NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Asbestclaims met soms dodelijke afloop worden nodeloos vertraagd door Tata | De Betrouwbare Mannetjes spreken met Hans Brusselmans

Redactie
'Hans Brusselmans' in het spotje van de SP Beeld SP
'Hans Brusselmans' in het spotje van de SPBeeld SP

Terwijl u sliep

Asbestclaims met soms dodelijke afloop worden nodeloos vertraagd door Tata Steel

Door rechters en deskundigen is vastgesteld dat werknemers van Tata Steel in IJmuiden zijn blootgesteld aan asbest, direct en indirect. Claims over de soms dodelijke gevolgen blijven er uitzonderlijk lang liggen.

Onderwijswoordvoerder GroenLinks zet partij voor het blok: ‘Schaf het leenstelsel af’

Zihni Özdil, onderwijswoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer, vindt dat het studieleenstelsel moet worden afgeschaft. Özdil gaat daarmee in tegen de koers van zijn partij.

VS sturen nog een oorlogsschip en Patriot-raketten naar het Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen een Patriot-luchtafweerraketten en een oorlogsschip met amfibievoertuigen en vliegtuigen aan boord naar het Midden-Oosten. Eerder werd er al een vliegdekschip naar de regio gestuurd vanwege ‘dreigende’ aanvallen van Iran.

Geen handelsakkoord VS-China, Trump verhoogt alle invoertarieven op Chinese producten

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zijn vrijdagavond afgebroken zonder akkoord. Daarop heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn handelsgezant Robert Lighthizer opdracht gegeven om de procedure te starten die de invoerrechten van nagenoeg de volledige Chinese import verhoogt.

Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln tijdens de doortocht van het Suezkanaal donderdag.  Beeld AFP
Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln tijdens de doortocht van het Suezkanaal donderdag.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

In Japan begint de G20-landbouwtop. Minister Carola Schouten is daar namens Nederland aanwezig. In Bologna gaat de Giro D’Italia van start met een proloog. De amateur die de fietsers assisteert bij de start kan het verschil maken tussen een roze trui of niks.

Aanraders van de redactie

Asbestleed: procederen tot de dood erop volgt

Doodziek, na jaren tussen het asbest. Het overkwam tientallen oud-werknemers van Tata Steel. Wie erkenning wil, wacht een lange juridische lijdensweg. Te lang, voor velen.

Tatasteel in IJmuiden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Tatasteel in IJmuiden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Bomen, kunnen we in alle objectiviteit vaststellen, lopen niet tegen auto’s aan, auto’s rijden wel tegen bomen

Toch worden vanwege de verkeersveiligheid 343 zomereiken langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo binnenkort gekapt. Bert Wagendorp bekijkt deze ‘schuldige bomen’ meer als getuigen dan als daders. ‘Bomen zijn deel van het geheugen van een landschap. Je moet ze koesteren in plaats van er biomassa van te maken.’

Hoe de politiek islam Niger is binnengeslopen

Afrika islamiseert, ook Niger, waar tot voor kort een gematigde interpretatie van de islam de overhand had. Met buitenlandse hulp wordt nu geprobeerd radicalisering tegen te gaan. Maar die inmenging wekt juist wantrouwen.

De betrouwbare mannetjes spraken de hoofdrolspeler

‘Hou toch op over Ron Meyer!’ De hoofdpersoon in het SP- verkiezingsspotje heeft de SP-voorzitter wat te verwijten.

De man die Dumoulin daar vasthoudt, kan hem zomaar een seconde tijdswinst opleveren

Zaterdag begint de Giro met een proloog. Bij de start wordt de fiets van Tom Dumoulin vastgehouden door een vrijwilliger. Onprofessioneel. Een renner pakt dankzij diens onhandigheid zo een seconde tijdswinst. Dat kan het verschil zijn tussen de roze trui of niks.

Tom Dumoulin bij de start van de Giro in Jeruzalem in 2018. De fiets wordt vastgehouden door een vrijwilliger. Beeld Beeld Ronen Zvulun / Reuters
Tom Dumoulin bij de start van de Giro in Jeruzalem in 2018. De fiets wordt vastgehouden door een vrijwilliger.Beeld Beeld Ronen Zvulun / Reuters

Chinezen scheiden niet, had Chan geleerd, dus bleef ze te lang getrouwd

28 jaar lang bleef Chan (43) getrouwd met een man met wie ze niet kon praten. Allemaal om de eer van haar familie te beschermen.

Lust en Liefde Chan , 43 Beeld Sasa Ostoja
Lust en Liefde Chan , 43Beeld Sasa Ostoja
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden