Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend 7 augustus 2018

Volkskrant Ochtend: Bij de Griekse jongeren die de crisis ontvluchtten op het platteland | Vegetarisch is de nieuwe norm voor de lunch

Goedemorgen. Griekenland is losgekoppeld van het financiële infuus. Tijd om de balans op te maken in het land, waar de langdurige crisis voor veel jongeren reden was om te vertrekken naar het platteland. Verder in de Volkskrant Ochtend: serveert uw bedrijfskantine nog broodjes ham voor de lunch? Dikke kans dat dat binnenkort wordt vervangen door een broodje oesterzwam: vegetarisch is de nieuwe norm voor de lunch.

Bereiding van vegetarische broodjes in de keuken van de Universiteit Utrecht op de Utrechtse Uithof. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Griekenland na acht jaar eindelijk verlost van het financiële infuus
Na acht jaar crisis, bezuinigingen, protesten en nog meer bezuinigingen is Griekenland maandag losgekoppeld van het financiële infuus. Nu de laatste noodlening is overgemaakt, komt op papier een eind aan de schuldencrisis die bijna de ondergang van de euro en de eurozone had ingeluid.

‘Piep. Piep. Piiiep. 8 uur. Het Radio 1 Journaal’, zult u na zeventig jaar niet meer horen
‘Dit is Radio 1. Piep. Piep. Piiiep. 8 uur. Het Radio 1 Journaal.’ Vanaf dit najaar is dit verleden tijd. De piepjes, die sinds 1948 op hele uren werden afgespeeld om de exacte tijd aan te geven, verdwijnen.

‘Dweilpauzes’ en boetes meteen pinnen: Amsterdam gaat overlast Wallen te lijf
De problemen in de ‘urban jungle’ van de Amsterdamse binnenstad, worden ook burgemeester Femke Halsema te gortig. Ze neemt een reeks maatregelen, die al vanaf dit weekend ingaan.

Oud-medewerker Trump legt belastende verklaring af over ex-campagneleider Manafort

Rick Gates, oud-campagnemedewerker van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft maandag in de rechtbank onder ede verklaard dat hij samen met Paul Manafort de wet heeft overtreden. Manafort was campagneleider van Trump tijdens de verkiezingen in 2016.

Vandaag in het nieuws

In de VS beginnen de voorverkiezingen voor de congres- en gouverneursverkiezingen van november. In Berlijn loopt Dafne Schippers de 100 meter. Halve finale om 19.05, finale om 21.30 uur. Een Zwitsers echtpaar dat met zijn Tesla de wereld rondreist bezoekt Amsterdam. 

Aanraders van de redactie

Planeetvriendelijke lunch steeds vaker in bedrijfskantine: ‘Nu eten we, hoe heet het, oesterzwammen?’
De almaar urgentere queeste naar een verantwoordelijker omgang met de planeet bereikt – gevraagd of ongevraagd – steeds vaker de lunchborden van werknemers. Het leidt niet overal tot onverdeeld genoegen.

73 jaar na de zelfmoord van Hitler is eindelijk de vraag weer opgekomen: moet Duitsland zijn eigen bom?
‘Als je met terugwerkende kracht mensen ergens bang mee kunt maken, dan is het met de atoombom van Hitler. Stel je voor dat Der Führer de geallieerde opmars langer had tegengehouden, dan waren Duitse fysici en raketspecialisten misschien in staat geweest om, onder leiding van Wernher von Braun, zo’n bom te ontwikkelen’,schrijft Max Pam.

Marianna Rizouli met haar bijen in Ardameri, een dorpje bij Thessaloniki. Beeld Zolin Nicola

Nieuw leven op een oud lapje grond: Griekse jongeren kiezen voor een bestaan als boer
Griekenland heeft maandag zijn laatste Europese noodlening gekregen. Voor veel jongeren is de langdurige crisis de reden de stad te verruilen voor een bestaan als boer op het platteland. ‘Soms heb je iets slechts nodig om iets nieuws op te starten’. 

Vlaamse nepboerderij-woningen waren vroeger droomhuizen, nu wil niemand ze meer hebben
De nepboerderij, de ‘fermette’, was in de jaren 70 en 80 mateloos populair in Vlaanderen. Ze staan dan ook overal, maar makelaars krijgen dit type woning steeds moeilijker verkocht. ‘Niet alleen omdat ze lelijk zijn, maar ze zijn duur in het onderhoud en slecht geïsoleerd.’  

Farida van den Stoom. Beeld Casper Kofi

‘Jaren later is het confronterend te horen hoe druk Carice van Houten het heeft’
Op de toneelschool was Farida van den Stoom (48) zelfverzekerd. Nu vraagt ze: waar ligt het aan? ‘Natuurlijk kan ik blijven denken: voor donkere actrices bestaan minder rollen, maar ik moet met een oplossing komen.’

Soundos El Ahmadi ‘dist’ net zo makkelijk een groep VVD-jongeren als een motorclub
De Soundos-aanpak werkt in Roasts, al lacht het publiek soms harder dan de grappen rechtvaardigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden