NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: ‘Aso-azc’s’ worden nauwelijks gebruikt | Moet Nederland meer stilstaan bij daden als kolonialist in Nederlands-Indië?

Goedemorgen. De twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers, in de volksmond ‘aso-azc’s’, die eind 2017 zijn geopend, worden weinig gebruikt. Dat blijkt uit een Wob-verzoek, ingediend door de Volkskrant. Daaruit blijkt ook dat de opvang in 2017 ruim 177 duizend euro per vreemdeling heeft gekost. Verder in deze nieuwsbrief: in Den Haag wordt het einde van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. Maar moet Nederland tijdens de herdenking niet meer stilstaan bij de eigen daden als kolonialist? En deze acts moet je beslist zien op Lowlands, dat vrijdag begint.

Terwijl u sliep

AZC aan de transformatorweg in Amsterdam. Beeld raymond rutting

‘Aso-azc’s’ nauwelijks gebruikt, kosten per inwoner zijn buitenproportioneel hoog
De twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers die eind 2017 openden, worden weinig gebruikt. Terwijl er in Hoogeveen en Amsterdam in totaal honderd vreemdelingen tegelijk onder extra toezicht kunnen worden geplaatst, zijn er in de eerste vier maanden na de opening slechts 36 mensen tijdelijk opgevangen.

Ajax maakt met fijnzinnige passes en vlotlopende aanvallen de klus tegen Standard Luik af – nu wel
Ajax had een week eerder, in de uitwedstrijd bij Standard Luik, nog een riante voorsprong van twee doelpunten verspeeld. Dat mocht niet nog een keer gebeuren, was het vaste voornemen. En dat gebeurde in de return van dinsdag dan ook niet: 3-0.

Oproep Turkije aan Rusland: voorkom bloedbad in Idlib

Turkije heeft Rusland opgeroepen geen bloedbad aan te richten in Idlib, het laatste grote gebied in Syrië dat niet in handen is van het bewind van president Assad. De regio herbergt talloze rebellengroeperingen, maar er wonen ook drie miljoen burgers.

Zuid-Korea: nog voor het einde van het jaar wegen en spoorlijnen naar Noord-Korea

Om de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea verder vorm te geven, wil de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wegen en spoorlijnen aanleggen tussen de twee landen. De bouwwerkzaamheden moeten nog voor het einde van dit jaar starten. Dat zei Moon in een televisietoespraak.

Vandaag in het nieuws

Ryanair overlegt met de vakbond van het cabinepersoneel over een loonsverhoging. Zowel Noord- als Zuid-Korea viert Bevrijdingsdag: het vertrek van de Japanse troepen in WO2. In Den Haag wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, vooral de slachtoffers in Nederlands-Indië na de capitulatie van Japan. En de rechter doet uitspraak in de zaak-Denk/BNN-Vara: in juni onthulde De Nieuws BV, het Radio 1-programma van BNNVara, dat Denk van plan was om de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in een kwaad daglicht te stellen.

Aanraders van de redactie

Aandacht voor het koloniale verleden van Nederland groeit, maar het herdenken ervan blijft toch moeilijk
Premier Mark Rutte is woensdag aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. De aandacht voor het koloniale verleden van Nederland groeit. De politieke gevoeligheden ook, zelfs bij het herdenken.

Farid Azarkan versus de pers: hoe een medialieveling een mediahater wordt
Nog niet zo gek lang geleden stond Farid Azarkan (46) bekend als lievelingetje van de Nederlandse media. Als Tweede Kamerlid voert hij, zoals heel Denk, juist een loopgravenoorlog tegen de pers. ‘Ik wil niet zeggen dat hij radicaliseert, maar hij zoekt erg de scherpe randjes op.’

Farid Azarkan.Beeld Hollandse Hoogte

Deze negen acts mag je zeker niet missen op Lowlands dit jaar
Lowlands is dé plaats om opkomende bands live te zien veranderen in volwaardige festivalacts. Zie Gaika of Brockhampton. Én om legenden in het echt te zien natuurlijk, zoals Patti Smith. 

Pedro Duque, de astronaut die minister werd: ‘Spanje heeft gefaald’
Geen land in de EU besteedt zo weinig aan innovatie als Spanje. Het is aan voormalig astronaut en minister Pedro Duque om de sector te reanimeren. ‘Ik moet aan de bak.’

Amerikaanse neonazi’s: marginaal, maar oh zo rabiaat
Na de bloedig verlopen ultrarechtse mars in Charlottesville volgde de fotograaf Mark Peterson een jaar lang ultrarechtse en neonazistische bewegingen in de Verenigde Staten.

Leden van de National Socialist Movement brengen de Hitler-groet.Beeld Mark Peterson/Redux/HH

‘Met een griezel als Jeremy Corbyn moet je niks te maken willen hebben’
Begin juli reisde de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn af naar Den Haag, op uitnodiging van de Partij van de Arbeid. Elma Drayer was verbijsterd. ‘Ik begreep best dat mijn geplaagde PvdA inspiratie zocht bij zusterpartijen. Maar waarom juist de Labourleider hierheen gehaald? Een sociaal-democraat die als geen ander het soort links belichaamt waarvan je naar mijn smaak verre moet blijven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden