouwen recht geeft op verlof. Is dat een goed idee?

Fox onderzoekt misbruikbeschuldiging tegen presentator O'Reilly
De Amerikaanse nieuwszender Fox gaat onderzoek doen naar de beschuldiging dat Bill O'Reilly een vrouw seksueel heeft lastiggevallen. Vorige week kwamen berichten naar buiten dat de nieuwszender 13 miljoen dollar zwijggeld heeft betaald aan vijf vrouwen.

VS sturen marinekonvooi als reactie op Noord-Koreaanse raketlancering
De Verenigde Staten sturen een konvooi marineschepen naar de wateren bij Noord-Korea als reactie op de laatste raketlancering in dat land.

Vandaag in het nieuws

Conservatief Neil Gorsuch wordt in het Witte Huis benoemd tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, daarmee neemt hij de plek in van de in 2016 overleden de conservatief Antonin Scalia. Ook steken de leiders van de Zuidelijke Alliantie (Frankrijk, Spanje, Italie, Portugal, Griekenland, Cyprus en Malta) de koppen bij elkaar om te kijken naar de economische schade die zij eventueel door Brexit moeten opvangen.

Aanraders van de redactie

Aan het eind van metrolijn is de islam leidend (+)
Van rijke voorstad naar grauw beton: de blauwe metrolijn van Stockholm symboliseert de kloof in de Zweedse samenleving. Aan de ene kant wonen de mensen die het onverantwoord vinden de problemen te benadrukken, aan de andere kant 'heeft de politieke islam zich genesteld'.

Weinig kilometers trainen, wel de marathon lopen (+)
De marathon volbrengen met 14 kilometer als langste trainingsloop? Het kan volgens 'De Marathon Revolutie', een controversieel boek. Verslaggever Iwan Tol nam zondag in Rotterdam de proef op de som.

Yesim bestrijdt bedreigingen met Turkse liefdesliedjes (+)
In Emmeloord, een van de meest Nederlandse plekken van Nederland, worden mensen bedreigd omdat ze Turkse muziek uitzenden. Yesim presenteert het Turkse uurtje bij OZONOP, de Omroep voor Zieken en Ouderen Noordoostpolder. En iemand heeft daar problemen mee.

'Mijn grootste angst is dat ze een fietser of kinderwagen platrijden' (+)
Duizenden keren per jaar gebeurt het: een auto scheurt vastgekleefd aan zijn voorganger zonder te betalen de parkeergarage uit. Illegaal, maar vooral levensgevaarlijk.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Jupiter past gewoon in een emmer (+)
Een sneldraaiend vat vol water, veel ingewikkelder hoeft het nabootsen van de wolkenpatronen op gasplaneten niet te zijn. Alleen nu de Grote Rode Vlek van Jupiter nog.

Er was geen plan voor Groningen. Nooit geweest. Nog steeds niet (+)
'Met verve vervulde Gerald Schotman, directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de rol van de partij die het ook maar allemaal overkomen is', vindt columniste Sheila Sitalsing. Maar: 'Er was één plan: om gas uit de bodem te halen. Verder was er geen plan voor de regio, of voor de mensen. Nooit geweest. Nog steeds niet.'

Beeld NASA/ESA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.