Volkskrant Ochtend: Belastingdienst worstelt met foefjes allerrijksten | Een orgaandonatie van begin tot eind

Goedemorgen. Nederland stort zich juichend op het natuurijs. Wanneer kan het? In Friesland geldt al een vaarverbod. Verder in de Volkskrant Ochtend: de Belastingdienst worstelt met de foefjes die de allerrijksten gebruiken om aftrekmogelijkheden te vinden.

Redactie
Achter de deuren van een orgaandonatie. Beeld Hollandse Hoogte/Flip Franssen
Achter de deuren van een orgaandonatie.Beeld Hollandse Hoogte/Flip Franssen

Terwijl u sliep

De 7.600 rijkste huishoudens worden steeds rijker en bezitten 11 procent van al het vermogen in Nederland
De allerrijksten in Nederland hebben hun vermogen verder zien groeien. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de rijkste 1 procent en 0,1 procent die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Allerrijksten zijn creatief in vinden aftrekmogelijkheden; Belastingdienst voor dilemma's geplaatst
Zeer rijke Nederlanders weten hun belastingafdracht aanzienlijk te drukken door allerlei privékosten als 'bedrijfskosten' op te voeren en die dan van de belasting af te trekken. Of kosten als zakelijk of privé worden beoordeeld, hangt af van de coulance van individuele belastingambtenaren. De Belastingdienst bekijkt nu of er geen uniforme, strengere richtlijnen moeten komen.

Koufront van de Siberische beer wacht warm onthaal in Nederland
In Friesland geldt al een vaarverbod om de ijsgroei niet te hinderen; wie moet werken, kijkt of hij ijsvrij kan krijgen en wintersporters zouden liefst hun reis cancellen. Nederland stort zich juichend op het natuurijs.

Nederland op EU-top onder druk om meer geld af te dragen
Nederland en andere nettobetalers in de Europese Unie komen onder zware druk te staan om meer geld aan de EU af te dragen. Premier Rutte beloofde er alles aan te doen om een hogere bijdrage van Nederland te voorkomen.

Schoenmaker Jos Bloemberg in Boven-Leeuwen slijpt sinds dinsdag zo'n 50 paar schaatsen per dag. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Schoenmaker Jos Bloemberg in Boven-Leeuwen slijpt sinds dinsdag zo'n 50 paar schaatsen per dag.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Het laatste schaatsonderdeel van deze Winterspelen staat op het programma: de massastart. In Amsterdam wordt de nieuwe nachtburgemeester bekendgemaakt, die voor een periode van twee jaar actief is.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Een orgaandonatie van begin tot eind: 'Hallo, ik heb een lever voor jouw patiënt'
Uitstellen of er gewoon niet over nadenken kan niet meer. Wat gebeurt er met je lichaam als je 'ja' zegt? Daphne van Paassen volgde een donatieprocedure van minuut tot minuut. (+)

Er zijn nog altijd veel meer integere mensen dan kwaadwillende, zelfs onder regisseurs en hulpverleners
We hebben nog een hoop morele verontwaardiging over affaires rond hulporganisaties en seksueel misbruik voor de boeg, volgens Bert Wagendorp. Hij wil daarmee niet suggereren dat die verontwaardiging onterecht is. Maar, schrijft hij: 'het is absurd wanneer een Syrisch kind dat is getroffen door een granaatscherf sterft vanwege onze verontwaardiging over een seksfeest op Haïti.' (+)

Hoe krijgen hulporganisaties vat op de situatie in landen waar seks in ruil voor geld gebruikelijker is dan hier?
Seksueel misbruik bij hulporganisaties leidt tot woede en verlies van donateurs. Maar hoe krijgen organisaties vat op de situatie in streken waar je zonder vuile handen niets gedaan krijgt en waar seks in ruil voor geld en diensten gebruikelijker is dan hier? (+)

Een weekend zónder schermpjes: Maike Jeuken deed een experiment met haar zeven kinderen
Om haar kinderen een lesje vermaak zónder schermpjes te leren, stelt journalist en fotograaf Maike Jeuken, zelf (stiefmoeder) van zeven, een weekend offline voor. 'Hadden jullie vroeger heel veel tijd ofzo?' (+)

Somalische meisjes bij hun school in het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma. Beeld Hollandse Hoogte/Magnum Photos
Somalische meisjes bij hun school in het Keniaanse vluchtelingenkamp Kakuma.Beeld Hollandse Hoogte/Magnum Photos

Medaillestrijd der seksen: 11-7 voor de vrouwen, maar toch staan zij achter
Vrouwen maken de dienst uit in het medailleklassement van Nederland. Dat was bij de Zomerspelen al langer zo. Waarom winnen ze zoveel meer? 'Je moet concluderen dat de concurrentie bij de mannen groter is.' (+)

Sercan Arslan heeft een fanshop van Galatasaray in Rotterdam. 'Wij doen alles op basis van emotie'
De liefde voor Galatasaray kreeg Sercan Arslan van zijn vader mee. Zo kon het dat hij in het Oude Noorden een fanshop van de voetbalclub begon. Maar: 'Ik voel me evenveel Nederlander als Turk.' (+)

Sercan Arslan trekt de plooien in een shirt van Galatasaray strak. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Sercan Arslan trekt de plooien in een shirt van Galatasaray strak.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden