Volkskrant OchtendWoensdag 10 juli

Volkskrant Ochtend: Banken dreigen rekeningen Haga Lyceum en bestuurders te blokkeren | Wat maakt de vrije school zo populair (en de inspectie ongerust)?

Redactie
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Nederlandse banken dreigen de bankrekeningen van de school en zijn bestuurders te blokkeren. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Nederlandse banken dreigen de bankrekeningen van de school en zijn bestuurders te blokkeren.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Terwijl u sliep

Banken dreigen niet alleen de bankrekeningen van het Haga Lyceum te blokkeren, maar ook die van alle bestuurders
Nederlandse banken dreigen de bankrekeningen van het Cornelius Haga Lyceum en zijn bestuurders te blokkeren. Daardoor komt de omstreden islamitische school verder in de problemen.

Overgeschilderde betonspijker op kunstwerk Van Wieringen is nu van goud
Het per abuis overgeschilderde schilderij Portrait of the nail behind the canvas, is wederom overgeschilderd. Nu is het echter gebeurd met toestemming van kunstenaar Bas van Wieringen zelf.

Jeffrey Epstein, De miljardair met sekspaleis en invloedrijke vrienden, komt waarschijnlijk niet meer vrij
Miljardair Jeffrey Epstein hield van jonge meisjes, deed daar niet geheimzinnig over en kwam er zelfs mee weg. Maar nu zit hij toch vast. Wie is hij?

Natuurherstel bij windpark in Noordzee mislukt: 85 procent geplaatste oesters dood
Een poging het onderwaterleven te verbeteren bij een windmolenpark op de Noordzee is uitgelopen op een grote teleurstelling. Van de 600 platte oesters die in november bij een van de windmolens voor de kust IJmuiden werden geplaatst, blijkt acht maanden later 85 procent dood te zijn.

Orka Morgan tijdens een training in haar bassin in Loro Parque op Tenerife. Vandaag oordeelt de Raad van State of de overdracht van Morgan naar Tenerife in 2011 rechtmatig was.  Beeld ANP
Orka Morgan tijdens een training in haar bassin in Loro Parque op Tenerife. Vandaag oordeelt de Raad van State of de overdracht van Morgan naar Tenerife in 2011 rechtmatig was.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De Raad van State oordeelt of de overdracht van orka Morgan naar Tenerife in 2011 rechtmatig was. Ministers, academici en journalisten zijn in Londen bijeen voor de eerste wereldconferentie voor vrije media. Verhoor van de kroongetuige in het Marengo-proces, de rechtszaak tegen de bende van Ridouan T. en Saïd R.

Aanraders van de redactie

De vrije school bestaat honderd jaar en trekt steeds meer leerlingen: ‘Hier leren ze meer dan alleen leren’
Het vrijeschoolonderwijs bestaat honderd jaar. Terwijl landelijk het aantal basisschoolleerlingen afneemt, schieten op de vrije scholen de aantallen juist omhoog. De inspectie heeft zo haar bedenkingen bij de groei. Wat maakt de onderwijsvisie van antroposoof Rudolph Steiner vandaag de dag zo populair?

Column: Kool en geit zijn de hoofdrolspelers in het Nederlandse debat over 5G en Huawei
‘Een krant heeft vele functies en een van die functies is geheugensteuntje zijn voor vergeetachtige ministeries waar heel soms iets mis gaat,’ schrijft Sheila Sitalsing. Er raakt immers regelmatig iets kwijt en er wordt dikwijls iets vergeten. Zoals het versturen van een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over 5G naar de Tweede Kamer. Gelukkig zijn er dan nog journalisten die de ministeries via de krant weten te bereiken.

‘Auntie’ BBC ligt van drie kanten onder vuur
Auntie ofwel ‘Tante’, zo wordt de BBC liefkozend genoemd door de Britten. Maar de omroep oogst steeds meer kritiek. Labour is boos over een documentaire over het antisemitisme binnen de partij, de Tories over de ‘Brexit-vijandige’ berichtgeving, en belastingbetalers over het megasalaris van voetbalpresentator Gary Lineker.

Gary Lineker presenteerde Match of the Day in zijn boxershort op de BBC. De omroep ligt nu onder vuur voor het hoge salaris van deze presentator; ruim 2 miljoen euro per jaar.  Beeld BBC
Gary Lineker presenteerde Match of the Day in zijn boxershort op de BBC. De omroep ligt nu onder vuur voor het hoge salaris van deze presentator; ruim 2 miljoen euro per jaar.Beeld BBC

Geletruidrager Julian Alaphilippe – de springveer weet nu wat geduld is
De grootste vijand van geleruidrager Julian Alaphilippe was lang Alaphilippe zelf. Maar hij heeft geleerd. En nu verwacht Frankrijk nog meer van hem.

Dit zijn de artiesten die cruciaal zijn voor de artistieke ontwikkeling van jazztoetsenist Robert Glasper
Glasper is Artist In Residence op het North Sea Jazz Festival. Hij wil de ‘stoffige bende’ die de jazz nog vaak is, opschudden. Met soul, hiphop en r&b.

Verslaggeverscolumn: Niets Nederlandser dan roekeloos met vakantie gaan, vertrouwend op de ANWB
Margriet Oostveen ging langs bij de ANWB-alarmcentrale in Den Haag, waar de hulpverleners op volle sterkte klaarstaan voor de komende zes piekvakantieweken. ‘Hier weten ze dat je een auto die het hele jaar naar kantoor rijdt, niet met een caravan erachter in een bloedhete file moet zetten.’ Iets soortgelijks overkwam Margriet dertig jaar geleden ook.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden