Volkskrant Ochtend: Bevel rechter leidt niet tot snelle hulp jongere | Sta-bureau, gezond of kantoorhype?

Goedemorgen. Jongeren die van de jeugdrechter verplicht therapie moeten volgen moeten daar vaak lang op wachten, soms wel een jaar. Oorzaken: lange wachtlijsten en onwennigheid van gemeenten. Verder in de Volkskrant Ochtend: journalist Loethe Olthuis kraakt in haar nieuwste boek voedingsmythes. En in steeds meer kantoren rukt het sta-bureau op. Hebben we er echt iets aan of is staand werken vooral een hype?

Gekapte bomen in Bialowieza, dat een beschermde status heeft van zowel Unesco als Natura-2000. Polen kapt ook buiten de toegestane zone. Beeld Jaap Arriens
Gekapte bomen in Bialowieza, dat een beschermde status heeft van zowel Unesco als Natura-2000. Polen kapt ook buiten de toegestane zone.Beeld Jaap Arriens

Terwijl u sliep

Jongeren die door rechter therapie opgelegd krijgen, moeten daar soms wel een jaar op wachten
Jongeren die van de jeugdrechter verplicht therapie moeten volgen, bijvoorbeeld tegen hun agressie, moeten daar vaak lang op wachten - soms wel een jaar. Oorzaken zijn de wachtlijsten voor deze zorg en de onwennigheid van gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de forensische jeugdhulp. Het OM vindt dat het anders moet.

President Venezuela noemt Trump in reactie op sancties een 'keizer'
De Verenigde Staten leggen de Venezolaanse president Nicolás Maduro sancties op. Het ministerie van Financiën meldde maandag dat alle activa van de socialistische leider die onder Amerikaanse jurisdictie vallen worden bevroren. Ook mogen Amerikaanse burgers geen zaken meer met hem doen. Het Witte Huis noemt Maduro 'niet alleen een slechte leider, maar nu ook een dictator'.

Boetes voor United en Blind na Europa League-finale
De UEFA heeft Daley Blind een boete van vijfduizend euro gegeven omdat hij na de Europa League-finale niet meteen een dopingcontrole wilde ondergaan. De oud-Ajacied wilde liever feestvieren met zijn ploeggenoten na de zege op zijn oude club. Collega-verdediger Phil Jones kreeg eenzelfde boete, plus een speelverbod van twee wedstrijden, omdat hij een dopingfunctionaris had uitgescholden. United kreeg ook nog eens een boete van tienduizend euro.

Gevaarlijke stof ontsnapt uit fabriek Shell Pernis
Bij een lekkage aan de fabriek van Shell Pernis is maandagavond fluorwaterstof ontsnapt. Zaterdagavond was er al brand bij een hoogspanningsstation van Shell Pernis.

Vandaag in het nieuws

Vandaag bestaat het Chinese Volksbevrijdingsleger 90 jaar. Dat wordt waarschijnlijk met parades gevierd. De Franse economieminister poogt in Rome de gemoederen te sussen over scheepswerf STX. En de wegens corruptie door het leger afgezette Thaise premier Shinawatra verdedigt zich voor de rechter.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

'Wachtlijsten psychische hulp zijn lang, en ze worden alleen maar langer'
De wachttijden voor pyschische hulp zijn nu al lang, zelfs voor jongeren die door de rechter tot het volgen van therapie zijn veroordeeld, en dat wordt vanaf volgend jaar nog erger, zegt Larissa Hoogsteder van de Waag. Lees het hele interview hier.

Loethe Olthuis kraakt voedingsmythes
Waar koop je de duurzaamste vis? Nou, gewoon bij de supermarkt. Journalist Loethe Olthuis kraakt in haar nieuwste boek voedingsmythes: weg met kletskoek.

'Praktiseer hobby's als yoga, meditatie en mindfulness lekker uit eigen zak'
Elma Drayer vindt het een raadsel dat Vitalis (inmiddels omgedoopt tot Cura Clinics GGZ) überhaupt ooit erkenning kreeg. Lees haar hele column hier.

Zin en onzin in de supermarkt. Beeld Merel Corduwener
Zin en onzin in de supermarkt.Beeld Merel Corduwener

Ecologen: Polen gebruikt 'keverplaag' als excuus voor illegale boskap
Hoewel het volgens het Europees Hof onmiddellijk moet stoppen, gaat Polen door met het kappen van bomen in Bialowieza, het enige oerbos in Europa. De kap zou nodig zijn om de plaag van de letterzetter, een kever, tegen te gaan. Onzin, zeggen ecologen en activisten.

Dit ben ik: 'Wat ik doe als ik stout ben, zeg ik niet'
Portret van een kind in zijn slaapkamer. Deze week: Noemi Dipper (8).

Weg met die bureaustoel, het sta-bureau rukt op
Niet meer de hele dag op je stoel hangen, maar rechtop staan achter een in hoogte verstelbare tafel. In steeds meer kantoren rukt het sta-bureau op. Hebben we er echt iets aan of is staand werken vooral een hype?

Noemi Dipper Beeld Adriaan van der Ploeg
Noemi DipperBeeld Adriaan van der Ploeg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden